Vijesti

Pravda za Madinu – ESLJP je potvrdio kako je hrvatska policija kriva za smrt djevojčice

Gotovo četiri godine od tragične smrti malene Madine, Europski sud za ljudska prava svojom odlukom potvrdio je ono što je odvjetnica obitelji Hussiny, zajedno s aktivistima govorila godinama – Republika Hrvatska  kriva je za smrt malene djevojčice. Umjesto pružanja sigurnosti djevojčici koja je zajedno sa svojom obitelji bila prisiljena napustiti Afganistan, hrvatski policajci su nezakonito protjerali Madininu majku, njenu braću i sestre usred noći. Nedugo nakon pushbacka, malena Madina stradala je uslijed naleta vlaka. Agonija obitelji tu nije završena, već je ista stavljena u detenciju u Tovarnik, te im je onemogućen kontakt s odvjetnicom Sanjom Bezbradicom Jelavić. Nadalje, ministarstvo unutarnjih poslova vršilo je kontinuirane pritiske na odvjetnicu obitelji, ali i aktiviste koji su pružili podršku obitelji i jasno progovorili o odgovornosti ministarstva unutarnjih poslova za smrt malene djevojčice. U presudi M.H. i drugi protiv Hrvatske utvrdili su sljedeće povrede; povreda članka 2. (pravo na život) – proceduralni aspekt, zbog neprovođenja učinkovite istrage u slučaj smrti šestogodišnje Madine Hussiny,  povredu članka 3. (zabrana nečovječnog i ponižavajućeg postupanja) djece podnositelja zahtjeva, povredu članka 5. stavka 1. (pravo na sigurnost i slobodu) svih članova obitelji, povredu članka 4. Protokola 4. Konvencije (zabrana kolektivnog protjerivanja) majke i njezinih petoro djece i povredu članka 34. (pojedinačni zahtjev) svih članova obitelji. 

Na pressici za medije, aktivisti udruga Centar za mirovne studije i Are You Syrious? naglasili su važnost preuzimanja odgovornosti kazajući: “Osim žurnog pronalaska i sankcioniranja izravnih počinitelja, po zapovjednoj odgovornosti tražimo smjenu glavnog ravnatelja policije Nikole Miline te načelnika Uprave za granicu policije i pomoćnika glavnog ravnatelja policije Zorana Ničena. Zbog političke odgovornosti, od premijera Andreja Plenkovića tražimo i smjenu ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića, kao i državne tajnice Terezije Gras uključene u pritiske na branitelje ljudskih prava te blokiranje neovisnih međunarodnih istraga.”

A o zaštiti afganistanskih obitelji, baš poput obitelji malene Madine, progovorila je i Transbalkanska solidarnost, koja poziva na pružanje utočišta obiteljima zarobljenim u nehumanim uvjetima na granicama Europske unije. U svome apelu pozivaju države članice EU da odobre zaštitu obiteljima koje se nalaze u neposrednoj blizini granice s Hrvatskom, Velikoj Kladuši, gdje borave u improviziranim skloništima, bez pristupa struji i vodi te spavaju na močvarnom tlu. S dolaskom hladnih temperatura, sve te obitelji neće više moći boraviti u takvim nehumanim uvjetima, a alternativa ne postoji. 

Osim nehumanih uvjeta, ove obitelji kao i brojne drudge izbjeglice žrtve su nasilnih i nezakonitih protjerivanja. Prema podacima mreže Border Violence Monitoring (BVMN), u listopadu su zabilježena 36 svjedočanstava o pushbackovima 986 osoba u pokretu diljem Balkana. Novi izvještaj analizira sustavno nasilje EU i zemalja iz regije prema ljudima u pokretu: smrti i nestale u Evrosu, pushbackove iz Rumunjske i razvoj događaja u Majdanu, privođenja u blizini slovensko-talijanske granice, video Lighthouse Reportsa i odgovor Ministarstva, pushbackove u Egejskom moru te deložacije skvotova u Srbiji i Bosni i Hercegovini. Izvještaj se također bavi rastućim trendom nasilja u pushbackovima na drugim granicama diljem bloka, ponajviše na poljsko-bjeloruskoj granici, ali i u Njemačkoj, gdje jača mobilizacija fašista na istočnoj granici zemlje.

U Grčkoj se ovoga tjedna trebalo nastaviti suđenje dvadeset aktivista koji su pružili humanitarnu pomoć izbjeglicama. I dok ovaj slučaj pokazuje razmjere rasteće kriminalizacije solidarnosti kojoj svjedočimo unutar EU, ishod suđenja pokazuje kako je isto samo iskaz iživljavanja vlasti nad onima koji su stali u obranu prava i života izbjeglica. Naime, odmah nakon početka suđenja, isto je obustavljeno. Razlog tome je što je jedan od optuženika odvjetnik, a lokalni sud na Lesbosu nema ovlasti suditi odvjetnicima. Kako je kazao jedan od optuženika, Sean Binder, ovakvo obustavljanje suđenja samo dokazuje njegovu apsurdnost, ali i služe dodatnom “mučenju” optuženika. Njihovu si životi naime opet stavljeni na čekanje, a svakodnevno se i dalje moraju suočavati s potencijalnom kaznom od 8 pa do 25 godina zatvora. 

Foto: konferencija za medije CMS-a i AYS-a pred Vladom RH

hr Croatian
X