Vijesti

Prosvjedi se u Afganistanu nasilno zatomljuju, dok se pushbackovi u Europi nastavljaju

I ovotjedni izvještaj Inicijative Dobrodošli! započet ćemo vijestima iz Afganistana. Kako prenose mediji, zadnjih dana svjedočimo nizu prosvjeda Afganistanaca protiv Talibana diljem zemlje, koje predvode žene sa zahtjevima za poštivanje njihovih prava, no i za slobodu govora, i drugih prava koja se već počinju kršiti. Prava su to koje se Afganistanci boje da će nova talibanska vlada, uspostavljena u četvrtak, zatirati i gušiti kao i u zadnjem periodu njihove vladavine nad zemljom. Talibani su na prosvjede reagirali nasiljem, upozoravanjem novinara da ne pokrivaju prosvjede, te naposljetku i samom zabranom svih prosvjeda koje oni nisu prethodno odobrili.

Portal Radnička prava donosi analizu trenutne situacije u Afganistanu za novinare i novinarke, koja postaje sve teža. Kako pišu: “…mnogi strani novinari zapeli su u zemlji i njihova sudbina, kako i ona afganistanskih novinara, reportera i prevoditelja koji su radili za strane medije ostaje neizvjesna. Opasnost je pritom, zbog karaktera novog režima, još veća za novinarke.”

Ovu nedjelju u Zagrebu u Dokukinu Kic, nakon projekcije dokumentarca “Kabul, vjetroviti grad”, održat će se tribina: “Afganistan- između “liberalnog intervencionizma” i teokracije”, na kojoj će između ostalih sudjelovati Tajana Tadić iz udruge Are You Syrious?. Neka od tema koje će se pokriti bit će dvadesetogodišnje NATO-ovo prisustvo u Afganistanu, koncept „liberalnog intervencionizma“ i njegove posljedice u Afganistanu, kao i pitanje potencijalne nove političke krize u Europi potaknute mogućim povećanim brojem dolazaka izbjeglica.

Kratko se osvrćući na temu pushbackova na europskim granicama, važno je izvijestiti o slučaju mladog izbjeglice iz Somalije kojemu je u Austriji onemogućeno traženje azila te je vraćen tj. pushbackan u Sloveniju, protivno međunarodnom i europskom pravu. Njegov slučaj ubrzo će se razmatrati na Pokrajinskom upravnom sudu u Štajerskoj, a ako dobije slučaj, to će biti već druga austrijska presuda koja ukazuje na sustavno i ponekad lančano pushbackanje izbjeglica kroz Austriju, Sloveniju, pa tako i Hrvatsku sve do Bosne i Hercegovine.

Osim u Austriji, pushbackovi se vrlo očito događaju i u zemljama poput Poljske iz koje nam dolazi vijest da je prije nekoliko dana skupina ljudi, u kojoj su bile i žene i dijete, pushbackani od strane poljske Granične straže. Grupa izbjeglica je vidno iscrpljena, bolesna i gladna zatražila azil od Granične straže, koja ih je pritvorila i zatim vratila natrag u šumu, a strah organizacija koje su pratile situaciju jest da su ih prebacili na bjelorusku stranu teritorija, što se dešavalo mnogim izbjeglicama otkad se intenzivirala situacija na poljsko-bjeloruskoj granici. Poljska je zadnjih dana proglasila i izvanredno stanje na granici, koje nosi niz restriktivnih mjera.

Border Violence Monitoring mreža (BVMN) objavila novi pravni priručnik za podnositelje zahtjeva pred sudovima i ostalim tijelima za zaštitu ljudskih prava, volontere, odvjetnike i druge pravne stručnjake. Cilj priručnika, nastalog u suradnji Centra za mirovne studije i Infokolpe, mapiranje je  dostupnih mehanizama pravnih pritužbi o kršenju ljudskih prava na granicama – kako na nacionalnoj, tako i na europskoj razini. Namijenjen je svima koji podržavaju ljude u pokretu te nastoji razmijeniti iskustva, najbolju praksu te predložiti neke konkretne radnje koje se mogu poduzeti u borbi protiv povreda ljudskih prava na granicama i unutar država.

Kao zadnju vijest ističemo novi izvještaj Amnesty Internationala koji pokazuje kako, suprotno tvrdnjama sve više različitih vlada, Sirija nije sigurna zemlja za povratak izbjeglica, budući da se povratnici u Siriju suočavaju s nizom opasnosti, poput prisilne detencije, torture, seksualnog nasilja, kao i nestancima. Već sama činjenica da su pobjegli iz Sirije, stavlja ih u veći rizik toga da se nađu na nišanu vlasti.

Vizual: Tjeerd Rojaards

hr Croatian
X