Vijesti

Vrijeme je za solidarnost i otpor kolonijalnim politikama izrabljivanja i smrti od Palestine do Europe!

Fotografije s prošlotjedne akcije solidarnosti za Palestinu u kojoj se na Trgu žrtava fašizma čitala palestinska poezija možete pronaći na sljedećem linku. Inicijativa “Dobrodošli!” podržala je akciju za Palestinu, kojom je poslana poruka solidarnosti Palestinkama i Palestincima koji desetljećima pružaju otpor teroru, okupaciji i nasilju izraelske države. “Mi ovdje prisutni, s iskustvom rata, genocida, policijskog nasilja, militarizacije, nacionalizma i kriminalizacije, poručujemo – zaustavite okupaciju Palestine. Ovom se akcijom pridružujemo transnacionalnoj zajednici čiji gromki glasovi otpora okupaciji i kolonizaciji Palestine ovih dana odjekuju ulicama, društvenim mrežama i drugim prostorima kolektivnog otpora. U vrijeme kada nam režimi fizičkog distanciranja i policijskih satova postaju preteški, podsjetimo se da Palestinke i Palestinci više od 70 godina žive u uvjetima pandemije kolonijalnog nasilja, etničkog čišćenja, otimačine zemlje i lišavanja političkih i drugih prava. S ovoga prostora gdje su pali borci protiv fašizma, osuđujemo i borimo se protiv politike brisanja!”

Novosti donose intervju sa Sarom Kekuš iz Centra za mirovne studije koja šalje jasnu poruku – lančana nezakonita protjerivanja izbjeglica predstavljaju ozbiljno kršenje njihovih temeljnih ljudskih prava, primarno načela zabrane vraćanja te, nažalost, dokazuju da su nezakonita protjerivanja sustavna praksa Europske unije – a ne samo izolirana sramota zemalja Balkana.

Također u Novostima možete pročitati i intervju s aktivistkinjama Selmom Banić i Marijanom Hameršak, pokretačicama umjetničko-aktivističkog projekta “Prijelaz” kojim se komemoriraju stradali na granicama Europe, nastalog iz terenskih istraživanja smrti na granicama u Karlovačkoj županiji unutar projekta ERIM, i ostvarenog u suradnji s transmigrantskim kolektivom Žene ženama u Živom ateljeu DK. Banić naznačuje i važan politički zahtjev – želju da Zagreb, ali i ostali gradovi, postanu gradovi-utočišta za sve ljude bez obzira na njihov administrativni status. Kaže: “Ako se složimo da je temelj ljudske slobode sloboda mobilnosti, Zagreb će postati otvoren i pravedan grad tek kad bude svima, bez razlike, pružao bezuvjetno utočište, prostor za život i rad.”

Statewatch donosi važnu analizu europske prakse daljnjeg outsource-anja i eksternalizacije europskog sustava azila u kojoj centralnu ulogu igraju upravo zemlje na Balkanu, budući da je Balkanska ruta migracija jedna od najaktivnijih u Europi. Europska unija jasno poručuje balkanskim zemljama kako je, u sklopu njihovih planova i procesa pristupanja Uniji, suradnja u području kontroliranja migracija i provođenja europskih prljavih politika uvjet bez kojeg se ne može.

Statewatch se u spomenutoj analizi pita da li bi Europska unija išla toliko daleko da proširi Dublinski mehanizam izvan svojih granica, prebacujući odgovornost na države trećih zemalja za procesuiranje zahtjeva za azilom – a upravo nam iz Danske dolazi odgovor kako su zemlje članice Unije itekako spremne na takvo nešto. Tako je u četvrtak Danska izglasala zakon kojim se omogućuje da se izbjeglice u azilnim procesima prebacuje iz prihvatnih centara u Danskoj u partnerske treće zemlje za provedbu azilnog postupka i moguće čak i stjecanja zaštite u tim zemljama. Kritike ovog poteza kao nesolidarnog i protivnog duhu UN-ove Konvencije o izbjeglicama uslijedile su od ECRE-a, UNHCR-a, Danskog vijeća za izbjeglice, pa čak i Europske komisije.

Nedostatak zaštite ljudskih prava izbjeglica diljem rute od centralnog Sredozemlja do Europe nije tragična anomalija, već rezultat konkretnih političkih odluka i praksi kako libijskih vlasti, tako i institucija Europske unije kao i pojedinačno njezinih država članica – ističe se u izvještaju Ureda visokog povjerenika UN-a za ljudska prava objavljenog krajem svibnja.

Koordinacija za integraciju, neformalna mreža organizacija civilnog društva koje pružaju podršku izbjeglicama u Hrvatskoj, poziva vas na 8. Tjedne IZBJEGLICAma! koji će se održati od 7. do 20. lipnja, kada se obilježava Svjetski dan izbjeglica. Događanja u sklopu Tjedana održavat će se online te u Zagrebu, Osijeku, Splitu, Sisku, Rijeci i Kutini. Koordinacija za integraciju zajedno s partnerskim organizacijama iz gradova diljem Hrvatske poziva sve građane i građanke da se uključe u aktivnosti koje potiču upoznavanje i bolje međusobno razumijevanje novih i starih članova našeg društva.

hr Croatian
X