TRAŽITELJ AZILA

 

 

OSOBA POD MEĐUNARODNOM ZAŠTITOM

 

OBJAŠNJENJE STATUSA

Tražitelj azila je osoba stranog državljstva koja je u Republici Hrvatskoj zatražila međunarodnu zaštitu zbog straha od proganjanja u zemlji porijekla. Razlozi osnovanog straha od proganjanja mogu biti zbog rase, vjere, nacionalnosti, pripadnosti određenoj društvenoj skupini ili političkog mišljenja zbog čega osoba ne može ili ne želi prihvatiti zaštitu te zemlje.

 

Svaka osoba koja zatraži azil u RH treba dokazati uzroke progona na indivudalnom slučaju – potrebno je imati dokaze (identifikacijske dokumente, fotografije i slično).

Osoba pod međunarodnom zaštitom je osoba koja je nakon postupka traženja azila dobila pozitivno rješenje. Postoje dva tipa zaštite:

Azil – tip zaštite koji traje sve dok okolnosti zbog kojih je osoba zatražila azil nisu uklonjene. Najčešće azilanti svoj status reguliraju potraživanjem državljanstva u zemlji u kojoj im je odobrena zaštita.

Supsidijarna zaštita – tip zaštite s ograničenim rokom trajanja jer se smatra kako bi se okolnosti nesigurnosti u zemlji porijekla mogle ubrzo ukloniti.

 

STATISTIKA

2004. – 2016. u RH je azil zatražilo oko 5000 osoba. 2004. – 2016. međunarodnu zaštitu je dobilo 177 osoba.
 

SMJEŠTAJ

U Hrvatskoj postoje 2 Prihvatilišta:

Prihvatilište za tražitelje azila u Kutini: namijenjeno ranjivim skupinama (obitelji, djeca, žene, starije osobe).

Prihvatilište za tražitelje azila u Zagrebu – hotel Porin: namijenjeno za muškarce samce.

*smještaj u oba Prihvatilišta je grupni te osobe borave u sobi s najmanje jednom drugom osobom.

Pravo na stan koji financira država (Ministarstvo socijalne politike i mladih, Centar za socijalnu skrb) na period od 2 godine, koji započinje s danom zaprimanja odluke o dodijeli međunarodne zaštite.

Nakon 2 godine, osoba mora samostalno plaćati smještaj, a ukoliko nije u stanju može boraviti u Prihvatilištu za beskućnike.

SOCIJALNA ZAŠTITA U Prihvatilištu su osigurana 3 obroka dnevno, odjeća i higijenske potrepštine. Centar za socijalnu skrb dodijeljuje novčanu pomoć u iznosu od 100 kuna mjesečno (13 eura).

Imaš pravo na besplatnu pravnu pomoć i humanitranu pomoć koju pružaju organizacije.

Kada dobiješ zaštitu imaš jednaka prava kao hrvatski državljani. Prijavljuješ se u Centar za socijalnu skrb, koji će ti dodijeliti socijalnog radnika.

Imaš pravo na 800 kn mjesečno te jednokratne novčane pomoći – koje dodijeljuje Centar za socijalnu skrb.

Imaš pravo na korištenje javne kuhinje ili mjesečnih paketa hrane (osnovne namirnice).

Imaš pravo na besplatnu pravnu pomoć i humanitranu pomoć koju pružaju organizacije.

ZDRAVSTVENA ZAŠTITA

 

Imaš pravo na hitnu medicinsku skrb.

Liječnik u Prihvatilište dolazi 2 puta tjedno po 2 sata.

Organizacija „Društvo za psihološku pomoć“ pruža psihoterapiju.

Prihvatilište u Zagrebu ima teretanu.

Prihvatilište u Kutini ima sportsku dvoranu.

