Vijesti

Pravda za Madinu je konačno izborena!

Drage, dragi,

Europski sud za ljudska prava  ovog je tjedna odbio zahtjev Republike Hrvatske za ponovnim razmatranjem slučaja smrti malene Madine. Naime, Europski sud za ljudska prava prošle je  godine proglasio Hrvatsku krivom te priznao Madinu Hussiny i njezinu obitelj kao žrtve nezakonitog protjerivanja iz Republike Hrvatske, što je za posljedicu imalo gubitak života šestogodišnje Madine 21. studenog 2017. godine. Osim toga,  presudom je potvrđeno da je Republika Hrvatska  nečovječno postupala prema djeci držeći ih u detenciji, cijelu obitelj protuzakonito lišila slobode, a dio obitelji kolektivno protjerala iz Hrvatske te im povrh svega onemogućila pravo na pristup odvjetnici, upravo s ciljem sprječavanja da ovaj slučaj dođe do Europskog suda za ljudska prava. Presuda, kojom se potvrđuje da je Hrvatska povrijedila Madinino pravo na život, postala je pravomoćna. Međutim, neovisna i učinkovita istraga u ovom slučaju nikada nije provedena. Centar za Mirovne studije  u svojem je  priopćenju za javnost  objavio: “Nakon ove snažne i konačne potvrde presude, Vlada Republike Hrvatske i premijer Andrej Plenković ne mogu više okretati glavu, već hitno moraju smijeniti odgovorne na čelu s ministrom unutarnjih poslova Davorom Božinovićem. Osim žurnog pronalaska i sankcioniranja izravnih počinitelja, ponovno zahtijevamo hitnu smjenu onih koji nose zapovjednu i političku odgovornost, odnosno glavnog ravnatelja policije Nikole Miline te načelnika Uprave za granicu policije i pomoćnika glavnog ravnatelja policije Zorana Ničena, kao i državne tajnice Terezije Gras uključene u pritiske na branitelje ljudska prava te blokiranje neovisnih međunarodnih istraga. ” 

Kako bismo trajno upamtili i nikada ne potisnuli istinu o smrti Madine Hussiny, ovom je prilikom  nekoliko lokalnih inicijativa, zajedno s Inicijativom Dobrodošli! (Zagreb grad- utočište i Inicijativa za imenovanje Trga Madine Hussiny ) Odboru za imenovanje naselja, ulica i trgova uputilo prijedlog da se ime Madine Hussiny uvrsti u Fond imena. Zagreb može i treba imati Trg Madine Hussiny, kako za nju tako i za sve ostale izgubljene živote prouzročene rasističkim graničnim režimima.

Ovog tjedna još je jedna osoba izgubila život zbog nepravednih europskih politika. Prema izvješću slovenske policije, nekoliko je osoba pronađeno uz rijeku Kupu na širem području Vrbovskog. Na takvom nepristupačnom terenu uz obalu rijeke Kupe, pronađeno je pet osoba te jedan muškarac koji je bio u nesvijesti i pothlađen. Policijski službenici pokušali su ga spasiti te mu je pružena pomoć, no muškarac je unatoč pokušaju reanimacije preminuo. 

Naše misli usmjerene su prema svim borbama za slobodu kretanja diljem svijeta, poput one koju ovih dana vodi Europski centar za ustavna i ljudska prava. Dok s jedne strane u slučaju malene Madine Hussiny ESLJP je prepoznao opasnost nezakonitih protjerivanja, slučaj kolektivnog protjerivanja izbjeglica u Grčku koji se dogodio 2016. godine, nije prepoznat kao teško kršanje ljudskih prava od istog suda. Zapravo, Europski sud za ljudska prava opasno odobrava masovno protjerivanje izbjeglica, presuđujući da je kolektivno protjerivanje natrag u Idomeni 2016. bilo zakonito. Prema riječima Hannae Hakiki: “Sud je ignorirao činjenično stanje na granici i dokaze da nigdje u Sjevernoj Makedoniji mjesecima nije bilo moguće zatražiti azil. Zaključiti da je masovno protjerivanje zakonito, protivi se samoj suštini zabrane kolektivnog protjerivanja.”

Nadamo se da će brzi odgovori europskih zemalja na potrebe onih koji bježe iz Ukrajine biti prilika za poboljšanje uvjeta za sve izbjeglice koje bježe iz sukobljenih područja diljem svijeta. Ipak, ta se nada već čini izgubljenom s obzirom na izvješće Lighthouse Reportsa u kojem stoji da je više osoba iz Afganistana, Bangladeša, Kameruna, Indije, Pakistana i Sudana još uvijek zatvoreno u ukrajinskim detencijskim objektima financiranim iz Europske unije te da osobe u detenciji još uvijek nisu evakuirane. Europska komisija je dodijelila 30 milijuna eura u okviru svog Nacionalnog programa za Ukrajinu iz 2007. godine za izgradnju i opremanje objekata za detenciju izbjeglica, a “ukrajinska policija rutinski ignorira zahtjeve za azil i umjesto toga osobe smješta u detencijske centre koje financira Europska unija”.

Slijepim političkim odlukama i opasnim politikama otpor pružaju mreže aktivista i građana aktivnih diljem Europe koji daju sve od sebe da podrže SVE ljude koji bježe od rata u Ukrajini. Ovdje dijelimo korisne izvore za izbjeglice pogođene ratom u Ukrajini: dokument uključuje informacije za osobe koje bježe iz Ukrajine, koje ostaju u Ukrajini, koje su raseljene u susjedne države ili sele u zemlje širom svijeta.

Osim toga, ovdje je dostupno ažurirano stanje Europske agencije za azil (EUAA) koje pokriva razvoj događaja oko Ukrajine, a informacije dijele nacionalna tijela, međunarodne organizacije i organizacije civilnog društva između 18. i 24. ožujka 2022. Pružene informacije referiraju se na na aktivaciju Direktive o privremenoj zaštiti Europske unije, pružanje informacija i savjetovanje, postupke registracije, one-stop servisne točke, prihvat i smještaj, borbu protiv trgovine ljudima, socijalnu pomoć, medicinsku skrb te integraciju i solidarnost.

U vrijeme kada veliki broj izbjeglica dolazi iz ratom pogođene Ukrajine, nadamo se da poistovjećivanje s iskustvima i primjerima ljudi koji od ranije žive u Hrvatskoj kao izbjeglice može poslužiti kao koristan alat u pružanju podrške izbjeglicama. Iz tog razloga s vama dijelimo publikaciju „Živjeti s nama“ koju je DKolektiv izradio kao rezultat rada s izbjeglicama koje su u Hrvatsku prije nekoliko godina došle s nadom da će ovdje izgraditi novi i sigurniji dom. Publikacija predstavlja osobne priče i primjere različitih aktera iz lokalne zajednice koji svakodnevno pružaju podršku izbjeglicama. 

Solidarno,

Inicijativa Dobrodošli!

hr Croatian
X