Vijesti

Saborski odbori nakon tematske sjednice o migracijama i nacionalnoj sigurnosti bez konkretnih rješenja

Saborski Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost zajedno s Odborom za ljudska prava i prava nacionalnih manjina u sjedu je održao sjednicu na temu migracija. Članovi odbora imali su prilike čuti važne iskaze na temu migrantske situacije i kršenja ljudskih prava za koja su odgovorne državne vlasti u Europskoj uniji. Sara Kekuš iz Centra za mirovne studije te Sara Lalić, vanjska članica saborskog Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina i programska voditeljica Centra za mirovne studije sudjelovale su u raspravi. 

„22 puta! Kad mi kažemo ‘azil’, oni kažu okej, idemo u Zagreb i odvest ćemo vas u prihvatilište, a zatim pozovu ‘vozilo za deportaciju’, (policijski kombi) i deportiraju nas u Bosnu“, kaže tražitelj azila iz Irana Raybod Kathi. „Tri puta su nam uzeli telefon i razbili ga. Uzeli nam sve baterije za punjenje. Jednom su nam uzeli 2700 eura. Stave maske tako da ih uopće ne vidite, (lica), imaju crno drvo, razumijete. Imaju palice i govore, idite, idite. Spalili su nam stvari, ruksake, našu hranu, našu vodu.“ „Uvijek ćemo pamtiti što nam je policija činila. Možete li zamisliti da sedmogodišnja djevojčica svom bratu i majci kaže da svi skoče s planine i završe svoje živote“, kaže Raybod Kathi. Ovo su citati iz reportaže emisije RTL Potraga emitirane prije dva tjedna. Radi se o obitelji iz Irana koji su, tek 23. put, vjerojatno zahvaljujući prisustvu novinarki, uspjeli zatražiti azil, što je pravo koje u RH garantira niz domaćih zakona i međunarodnih ugovora koje je Hrvatska ratificirala i na čiju se primjenu obvezala. Ova obitelj bila je dovoljno hrabra, da pred kamerama ispriča svoju priču. I neki drugi su to isto napravili prije njih, a tisuće su dale svoja svjedočanstva brojnim, domaćim i stranim, nevladinim organizacijama, neovisnim institucijama i medijima.“, istaknula je Sara Lalić u svom izlaganju.

Lalić je ministra Božinovića pitala i kako će biti ustrojen neovisni monitoring mehanizam – tko će u njega biti uključen, kako će se birati…no, nažalost, na to ministar nije dao odgovor. Prema podacima Danskog vijeća za izbjeglice, u prva četiri mjeseca 2021. zabilježeno je 1216 nezakonitih protjerivanja iz Hrvatske u BiH te 176 lančanih nezakonitih protjerivanja iz Slovenije, Austrije i Italije kroz Hrvatsku u BiH, kao i 56 nezakonitih protjerivanja iz Hrvatske u Srbiju. Svaka treća osoba prijavila je fizičko nasilje, svaka četvrta osoba uskraćivanje pristupa azilu, a preko 60% osoba krađu ili uništavanje privatnih stvari.

Centar za mirovne studije kao udrugu ovlaštenu za pružanje besplatne pravne pomoći od prošlog ljeta kontaktiraju osobe koje se nalaze na teritoriju RH i žele tražiti azil. U praksi to izgleda tako da im se osobe svakodnevno javljaju porukama, fotografijama, snimkama i lokacijama te traže podršku u traženju azila. Na snimkama i slikama često vide osobe kojima je potrebna hitna medicinska pomoć, trudnice, osobe s invaliditetom, djecu, bolesne osobe. U većini slučajeva odgovor policije izostaje ili tvrdi kako navedena skupina osoba nije pronađena. Istovremeno, mnogobrojne osobe koje ih kontaktiraju s lokacijama na kojima traže pomoć, ubrzo šalju lokacije kilometrima dalje, na teritoriju BiH, kamo ih hrvatske vlasti nezakonito protjeruju umjesto da im omoguće ustavno i zakonsko pravo da traže azil.

Prema evidenciji, CMS je u razdoblju od siječnja do lipnja 2021. primio 224 upita od ukupno 178 skupina izbjeglica i drugih migranata, koje uključuju najmanje 658 osoba. U 82 skupine bilo je i djece, dok podaci o djeci u drugim skupinama nisu poznati. Pripadnici većine skupina jasno su izrazili namjeru traženja azila u Hrvatskoj kao i da su se u tom trenutku nalazili na teritoriju Republike Hrvatske. U ostalim slučajevima ovi podaci nisu poznati. Tijekom izvještajnog razdoblja, 49 upita poslano je policiji, to jest, institucije su obaviještene o namjeri traženja azila i potrebi za hitnom medicinskom pomoći. Uredi pučke pravobraniteljice i pravobraniteljice za djecu također su obaviješteni o navedenoj komunikaciji. Od ukupnog broja skupina, samo njih 10 naposljetku je dobilo pristup sustavu azila u Hrvatskoj.

Ova užasna i sustavna praksa mora prestati!

Integracija počinje učenjem“ naslov je članka objavljenog ovog tjedna na portalu Kulturpunkt: „Iako pristup visokom obrazovanju osobama pod međunarodnom zaštitom znatno olakšava uključivanje u zajednicu, hrvatske institucije u tom procesu umjesto podrške predstavljaju prepreku.“

U podcastu, također objavljenom ovog tjedna, možete saznati više o integraciji u Hrvatskoj: gdje smo, kako integraciju doživljavaju institucije, a kako ona izgleda u praksi. U podcastu sudjeluju Lucija Mulalić i Tea Vidović iz CMS-a te Anamaria Macanović iz AYS-a. Udobno se smjestite i uz omiljeno piće provedite idućih pola sata uz ovotjedni zanimljivi razgovoru!

O rasizmu se u Hrvatskoj progovara sve više:  12. srpnja na ulicama Zagreba održan je prvi prosvjed Roma i Romkinja za prava romske zajednice. Prosvjednici su tražili pravdu za Stanislava Tomaša kojeg su ubili policijski službenici. Okupljeni ispred Veleposlanstva Republike Češke tražili su hitnu istragu Tomislavove smrti, koji je ubijen tijekom policijskog postupanja, nakon što se snimka incidenta proširila društvenim mrežama. 

Ujedinjeni u borbi i međusobnoj podršci i Inicijativa Dobrodošli priključuje se upozorenju: Rasizam ubija!

hr Croatian
X