Vijesti

Ljeto obilježeno kriminalizacijom, nezakonitim protjerivanjima i daljnjim ugrožavanjem prava i života izbjeglica

Ovog je tjedna objavljeno istraživanje „Medijske reprezentacije migracija: Diskurzivne konstrukcije migranata, izbjeglica i tražitelja azila u hrvatskim medijima“ provedeno u sklopu INCLUDE projekta Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade Republike Hrvatske. Znanstveno istraživanje čiji su autori Kruno Kardov, Helena Popović i Drago Župarić-Iljić s Filozofskog fakulteta u Zagrebu, obuhvaća razdoblje od početka 2018. do kraja 2019. godine i napravljeno je s ciljem utvrđivanja učestalosti, ključnih kategorija i dominantnih narativa izvještavanja o izbjeglicama i migrantima. Istraživanje je pokazalo kako u medijskoj reprezentaciji migracija u Hrvatskoj prednjače sigurnosni i humanitarni diskurs. Glavne nalaze istraživanja pročitajte u tekstu Marine Kelava, a cijelo istraživanje pronađite ovdje.

Prema izvještaju State Departmenta o trgovini ljudima, Srbija je nazadovala. U izvještaju stoji kako Vlada nije zaštitila žrtve ili istražila vjerodostojne navode da je otprilike 500 vijetnamskih radnika bilo podvrgnuto prisilnom radu u tvornici kod Zrenjanina koja je u vlasništvu Narodne Republike Kine.

Nakon masakra u španjolskoj enklavi Melilla, pojačane su sigurnosne operacije protiv izbjeglica u Maroku, a osobe crne boje kože se arbitrarno protjeruje na jug zemlje. Trideset tri osobe koje su uhićene nakon što su pokušale prijeći u Melillu, osuđene su na 11 mjeseci zatvora. Među osuđenima nisu pripadnici policijskih snaga, bez obzira na snimke kojima je javnost svjedočila. Nedavno obnovljeno partnerstvo Europska komisije i Maroka u području migracija, bolan je podsjetnik da EU ne samo da ne osuđuje teške povrede ljudskih prava u trećim državama s kojima surađuje, već takvo nasilje financira i odobrava zbog vlastitih eksternalizacijskih interesa.

U srpnju je 49 osoba nezakonito vraćeno s Cipra u Libanon, dok Libanon najavljuje vraćanja po 15.000 izbjeglica mjesečno u Siriju. Također, osim kontinuiranih nezakonitih protjerivanja iz Grčke u Tursku o kojima smo već pisali, sve je više izvještaja o nezakonitom protjerivanju iz Bugarske u Tursku.  Britanski deportacijski letovi za Ruandu stopirani su pak do izbora novog premijera, jer je Visoki sud odgodio saslušanje ključne sudske revizije politike do rujna kako bi tužiteljima dao više vremena da podnesu svoje argumente.

Dodatni prijedlozi za čitanje: 

  • Svjetska zdravstvena organizacija objavila je izvješće o zdravlju izbjeglica i migranata diljem svijeta. Izvješće ocrtava sadašnje i buduće prilike i izazove te nudi strategije za poboljšanje zdravlja i dobrobiti izbjeglica i migranata. Izvješće upozorava i da su dokazi o zdravlju izbjeglica i migranata i dalje su fragmentirani – hitno su potrebni usporedivi podaci po zemljama i tijekom vremena kako bi se pratio napredak prema ciljevima održivog razvoja Ujedinjenih naroda koji se odnose na zdravlje. 
  • Nekoć usredotočen na zaštitu temeljnih prava, Europski sud za ljudska prava sve se više bavi državnim suverenitetom. Davanje prioriteta granicama umjesto ljudskim životima znatno narušava temeljna prava migranata. Više pročitajte u tekstu Tiare Sahar Ataii.
  • Objavljena je studija o temeljnim pravima neregularnih migrantskih radnika, autora Claire Fox-Ruhs i Martina Ruhsa, koju je naručio Odjel za politiku Europskog parlamenta za građanska prava i ustavna pitanja na zahtjev Odbora LIBE. Studija pojašnjava kako učinkovitije zaštititi temeljna prava migrantskih radnika s neregularnim statusom u EU-u, analizira prirodu i uzroke jaza između temeljnih prava sadržanih u pravnim standardima EU-a i prava koja neregularni migrantski radnici koji rade u državama članicama EU-a ostvaruju u praksi, te raspravlja o strategijama za smanjenje nedostataka u zaštiti.
Ljeto obilježeno kriminalizacijom, nezakonitim protjerivanjima i daljnjim ugrožavanjem prava i života izbjeglica
hr Croatian
X