Ostalo

Nove snimke i svjedočanstva o pushbackovima iz Hrvatske

Istraživački novinarski tim iz ARD Wien/Südosteuropa, Lighthouse Reports, SRF Schweizer Radio und Fernsehen, DER SPIEGEL i Novosti snimio je ukupno šest nezakonitih kolektivnih protjerivanja koja uključuju otprilike 65 osoba, od čega oko 20 djece. Osim snimki nezakonitih protjerivanja, reportaža donosi i razgovore s protjeranim obiteljima – očevima, trudnicama, djecom, starijim osobama, invalidima… Izbjeglice potvrđuju kako im je uskraćen pristup azilu i liječnička pomoć usprkos njihovim zahtjevima, a neki od njih su doživjeli i fizičko nasilje. Reportažu gledajte i čitajte na sljedećim poveznicama: Der Spiegel, SRF, tagesschau, Lupiga.

MUP je, po običaju, ustvrdio kako su zabilježene radnje zakoniti postupci odvraćanja, međutim, jasno je da deportacija izbjeglica iz Slovenije ili iz dubine teritorija, kao i uskraćivanje mogućnosti traženja međunarodne zaštite nije odvraćanje, već nezakonito protjerivanje. 

Ponavljamo, onemogućavanje traženja azila kršenje je ljudskih prava, a protjerivanje osoba preko zelene granice mimo zakonske procedure nije u skladu niti s međunarodnim niti s domaćim pravom, pa tako niti u skladu sa Schengenskim zakonikom. 

Štoviše, Vlada Republike Hrvatske još uvijek ne pristaje na objavu Izvještaja Odbora za sprječavanje mučenja i nehumanog ili ponižavajućeg postupanja ili kažnjavanja Vijeća Evrope (CPT), a niz izvora za Novosti potvrđuje da je razlog to što je dokument za Hrvatsku nepovoljan. “Tijekom posljednjih deset godina niti jedna članica Europske unije nije uskratila suglasnost, ali je to učinila Turska nakon pokušaja državnog udara iz 2016., a suglasnost na više izvještaja uskratila je Rusija.” Massimo Moratti iz Amnesty Internationala komentirao je kako je MUP sve tvrdnje nevladinih organizacija odbacio kao fake news, zbog čega postoji potreba za službenim tijelom koje bi ustanovilo činjenice: “Izvještaj CPT-a bio bi “službeniji” od njihovih jer je riječ o mnogo moćnijoj organizaciji. Međunarodna organizacija – koja je, primjerice, ustanovila Europsku konvenciju o ljudskim pravima – utvrdila bi što se zaista događa u Hrvatskoj.”

 

Amnesty International objavio je izvještaj kojim potvrđuje da su pushbackovi de facto granična politika grčkih vlasti. Izvještaj Greece: Violence, lies and pushbacks dokumentira kako grčke vlasti provode nazakonita protjerivanja na kopnu i moru. Fokusira se prvenstveno na nezakonita postupanja u regiji Evros, na kopnenoj granici između Grčke i Turske. Grčke granične snage nasilno i nezakonito zadržavaju skupine izbjeglica i migranata prije nego ih kolektivno protjeraju u Tursku, suprotno obvezama u pogledu poštivanja ljudskih prava prema EU i međunarodnom pravu.

 

Srbijanska organizacija Centar za zaštitu i pomoć tražiocima azila (APC/CZA) uspjela je pred Europski sud za ljudska prava izvesti slučaj lančanog pushbacka sudanskog tražitelja azila iz Srbije u Sjevernu Makedoniju i Grčku. Prijave A.H. protiv Srbije i Sjeverne Makedonije i A.H. protiv Srbije pravnica APC-a Olga Đurović podnijela je 19. listopada i 27. prosinca 2016. godine, a Sud ih je po prvi puta komunicirao 27. svibnja 2021. godine. 

A.H. je u pokušaju traženja međunarodne zaštite u Srbiji bio podvrgnut kolektivnom nezakonitom protjerivanju u Republiku Sjevernu Makedoniju od strane vlasti Republike Srbije te u Grčku od strane vlasti Sjeverne Makedonije, bez ikakve formalne odluke o udaljenju i proceduralnih zaštitnih mjera, čime je prekršeno načelo zabrane vraćanja (non-refoulement). A.H. je u prosincu 2016. Vraćen u Srbiju temeljem privremene mjere ESLJP-a (Pravilo 39) kojom je srpskoj vladi zabranjeno njegovo udaljenje iz Srbije za vrijeme trajanja postupka pred Sudom.

