Vijesti

Nasilni granični režimi Europe nisu prisutni samo na njenim granicama

Novinar Jerko Bakotin u Novostima donosi tekst koji analizira navodno nezavisni mehanizam monitoringa postupanja policije prema izbjeglicama na granici, te predstavlja njegova tri glavna problema. Jedan je svakako netransparentnost samog dogovora kojim se mehanizam uspostavio i nejasnost toga koje su mu točno ovlasti, budući da ugovori ni pravni temelji nisu objavljeni niti podijeljeni s javnosti. Osim toga upitna je nezavisnost organizacija i osoba uključenih u mehanizam – koje sve uvelike surađuju i ovisne su o financiranju države, kao i pitanje po kojim su to točno kriterijima odabrane. Osim toga, jedno od glavnih spornih pitanja jest hoće li predviđeni posjeti zelenoj granici, gdje znamo da se događa najveći broj pushbackova i nasilja, biti nenajavljeni ili najavljeni. Jasno je da u slučaju samo najavljenih posjeta ovaj mehanizam postaje farsa.

Ističemo intervju s Eminom Bužinkić o njenom istraživanju, ujedno i doktorskom radu naziva(Ne)sigurni identiteti: politike rase i etniciteta u vrijeme socijalnog distanciranja. Kritički narativi mladih izbjeglica motiviranog isključenjem djece izbjeglica iz online nastave tijekom proljeća 2020. godine. Cilj istraživanja je prikazati širenje i preslikavanje nasilnih graničnih režima u javne prostore poput škola, a socijalno distanciranje sagledati kroz prizmu višestrukih pandemija, koje osim one COVID-a 19 podrazumijevaju i pandemije rasizma, islamofobije, rodne, seksualne i klasne diskriminacije, koje jednako tako distanciraju manjine iz javnog prostora. Više pročitajte na H-alteru.

Nove vijesti iz Poljske – objavljen je video u kojem vidimo kako poljski granični policajci koriste suzavac kako bi spriječili izbjeglice koji se nalaze na granici s Bjelorusijom u ulasku na poljski teritorij i traženju azila. Podsjetimo kako je Poljska proglasila izvanredno stanje na granici tako da novinari i humanitarni radnici nemaju pristup teritoriju. Guardian donosi priču o izbjeglicama koje tako umiru na poljsko-bjeloruskoj granici dok im je uskraćen pristup osnovnom ljudskom pravu – traženju azila, kao i  aktivistima koje usprkos proglašenom izvanrednom stanju pokušavaju pružiti podršku ljudima. Također je važno istaknuti da u isto vrijeme predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen uvjerava javnost kako Europska unija neće financirati zidove i žicu na granicama Unije – koliko je istine u tim tvrdnjama ostaje za vidjeti.

Sirijski izbjeglica odlučio je tužiti Frontex – njegovu obitelj i njega Frontex je deportirao u Tursku iako su u Grčkoj zatražili azil i odluka o njihovom slučaju nije bila donesena – tako da su odlučili tužiti Europsku graničnu agenciju na Europskom sudu. Ova tužba mogla bi uspostaviti presedan. Ostajući pri temi pushbackova i sudova – Europski sud za ljudska prava donio je presudu protiv Bugarske gdje je ustvrđeno da je bugarska sustavna ekspulzija izbjeglica u Tursku bez individualnog ispitivanja mogućnosti mučenja i neljudskog postupanja krši Europsku konvenciju o ljudskim pravima.

Iz Italije papa Franjo moli da europske države ne vraćaju izbjeglice spašene na moru natrag u Libiju i druge nesigurne zemlje gdje trpe nasilje, poziva na otvaranje sigurnih luka za prihvat ljudi, osiguravanje pristupa azilu, kao i alternativne načine smještaja, a ne detenciju. U isto vrijeme drugom poznatom Talijanu – bivšem ministru unutrašnjih poslova Matteu Salviniju sudi se s optužbom onemogućavanja slobode kao i zlouporabe ovlasti, zbog njegovog postupanja u sprječavanju iskrcavanja broda za spašavanje Open Arms i 147 ljudi na njemu. Koji vam je draži, procijenite sami. Mi ipak biramo talijanskog suca koji je odlučio ne nastaviti slučaj protiv kapetana Sea Watcha Artura Centorea i procijenio da je kapetan u akciji spašavanja samo poštivao nacionalnu i međunarodnu obavezu spašavanja i pomoći ljudima na moru.  

Na kraju vam preporučujemo pogledati video naše nove susjede – Kikelomo Tope, koja je s medijima podijelila svoju priču života u Hrvatskoj kao i humanitarnog rada u Nigeriji. Naposljetku, novoosnovano Panafričko društvo u Hrvatskoj poziva vas na predstavljanje udruge sljedeću subotu gdje najavljuju bogati program. 

hr Croatian
X