OstaloVijesti

Riječ ministra protiv 785 stranica svjedočanstava nezakonitih i nasilnih protjerivanja

Nakon prošlotjednog priznanja ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića kako osobe na snimkama koje nezakonito i nasilno protjeruju izbjeglice su hrvatski policajci, izostalo je preuzimanje političke odgovornosti samog ministra, ali i glavnog ravnatelja policije. U svojim javnim obraćanjima ministar Božinović i glavni ravnatelj policije Milina interpretiraju snimku i nalaze unutarnje istrage kao izolirani incident, pritom ignorirajući tisuće svjedočanstva izbjeglica, brojne izvještaje nevladinih organizacija, reportaže novinara, ali i svjedočanstva samih policajaca. Nakon pet godina i tisuća žrtava nasilnih i nezakonitih protjerivanja na našim granicama jedno je jasno – svjedočimo kontinuiranom i sustavnom kršenju ljudskih prava. 

Upravo zbog priznanja ministra, ali i nalaza novinarskog istraživačkog tima, ovog tjedna održana je sjednica Saborskog odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina na temu nezakonitih protjerivanja. Uz saborske zastupnike, predstavnike institucija Republike Hrvatske, sudjelovale su i predstavnice nevladine organizacije Centar za mirovne studije koje su upozorile na razmjere prikupljenih dokaza koje dokazuju da nije riječ o izoliranom slučaju. Pravnica Centra za mirovne studije, Antonia Pindulić, pokazala je okupljenima Black Book on Pushbacks, koju je objavila Border Violence Monitoring mreža (BVMN), govoreći kako se njen “cijeli drugi svezak odnosi samo na nasilne pushbackove s područja Republike Hrvatske između 2017. i 2020. godine. Ovih 785 stranica nije telefonski imenik, to je imenik sustavnog nasilja.”  Programska voditeljica Centra za mirovne studije koja je ujedno i vanjska članica Saborskog odbora, Sara Lalić, istaknula je važnost uspostave nezavisnog mehanizma nadzora koji će biti transparentan, neovisan i učinkovit. Kriteriji odabira organizacija koje su dio mehanizma nadzora nisu jasni, nije postojao javni poziv. Izabrane organizacije imaju iskustvo humanitarnog rada s izbjeglicama, no međutim do sada nisu javno progovarale i upozoravale na povrede ljudskih prava. Uz to, trenutni nezavisni mehanizam nadzora uključuje 20 najavljenih i nenajavljenih posjeta, pritom posjete zelenoj granici mogu biti isključivo najavljene. Dok je predstavnica Centra za mirovne studije govorila o paradoksalnoj prirodi najavljenih posjeta zelenim granicama, ministar unutarnjih poslova ju je prekinuo govoreći kako ta informacija nije točna. Međutim, suprotno negiranjima ministra Božinovića, u dopisu koji  je dobiven temeljem Zakona o pravu na pristup informacijama, a koji potpisuje državna tajnica Terezija Gras jasno je navedeno sljedeće: Terenski nadzor koji će se provoditi unutar nezavisnog mehanizma nadzora uključuje “20 promatranja (najavljena i nenajavljena) postupanja policijskih službenika prema neregularnim migrantima i tražiteljima međunarodne zaštite u provedbi propisa koji reguliraju nadzor državne granice i pružanje međunarodne zaštite, NAJAVLJENE posjete zelenoj granici te uvid u pravomoćno okončane spise po podnesenim pritužbama za navodno nezakonito postupanje prema neregularnim migrantima i tražiteljima međunarodne zaštite. 

Uz problematičan proces uspostave nezavisnog mehanizma nadzora, problematično je i kako je ministarstvo unutarnjih poslova potrošilo novac koji je dodijeljen za uspostavu nezavisnog mehanizma nadzora. Naime, kako piše Telegram, Hrvatska je za smještaj policajaca koji su otpremljeni na granicu  samo u 2019. godini potrošila 11.684.745 kuna. Pritom, valja naglasiti kako je trošak smještaja zapravo plaćen od strane EU, koja je od 2014. do 2020. godine Hrvatskoj dodijelila potporu od 830 milijuna kuna za upravljanje granicom. Dakle, i više je nego jasno da EU ne samo da zna što se događa na hrvatskim granicama, već sama direktno financira ovo sustavno kršenje ljudskih prava. 

Čini se kako su navedene snimke napokon urgirale i Državno odvjetništvo Republike Hrvatske (DORH) da pokrene postupke protiv policajaca koji su mučili i nezakonito protjerali izbjeglice. DORH je naložio izvide protiv policajaca batinaša, jer sumnja u kazneno djelo neljudskog i okrutnog postupanja, a ako im se to nedjelo i dokaže policajcima prijeti 10 godina zatvora. 

Za kraj ovotjednog izvještaja, pozivamo vas da pogledate razgovor četiriju žena koje dijele iskustvo izbjeglištva. Neka vas priče Esther, Safe, Ivane i Zehide podsjete na važnost solidarnosti. Video “Ja sam jer mi jesmo” dostupan je ovdjeA ukoliko imate interesa i želje bolje razumjeti proces strateške litigacije, pozivamo vas da pogledate video Hungarian Helsinki Committee-a, koji objašnjava što jest strateška litigacija i koja je važnost iste. 

hr Croatian
X