Ista je organizacija komentirala je posjet Ylve Johansson Srbiji prošlog tjedna. Radoš Đurović naglasio je kako je Povjerenica došla popratiti prve aktivnosti Frontexa na granici Srbije s Bugarskom. Podsjetio je da je Sporazum između Srbije i Frontexa stupio na snagu 1. svibnja te upozorio na problematičnu odrednicu Sporazuma kojom zaposlenici Frontexa imaju kazneni, materijalno-pravni i administrativni imunitet dok zaustavljaju nezakonite migracije na teritoriju Srbije. Upozorio je i na izostanak javne kritike na nezakonita protjerivanja izbjeglica i drugih migranata iz EU u Srbiju tijekom posjeta Povjerenice.

 

Šokantne vijesti o eksploataciji rada i robovlasništvu donosimo iz Hrvatske. Mediji su ovog tjedna izvijestili kako je kriminalističkim istraživanjem “utvrđeno postojanje osnovane sumnje da je 58-godišnjak Zoran Marijan, na štetu četvorice državljana Nepala, ostvario obilježja kaznenog djela trgovanja ljudima, tako što je od prosinca 2020. do 20. lipnja 2021. prijevarom i obmanom iskoristio njihov nezakonit boravak i nereguliran radni status, kao i njihovu lošu financijsku situaciju, kako bi ih vrbovao za zapošljavanje.” Navedeni hrvatski državljanin nepalske je radnike odveo na Vis i iskorištavao za prisilan neplaćen rad, ograničavajući im slobodu kretanja oduzimanjem dokumenata, držeći ih u zabludi kako će im ishoditi radne dozvole. Nažalost, nedugo nakon medijskog objavljivanja ovog teškog kršenja ljudskih prava, osvanule su i vijesti kako je Marijan nepalskim radnicima putem svoje odvjetnice platio 50.000 kuna zbog čega su oni na sudu dali iskaze u kojima ništa negativno nisu rekli protiv njega. Nadamo se da će nadležni ipak provesti učinkovitu istragu kako bi ustvrdili jesu li radnici ipak bili žrtve trgovanja ljudima te, ako se optužbe pokažu istinitima, adekvatno sankcionirati počinitelja i zaštititi radnike. 

Radnička prava objavila su priručnik o radničkim pravima za migrantske radnike Know Your Rights koji ovom prilikom dijelimo s vama i molimo vas da ga podijelite s izbjeglicama i drugim migrantima u RH kojima bi mogao pomoći u osvještavanju vlastitih prava i načinima na koje se mogu zaštititi.

 

Za kraj, nekoliko informacija i preporuka za čitanje:

  • Konzorcij za mentalno zdravlje izbjeglica i migranata (CoReMH) pripremio je zagovarački brief fokusiran na Uredbu o provjerama novog Pakta o migracijama i azilu i njezine potencijalne negativne učinke na mentalno zdravlje izbjeglica i migranata. Dokument možete pročitati na sljedećoj poveznici
  • Nastavno na okrugli stol Izazovi u uključivanju u visoko obrazovanje za osobe pod međunarodnom zaštitom održan prošlog petka na Filozofskom fakultetu u Zagrebu u sklopu obilježavanja Tjedana IZBJEGLICAma, objavljen je tekst koji opisuje poteškoće s kojima se izbjeglice susreću u visokom obrazovanju u Hrvatskoj podijeljene na okruglom stolu. Tekst Marine Kelave čitajte ovdje.
  • Europska mreža protiv rasizma (ENAR) uoči Dana izbjeglica objavila je priopćenje kojim poziva da se revizija implementacije Direktive o suzbijanju terorizma Europske komisije usredotoči na utjecaj Direktive na ljudska prava, te podsjeća da protuteroristički zakoni EU moraju zadovoljavati obveze poštivanja ljudskih prava. Čitajte ovdje.
  • Guardian piše o nasilju prema izbjeglicama u libijskim detencijskim centrima koje je natjeralo Liječnike bez granica (MSF) da se povuku iz njih. Više čitajte ovdje.

    FOTO: Spiegel

hr Croatian
X