Imaš pravo na zdravstvenu zaštitu  jednaku hrvatskim državljanima. Nećeš dobiti zdravstvenu iskaznicu nego iskaznicom dozvole boravka odlaziš kod liječnika, a troškove tvog liječenja plaća Ministarstvo zdravlja.

Organizacija „Društvo za psihološku pomoć“ pruža psihoterapiju.

 

ZAPOSLENJE i RAD

 

Pravo na rad imaš nakon 9 mjeseci otkada si predao/la zahtjev za azil, ako do tog trenutka nisi dobio/la rješenje o međunarodnoj zaštiti.

 

Imaš pravo na rad bez radne ili poslovne dozvole.

Moraš se prijaviti na Hrvatski zavod za zapošljavanje, gdje ćeš dobiti savjetnika za zaposlenje kojem se moraš javljati jednom mjesečno.

U RH je oko 20% stanovnika nezaposleno.

Za rad u Hrvatskoj potrebno je znati govoriti, čitati i pisati hrvatski jezik.

U RH se radi po 40 sati tjedno. Žene također rade.

OBRAZOVANJE

 

Djeca se uključuju u osnovne i srednje škole.

Odrasle osobe mogu pohađati radionice koje pripremaju organizacije.

Radionice hrvatskog jezika pružaju volonteri U prihvatilištu i izvan Prihvatilišta.

Imaš pravo na tečaj hrvatskog jezika u Školi za strane jezike koji plaća država u trajanju od 2 semestra (6 mjeseci).

Djeca se uključuju u osnovne i srednje škole.

Odrasle osobe imaju pravo na obrazovanje jednako kao hrvatski državljani – što u praksi znači da je to školovanje potrebno platiti.

Osobe imaju pravo studirati po jednakim pravilima kao hrvatski državljani, no u praksi postoje poteškoće.

RELIGIJA Pravo na slobodnu vjeroispovijesti i vjersko obrazovanje djece. Pravo na slobodnu vjeroispovijesti i vjersko obrazovanje djece.
PUTOVANJE Za vrijeme trajanja postupka traženja međunarodne zaštite ne možeš napuštati RH, ali se možeš slobodno kretatu unutar Hrvatske. Ako putuješ u drugi grad trebaš se samo javiti policiji kako bi znali gdje si. Prava ovise o zaštiti koju dobiješ:

AZIL – možeš izvaditi izbjegličku putovnicu koja košta oko 400 kn (53 eura), a s kojom možeš putovati unutar zemalja EU. Ako planiraš ostati u nekoj od zemalja EU dulje od 3 mjeseca trebaš prijaviti boravak i razlog preseljenja: rad, studiranje i slično.

Nakon pet godina boravljenja u RH ostvaruješ pravo na stalni boravka što ti omogućava putovanje i zapošljavanje u drugim zemljama EU.

SUPSIDIJARNA ZAŠTITA – nemaš pravo na izbjegličku putovnicu, ali možeš tražiti putovnicu za stranca koja je jednaka putovnici zemlje tvog porijekla. Ako neke zemlje traže vizu za osobe tvog državljanstva, onda trebaš tražiti vizu prije putovanja.

Nakon pet godina boravljenja u RH ostvaruješ pravo na stalni boravka što ti omogućava putovanje i zapošljavanje u drugim zemljama EU.

BORAVAK Imaš pravo boraviti u Republici Hrvatskoj od dana izražene namjere do odluke o zahtjevu. Imaš pravo boraviti u RH. Ukoliko se iseliš iz RH ili boraviš u inozemstvu dulje od 6 mjeseci, a da prethodno ne obavijestiš Ministarstvo unutarnjih poslova, izgubit ćeš pravo na boravak.

Nakon pet godina boravljenja u RH, ostvaruješ pravo na stalni boravak.

Nakon osam godina boravljenja u RH, ostvaruješ pravo na hrvatsko državljanstvo.

Letak možete preuzeti ovdje:

LETAK_praksa_integracija_2016

Pashtoo Translation Croatia

 

hr Croatian
X