Vijesti

Iskoristimo priliku za unaprjeđenje sustava integracije u Hrvatskoj!

Ovog je tjedna održana tematska sjednica Odbora Gradske koordinacije za ljudska prava o integraciji osoba koje traže ili im je odobrena međunarodna zaštita u Gradu Zagrebu, a na kojoj su sudjelovale i organizacije civilnog društva i kolektivi koji pružaju podršku izbjeglicama i drugim migrantima. Teme rasprave ticale su se postojećih kapaciteta i mehanizama Grada Zagreba za što kvalitetnijom integracijom stranaca u život Grada, posebno u segmentu obrazovanja, socijalne zaštite, zdravlja, stanovanja, učenja jezika i dostupnosti kulturnih sadržaja. 

Od 25. veljače do 19. travnja 14873 osobe iz Ukrajine su stigle u RH, od toga 7316 žena, 5402 djece i 2155 muškaraca uglavnom starije dobi. U pojedinačnom smještaju se nalazi 13145 osoba, a u kolektivnom 1713 osobe. 

Na zagrebačkom području aktivna su tri mjesta prihvata, U motelu Plitvice je smješteno 130 osoba, u hostelu Rakitje 59, a u hostelu Grad mladih 34 (uglavnom majke s djecom). Grad Zagreb je u pripravnost stavio Paviljon 5 na Velesajmu za slučaj da se broj dolazaka poveća. Prikupljaju se ponude za smještaj, zaprimljeno je 129 ponuda što govori o dobrom odazivu i visokoj empatiji. Djeca se upisuju u vrtiće i škole, osobama je osigurana psihološka podrška mobilnih timova i telefonom, a osigurane su i brojne kulturne aktivnosti. 

Na sjednici je bila i pripadnica ukrajinske zajednice u Zagrebu koja je istaknula probleme s kojima se osobe iz Ukrajine trenutno susreću. Istaknula je kako je najveći problem pristup informacijama za osobe koje su u privatnom smještaju; kako postoji potreba za tečajevima hrvatskog jezika uživo, posebice za tinejdžere za koje je važna integracija među vršnjacima; kako osim informacijama o poslodavcima trebaju i praktične radionice koje će im pomoći pri zapošljavanju; kako kapaciteti vrtića nisu srazmjerni s brojem djece koju je potrebno upisati u vrtiće; te kako je informacije o psihološkoj podršci nužno osigurati uz prijevod. Navedene informacije pokazuju kako se osobe, usprkos sada postojećoj političkoj volji, u praksi i dalje susreću s poteškoćama s kojima se druge izbjeglice i stranci u Hrvatskoj susreću već godinama. Upravo to nam govori koliko je nužno iskoristiti trenutnu priliku i postojanje političke volje da se osiguraju bolji uvjeti integracije za sve.

O razlikama i rasizmu koji su diljem Europe i dalje vidljivi u odnosu prema izbjeglicama progovorio je i Papa Franjo, a svoja su iskustva ispričale i dvije žene koje su utočište pronašle u Hrvatskoj, a od kojih je jedna Ukrajinka, a druga Turkinja. 

 

Bolan podsjetnik na posljedice nepostojanja sigurnih i legalnih puteva za osobe koje bježe s prostora Afrike i Bliskog Istoka tragična je vijest o pronalasku dvaju tijela u rijeci Mrežnici. Karlovačka je policija pronašla tijela preminulih osoba nakon poziva osobe, vjerovatno iz grupe državljana Gambije i Senegala, koja je zatražila pomoć uz riječi da se jedna osoba iz njihove grupe utopila.

 

Dvotjedni izvještaj Info Parka o novim dolascima ljudi, policijskim racijama i pushbackovima iz Mađarske čitajte ovdje

 

Za kraj dijelimo s vama dvije najave za sljedeći tjedan:

  • Tribina IEF-a koja će se održati u ponedjeljak 25. travnja donosi predavanje Od granice do grada: rasijalizacija i afekti lokalnog prihvata tražitelja azila u Zagrebu Igora Petričevića, a raspravu će moderirati Iva Grubiša.
  • U sklopu trodnevne Godišnje konferencije o ljudskim pravima Kuće ljudskih prava, drugi dan konferencije, u četvrtak, 28. travnja od 11 do 15 sati, održat će se dvije online panel rasprave na temu ljudskih prava u ratom pogođenoj Ukrajini. O odgovornosti za kršenje ljudskih prava i humanitarnog prava u Ukrajini pričat će Maria Kurinna (Human Rights Centre – ZMINA, članica Human Rights House Crimea i Human Rights House Chernihiv), Dave Elseroad (Human Rights House Foundation), Gunnar Ekeløve-Slydal (Norwegian Helsinki Committee) i Nikola Mokrović (Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću). O humanitarnim aspektima rata u Ukrajini razgovarat će Tea Vidović (Centar za mirovne studije), Josephine Liebl (European Council on Refugees and Exiles) i Anikó Bakonyi (Hungarian Helsinki Committee). Konferencija će se prenositi uživo na facebook stranici Kuće ljudskih prava i putem Zoom linka.
hr Croatian
X