Vijesti

Politika dobrodošlice umjesto politike straha!

Prošlo je mjesec dana od početka rata u Ukrajini, a gotovo 10 milijuna Ukrajinaca je bilo prisiljeno napustiti svoje domove, dok je njih gotovo 4 milijuna napustilo Ukrajinu. Očito je da u jeku trenutnih zbivanja  potrebna je međunarodna solidarnost, a brojke o prihvatu izbjeglica iz Ukrajine pokazuju da kada postoji politička volja, prihvat izbjeglica je moguć. U Poljskoj se trenutno nalazi skoro 2 milijuna izbjeglica iz Ukrajine, u Moldaviji 300 000, u Rumunjskoj 460 000,  u Njemačkoj se nalazi preko 100 000 izbjeglica. Ove brojke pokazuju da volje i kapaciteta za prihvat izbjeglica ima, a Europa može i mora tretirati sve ljude jednako. 

Upravo kako bi upozorili na različita postupanja europskih zemalja i na segregaciju kojoj su izložene neke od izbjeglica koje bježe od sukoba u Ukrajini, na Međunarodni dan eliminacije rasne diskriminacije, Centar za mirovne studije objavio je priopćenje kojim je poslao jasnu poruku: Svim ljudima koji bježe od rata i progona mora se pomoći. Već smo u prethodnim izvještajima pisali o slučajevima segregacije, a dodatni slučajevi su pokazali da nije riječ o individualnim slučajevima već o politikama koje moramo oštro osuditi i kojima se moramo oštro usprotiviti. Ne smijemo dopustiti da Romi izbjegli iz Ukrajine u  Moldaviji budu smješteni u etnički odvojenim prihvatnim centrima u kojima vladaju lošiji uvjeti i u kojima nema dovoljno hrane za sve. Nažalost politika Moldavije nije iznimka. Kako prenosi The Independent koji je zajedno s Lighthouse Reports objavio istraživačku reportažu, studenti afričkog porijekla koji bježe iz Ukrajine, umjesto pristupa prihvatnim centrima u Poljskoj su “smješteni” u detenciju. Barem četiri različita studenta afričkog porijekla trenutno se nalaze u detencijskom centru Lesznowola, selu udaljenom 40 kilometara od poljskog glavnog grada. Neki od njih se u detenciji nalaze već tjednima. Poljska granična policija potvrdila je da se u ovome trenutku čak 52 državljana trećih zemalja nalazi u detencijskim centrima diljem Poljske. IOM je pak potvrdio da su upoznati za slučaj tri students afričkog porijekla koji se trenutno nalaze u detenciji.

Međunarodni dan eliminacije rasne diskriminacije podsjetnik je na nepravde koje su se zbog diskriminacije temeljene na boji kože događale kroz povijest, kako ih ne bismo ponovili. Stoga, EU i njene država članice trebaju jamčiti jednako postupanje prema svima, bez obzira na boju kože, porijeklo, vjeru, etničku pripadnost ili druge karakteristike. Ovo je prilika da svima u potrebi osiguramo prihvat i pristup zaštiti te dostojanstven, siguran i miran život!

Aktivisti koji žele ispraviti ove prakse koje perpetuiraju rasnu diskriminaciju suočavaju se s kriminalizacijom njih i njihova rada. Naime, aktivisti organizacije Grupa Granica, pomogli su obitelji sa sedmero djece koja se već danima nalazi u šumi na poljskom teritoriju da zatraže međunarodnu zaštitu, a došli sa teritorija Bjelorusije.  Međutim, četiri aktivista optuženi su za krijumčarenje i prijeti im kazna od 8 godina zatvora. Trenutna situacija na granici između Poljske i Bjelorusije se pogoršava, s obzirom da su sve izbjeglice koje su se nalazile u kampu Bruzgi bile prisiljene napustiti kamp te sada žive u okolnim šumama u lošim i nehumanim uvjetima. 

Izrazi solidarnosti prema djeci, ženama i muškarcima koji dolaze bježeći od rata, kako od građana tako i od različitih institucija pokazuju da politika dobrodošlice i solidarnosti može biti naša svakodnevica! Slučajevi koji pokazuju jasnu rasnu diskriminaciju pak pokazuju da postoji još puno prostora za napredak.  Umjesto politike straha, moramo se opredijeliti  za politiku dobrodošlice!

hr Croatian
X