Vijesti

Na Svjetski dan migranata vidimo licemjerje EU politika i solidarnost građana i građanki Hrvatske

Danas se u svijetu obilježava svjetski dan migranta – dan kojim odajemo počast svim migrantima i njihovim obiteljima. Nažalost, posljednjih nekoliko godina u Hrvatskoj ovaj dan obilježavamo kako bismo podsjetili na posljedice okrutnih i licemjernih politika koje provodi EU i njene zemlje članice. 

Aktivisti u Zagrebu obilježili su isti jučer – na zagrebačkim fontanama – gdje je prikazan čin nezakonitog protjerivanja Madine i njene obitelji od strane hrvatske policije; element iz stripa “Madina” autorice Ene Jurov. Okupljene aktivistice istakle su kako ove godine imaju gorak okus u ustima jer umjesto da slave pravdu – moraju se nositi s novim formama zastrašivanja i kriminalizacije solidarnosti koju građani RH iskazuju prema migrantima. 

Naime, ovog prosinca Republika Hrvatska je primila nekoliko šamara: presudu Europskog suda za ljudska prava koja je utvrdila odgovornost za povredu prava na život dijeteta – šestogodišnje djevojčice Madine iz Afganistana koja je na istočnoj hrvatskoj granici zajedno sa svojom obitelji tražila ono što joj nacionalno i međunarodno zakonodavstvo osigurava: pravo na sigurnost.  Zatim objavu izvješća Odbora za sprečavanje mučenja i torture Vijeća Europe koje je potvrdilo da hrvatska policija provodi nezakonita protjerivanja te da učinkovite istrage izostaju. Također, objavljena je i radna verzija polugodišnjeg izvješća domaćeg mehanizma nadzora koji je “ustanovio da policija provodi nedopuštena odvraćanja migranata (eng. pushbacks)”. U finalnoj verziji izvještaja, objavljenoj tek tjedan dana nakon, ovaj važni nalaz izostaje. Ova farsa jasno ukazuje na to da je nezavisni mehanizam nadzora granice u Republici Hrvatskoj podložan snažnom političkom pritisku tijela koje treba nadzirati.

Povrh svih tih dokaza i optužbi koje ukazuju na najveće i naokrutnije kršenje ljudskih prava izbjeglica i drugih migranata na hrvatskim granicama – EU daje Hrvatskoj zeleno svjetlo za ulazak u Schengen. Hrvatska koja evidentno krši schengenski zakonik, dobiva priznanje za svoje djelovanje. Tim činom EU je jasno iskazala licemjernost svoje politike. No čini se da će EU uskoro i ozakoniti svoje licemjerstvo: prema članova Europskog parlamenta, novi prijedlog Schengenskog zakonika ističe legalizaciju svih dosadašnjih kršenja međunarodnog prava država članica: nezakonita protjerivanja, neograničene kontrole unutarnjih granica i etničko profiliranje u unutarnjim graničnim područjima. Ovaj prijedlog ide protiv temeljnih vrijednosti na kojima počiv Europska unija. 

Nova njemačka vlada najavila je promjenu u provođenju migracijske politike: kreiranje regularnih oblika migracije kroz spajanja obitelji, preseljenja, osiguranja humanitarnih koridora i ubrzanih azilnih procedura. No njihov politički smjer tek treba upratiti, posebice zbog promjena koje bi trebala donijeti nova migracijska politika EU. Najavljeni Novi Pakt EU o migracijama i azilu još uvijek  nije u finalnoj fazi zbog mnogih nesuglasja u određenim segmentima samog prijedloga. Rasprava o tzv. Screening regulativi koja bi trebala uspostaviti pre-screening procedure za sve osobe koje na granicu EU dolaze iregularno – je u tijeku. Izvjestiteljica Europskog parlamenta Birgit Sippel objavila je izvještaj s prijedlogom amandmana za ovu regulaciju. Slijedi proces daljnjih pregovora koji će pokazati hoće li se doskočiti zabrinutostima koje su ranije isticale međunarodne mreže za zaštitu prava izbjeglica i drugih migranata. 

Stanje na granici između Bjelorusije i Poljske je i dalje teško za osobe koje ondje nalaze: prema službenim podacima, dosad je ondje smrtno stradalo 15 osoba, no čini se da su brojke znatno više jer su neke osobe nestale te već duže vrijeme nisu pronađene. S obzirom na profesionalnu opremu koju zemlje članice EU posjeduju – očekivali bismo da će se ljude zaštititi, no prema istrazi koju je radio Guardian: skupa napredna tehnologija i vojna oprema služi se u svrhu “odvraćanja” izbjeglica i drugih migranata na granicama. Rubne zemlje EU su specifične u toj praksi, a ovih dana se i ministar unutarnjih poslova Republike Hrvatske pohvalio s novom opremom vrijednom oko 2 milijuna eura. 

Sigurnih i legalnih puteva i dalje nema, no postoje ljudi kojima je stalo i koji svojom energijom i dobrom voljom uspjevaju iskazati solidarnost. Aktivisti mreže Alarm Phone posljednjih 7 godina pružaju podršku osobama koje se tijekom svog putovanja nađu u nesigurnosti i opasnosti mora. Njihov broj dostupan je 24 sata dnevno te su dosad podržali oko 4000 brodova. Podržite ih! 

Iako zastrašivanja i kriminalizacija solidarnosti nisu zaustavljene, u Hrvatskoj je pokazana velika solidarnost upravo s onima koji su bili najsolidarniji. Donacijama pojedinaca i pojedinki prikupljen je puni iznos od 60 000 HRK koji volonter Dragan Umičević treba platiti, prema pravomoćnoj presudi Visokog prekršajnog suda u Zagrebu, jer je činio ono što je dužnost svakog građana Republike Hrvatske: pomogao je obitelji Madine Hussiny da pristupi sustavu azila kada su stupili na teritorij Hrvatske.

Foto: Buga Cvjetanović

hr Croatian
X