Vijesti

DOSTA JE RATOVA, ŽELIMO MIR!

Četvrtak  24.02.2022. godine bit će zabilježen kao dan kada je u Europi započeo novi rat. Zveckanje oružja, prijetnje i diplomatske igre kojima smo svjedočili mjesecima dovele su do najgoreg mogućeg ishoda – žene, djeca i muškarci napuštaju svoje domove u Ukrajini, a broj izgubljenih ljudskih života raste. Slike i vijesti o oružanim napadima Rusije na Ukrajinu ponovno pokazuju katastrofalne posljedice upotrebe sile i agresije, ali i uzrokuju dugoročne podjele u društvu za koje će biti potrebno puno vremena da se premoste. Sukob u Ukrajini posljedica je politika koje smatraju sekundarnim zaštitu mira, ljudske sigurnosti i života. Ukrajina i njeni stanovnici ne mogu biti ostavljeni sami u ovome trenutku. Susjedne zemlje, kao i ostatak EU dužan je pružiti podršku izbjeglicama i osigurati im pristup međunarodnoj zaštiti. Sa željom da olakšamo pronalazak skloništa izbjeglicama iz Ukrajine, okupili smo informacije o organizacijama/aktivistima/pojedincima  koje su aktivne u susjednim zemljama, a koje trenutno pružaju direktnu podršku izbjeglicama. Ukoliko se netko od vaših bližnjih nalazi u Ukrajini i treba podršku, obratite se navedenim organizacijama. Pritom imajte na umu da se situacija svakodnevno mijenja!  Informacije možete pronaći ovdje

Kako bi dali podršku ljudima u Ukrajini kojima je ugrožena sigurnost i prosvjednicima u Rusiji te diljem svijeta u protivljenju vladajućim režimima koji stvaraju ratove i nasilje, Centar za mirovne sutra (26.02.) na Zrinjevcu organizira Akciju solidarnosti: Dosta je ratova – želimo mir! Ova je akcija prilika da u javnom prostoru podijelimo riječi ohrabrenja, nade i otpora ratu. Također, poziv je hrvatskim vlastima da poduzmu sve mjere koje joj stoje na raspolaganju da putem diplomacije i politika dijaloga spriječi daljnju eskalaciju sukoba, vodeći se načelom zaštite ljudskih života. Vrijeme je da usvojimo lekciju iz prošlosti: Ratovi uništavaju živote, osiromašuju područja i narod, dovode do kriza diljem svijeta. Stoga jasno i glasno kažemo DOSTA JE RATOVA – ŽELIMO MIR!

O važnosti uspostave sigurnih i legalnih puteva, kao i važnosti zaštite onih najranjivijih, djece, govori i stravična informacija zaprimljena ovog tjedna. Naime, granična policija BiH ovog tjedna uhitila je osobe zbog sumnje na trgovinu ljudima i seksualnu eksploataciju, a žrtve su bili maloljetnici bez pratnje. Nažalost, upravo zbog izostanka sigurnih i legalnih puteva i izostanka podrške država članica EU, tisuće maloljetnika bez pratnje se trenutno nalazi zarobljeno na vanjskim granicama Europske Unije, bez pristupa međunarodnoj zaštiti. Takvim politikama, države članice EU ih direktno izlaže dodatnim nesigurnostima i povredama njihovih ljudskih i dječjih prava. 

Položaj izbjeglica na afričkom kontinentu jednako je težak kao i u graničnim područjima Europe. Izbjeglice koje dolaze u Tunis prošle su kroz teške uvjete u kampovima u Libiji, a sada ih se izbacuje iz tuniških kampova jer su UNHCR i njihovi partneri donijeli odluku da drastično smanje podršku ljudima u pokretu. O vrlo teškim uvjetima života u Tunisu i sve većim rasizmom s kojim se izbjeglice ondje nose – progovorile su izbjeglice iz Eritreje, Somalija, Sudana i Etiopije protestirajući posljednjih 16 dana protestiraju ispred ureda UNHCR-a u gradovima Zarzis i Medenine, na jugu Tunisa. Ondje se suočavaju s dugoročnim i neizvjesnim procedurama traženja azila, sve manje izglednim procedurama preseljenja u druge zemlje, izostankom pravne pomoći, ponavljajućim nasiljem od strane vlasti i sve manjim izgledima za pronalazak posla. Zbog toga su brojne europske organizacije napisale apel koji traže od UNHCR-a da ovim ljudima zajamče potrebnu zaštitu. Pridružujemo se njihovim zahtjevima.

hr Croatian
X