OstaloVijesti

Objavljene naredbe policajcima o odvraćanju iz dubine i izbjegavanju kamera

Nakon brojnih dokaza o nezakonitim protjerivanjima kojima smo svjedočili samo u posljednjih nekoliko mjeseci, a koji uključuju snimke nezakonitih protjerivanja, presudu Europskog suda za ljudska prava u slučaju obitelji Hussiny i izvješća Odbora Vijeća Europe protiv mučenja, ovog su tjedna u javnost dospjeli i dokazi o nezakonitim policijskim naredbama. Naime, Index je u ponedjeljak objavio mail naziva “Obveze i smjernice pol. službenicima” koji je pomoćnik načelnika PGP Bajakovo Zlatko Čačić 15. listopada 2021. poslao načelniku PGP Bajakovo Luki Domaćinoviću i podređenima. U tekstu maila spominju se i snimke koje su u javnosti objavljene ranije tog mjeseca. Naime, tekst maila navodi kako prilikom odvraćanja iz dubine trebaju biti prisutni vođe grupa, kako odvraćanje trebaju raditi isti policajci koji su i postupali prema migrantima te kako je odvraćanje potrebno disperzirati na više mjesta, prilikom čega je potrebno paziti da ne postoje kamere ili osobe koje snimaju

MUP je Indexu dostavio opsežnu reakciju kojom je potvrdio vjerodostojnost maila. Međutim, umjesto preuzimanja odgovornosti, ponovno je uslijedilo tumačenje koje u potpunosti izokreće poprilično jasan tekst maila. Pa tako, prema MUP-u, smjernice iz maila nije potrebno problematizirati niti predstavljati kao opći naputak o postupanju policije, jer se tiču PGP Bajakovo, dubina se ne odnosi na teritorij RH već na područje vanjske granice prema Srbiji, odvraćanje poprima razmjere koji nisu određeni Schengenskim zakonikom, sve se radi po zakonu, a fokus smjernica upravo je na praćenju etičkog kodeksa i ispravnom nošenju policijske odore. Iako je MUP navedene smjernice pokušao protumačiti isključivo kao smjernice PGP Bajakovo, načelnik uprave za granicu i pomoćnik glavnog ravnatelja policije Zoran Ničeno, u javnom je obraćanju spomenuo uputu Ravnateljstva i “posljedično upute i smjernice policijskih postaja” čime je dodatno doveo u pitanje već neuvjerljivu tezu MUP-a kako se ne radi o općoj smjernici. Centar za mirovne studije za N1 je komentirao objavljene naredbe i odgovor MUP-a te upozorio kako je policija javno financirana i upitao što policija pokušava sakriti od javnosti. 

Podsjećamo, odvraćanja nije moguće provoditi iz dubine, preko zelenih granice, bez predviđenih procedura i evidencije – takve prakse su nezakonite, što je potvrdio Europski sud za ljudska prava, a potom i izvješće Odbora Vijeća Europe. Objava ovih naredbi još je jedan pokazatelj nezadovoljstva policajaca nezakonitim naredbama koje dobivaju. Pozivamo ih da se takvim naredbama usprotive i obrate institucijama koje ih mogu zaštititi. Za Hrvatsku je sada imperativ osigurati neovisnost i transparentnost mehanizma nadzora te provesti učinkovite i neovisne istrage koje će spriječiti daljnja zataškavanja i provedbu nezakonitih praksi na teritoriju i granicama RH.

Klikaktiv iz Srbije objavio je izvještaj o nezakonitim protjerivanjima izbjeglica iz Rumunjske u Srbiju. Izvještaj je rezultat neposrednog terenskog rada u razdoblju od srpnja 2020. do studenog 2021. tijekom kojeg je zabilježeno 3700 nezakonito protjeranih osoba. Puni izvještaj pročitajte ovdje.

Grčki ministar za migracije i azil Notis Mitarachi nagradio je izvršnog direktora Frontexa Fabricea Leggerija za “važan doprinos organizaciji pri nošenju s migrantskom krizom i njezinim utjecajima na lokalne zajednice”. Mitarachi i Leggeri sudjelovali su na europskoj konferenciji o zaštiti granica u Vilniusu koju je Grčka suorganizirala s Austrijom, Litvom i Poljskom. Svrha konferencije je, prema grčkom ministarstvu, bila početak rasprave između država članica EU, pridruženih država schengenskog područja i europskih institucija pitanju zaštite vanjskih prostora EU-a od migracijskih tokova i potrebi za sprječavanje ilegalnog ulaska, u kontekstu pregovora o novom Zakoniku o schengenskim granicama i novom Paktu o migraciji i azilu. Drugim riječima, države članice i Frontex, iza kojih stoje brojne optužbe za nezakonita protjerivanja i nasilje prema osobama u pokretu, nastoje skrojiti još restriktivniju migracijsku politiku EU i dodatno derogirati već previše ugrožena ljudska prava izbjeglica i drugih migranata. Istovremeno, broj ljudskih žrtava u regiji Evros na granici s Turskom popeo se na 19 osoba, a UNHCR je zatražio hitnu istragu.
Francuska organizacija La Cimade   objavila je odgovore na česta pitanja vezana za francusku proceduru u slučaju smrti izbjegle osobe. Dokument sadrži brojne odgovore na pitanja koja organizacijama mogu pomoći da identificiraju pokojnika, informiraju obitelj i bližnje te prevezu ili pokopaju tijelo pokojnika.

hr Croatian
X