Vijesti

Politički sukobi preko leđa izbjeglica

Migracijske rute iz Afganistana, Sirije i Iraka posljednjih se mjeseci intenzivno premještaju prema istočnim državama Europske unije, u pokušajima izbjeglica da na putu do sigurnosti izbjegnu neizvjesnost i nesigurnost Turske i Mediterana. Tjednima već pratimo eskalaciju sukoba između Poljske i Bjelorusije u kojem su izbjeglice pijuni koji životima plaćaju geopolitičko odmjeravanje snaga između dviju država, odnosno između čitave EU i Bjelorusije.

Ovoga tjedna svjedočimo brojkama koje se u medijima kreću od nekoliko stotina do nekoliko tisuća osoba koje su zarobljene na prostoru ničije zemlje između Bjelorusije i Poljske. Osobe u potrazi za utočištem u europskom političkom i medijskom prostoru postale su “oružje” i “hibridni napad”, čime ih se u potpunosti dehumanizira i iznova predstavlja prijetnjom, potpuno zatirući činjenicu da se radi o osobama koje bježe upravo od sukoba, prijetnji i progona. 

 

Lukašenkova vlada instrumentalizira izbjeglice za vlastitu prljavu političku igru, organizacijom letova i obećanjima prolaska do EU, dok ih po dolasku očekuje skupa naplata tih istih putovanja, otimanje i uništavanje osobnih stvari, zlostavljanje, prijetnje smrću te uporaba sile pri protjerivanju prema poljskoj granici, kao i onemogućavanje povratka u Bjelorusiju. Istovremeno, Poljska osobama onemogućuje pristup teritoriju i sustavu azila pushbackovima, zatvaranjem graničnog prijelaza na kojem bi osobe mogle zatražiti azil te “osiguranjem” granice s 20 000 vojnika. Zanimljivo je kako je Poljska pritom odbila podršku Frontexa, ali je zatražila podršku britanske vojske. Među vojnicima raspoređenim duž poljske granice se nalaze i snage NATO-a, pa tako i 80-ak vojnika iz Hrvatske, čime smo direktno uključeni u sukob koji ugrožava živote onih kojima bismo trebali pružati zaštitu! 

 

Izbjeglice ostaju zarobljene na močvarnom i šumskom terenu ničije zemlji bez hrane i pitke vode na temperaturama ispod ništice. Poljske vlasti humanitarnim i medicinskim organizacijama onemogućuju pristup do granice, čime su ljudi zaista ostavljeni u situaciji ozbiljne životne ugroze, gdje bi bez adekvatne odjeće, hrane, pitke vode i medicinske pomoći brojka od osam ljudskih žrtava uskoro mogla postati puno veća. Brojne su organizacije na to upozorile i kritizirale nesposobnost EU da zaštiti ljudske živote. 

 

Europska unija istovremeno vrlo dosljedno provodi eksternalizacijsku politiku vodeći računa da najavljenim sankcijama avioprijevoznika onemogući daljnje dolaske izbjeglica do Bjelorusije i do vanjske EU granice, istovremeno vrlo svjesno negirajući temeljno pravo na pristup azilu tisućama izbjeglica koje su postale taoci ovog političkog sukoba. Podsjetimo da je situacija u kojoj se izbjeglice trenutno nalaze na poljskoj (te litvanskoj i latvijskoj) granici vrlo slična situaciji kojoj već godinama svjedočimo na većini vanjskih granica EU, a koja izostankom sigurnih i legalnih puteva ljude sustavno gura u patnju i smrt.

 

Završit ćemo podrškom priopćenju Transnacionalne migrantske koordinacije koje ističe kako je komodifikacija migranata za političku konfrontaciju sastavni dio europskog režima upravljanja migracijama koji sada otvoreno legitimira nasilje nad migrantima i sustavno kršenje njihovih prava i međunarodnih obveza.

Želimo slobodu kretanja, želimo kraj europskih politika koje podržavaju nasilje i iskorištavanje, želimo da izbjeglice i drugi migranti budu živi i slobodni!

hr Croatian
X