Vijesti

Strip ‘Madina’ autorice Ene Jurov na velikoj izložbi ‘Nastavit će se… strip i vizualna kultura u Hrvatskoj’

Strip ‘Madina’ autorice Ene Jurov izložen je 2020. godine na velikoj izložbi ‘Nastavit će se… strip i vizualna kultura u Hrvatskoj’, u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti, koja se bavi stripom kao fenomenom tzv. devete umjetnosti predstavljajući povijest, razvoj i najvažnije predstavnike stripa u Hrvatskoj, s popratnim autorima stripa iz regije i svijeta. 

 

Izložba je koncipirana kroz deset tematskih cjelina koje sadrže 50 autora i autorica te ukupno 500 radova. Na izložbi je strip ‘Madina’ uvršten u tematsku cjelinu ‘Istinite priče’ koji se bavi dokumentarnim, autobiografskim i biografskim stripovima. Izložba se sada seli u Osijek gdje ju možete pogledati od 25. ožujka do 13. lipnja u Muzeju likovnih umjetnosti.

Podsjetimo, strip “Madina” prikazuje događaje koji su doveli do pogiblje malene Madine u noći 21. studenog 2017. godine, a nastao je u suradnji Ene Jurov s Inicijativom Dobrodošli i Centrom za mirovne studije.

s izložbe:

‘Istinite priče’

Dokumentarni, autobiografski i biografski stripovi bilježe stvarne događaje i govore o stvarnim ljudima. U stripovskoj fikciji, posebno onoj distopijskoj, mogu se prepoznati jasne reference na stvarni svijet ili se, ponekad, potvrđuje stara izreka da umjetnost predviđa budućnost. Posebno mjesto u ovoj cjelini zauzimaju autobiografska djela, često intimnog karaktera, bilo da je riječ o dnevničkim zapisima ili jednosatvno o bilježenju proživljenog. Devedesete su godine, u vizualnim umjetnostima u velikoj mjeri okrenute društvenom angažmanu i bilježenju nerijetko turblentnih vremena, u strip donijele upravo uzmicanje fikcije pred autobiografijom i dokumentarizmom. Najpoznatiji je hrvatski strip tog žanra Nemirno more Helene Klakočar Vukušić, objavljen 1999., nagrađen na Međunarodnom festivalu stripa u Angoulemeu 2000. Dnevnički zapisi, refleksije ili reportaže vezane uz stvarna zbivanja pomiču granice narativnog stripa, dopirući i do šire publike.

#pravdazaMadinu

hr Croatian
X