Ostalo

Tvrđava Europa nemilosrdno učvršćuje svoje blokove!

Prošlo je  pet godina od sramotnog ugovora Europske unije s Turskom. Evaluacija ugovora s pokazuje kako politika eksternalizacije migracija krši ljudska prava osoba kojima je zaštita najpotrebnija, zatvara ih u kampove gdje su prisiljeni boraviti u nečovječnim uvjetima te daje dodatnu političku moć političarima poput Erdogana koji koristi ljude u potrazi za sigurnošću kao političke pijune u svojoj beskrupuloznoj ucjenjivačkoj ulozi koju mu je omogućila sama Europska unija potpisivanjem ovog ugovora. Iako je ugovor s Turskom doživio potpuni fijasko što se tiče njegove implementacije, Europska unija prešutno je produžila isti za još godinu dana. Tvrđava Europa koja opstaje zahvaljujući ugovorima poput ovog s Turskom, dodatno je osnažena ugovorima s Libijom i drugim afričkim zemljama. Podsjećamo, Libijsku obalnu stražu EU već godinama financira kako bi zaustavila izbjeglice koje pokušavaju pobjeći iz pakla torture kojem su podložni u Libiji. Usprkos brojnim analizama o teškim kršenjima ljudskih prava izbjeglica koja se svakodnevno događaju u Libiji, EU i njene članice kroz ugovore održavaju svoju opsesiju zaustavljanja migracija pod bilo koju cijenu. O opsesivnoj  prirodi  politika EU govori i činjenica kako od 400 000 000€ uloženih u ugovore s afričkim zemljama, samo 3% tog budžeta namijenjeno je za uspostavu sigurnih i legalnih puteva. Najnoviji izvještaj Action Aid, “The big Wall” secira proces nastanka i održavanja tvrđave Europe i pokazuje na koji način takve politike su postale poput igre – igre koja oduzima brojne ljudske živote. 

Osim štetnih ugovora sa zemljama za koje postoje značajni dokazi o teškim kršenjima ljudskih prava, tvrđava Europa opstaje zahvaljujući svojoj agenciji FRONTEX za čiji rad svakodnevno dolaze nove optužbe o kršenjima ljudskih prava i nezakonitim protjerivanjima. Bilateralni ugovori  EU sa zemljama na Balkanu, zajedno sa ugovorima o suradnji s FRONTEX-om, dovode do izgradnje tvrđave na Balkanu koju će “štiti” FRONTEX-ove snage. Ovakva suradnja opisana je kao “bilateralna solidarnost” čiji je krajnji cilj smanjiti broj osoba koje iregularno prelaze granicu. I dok EU kroz svoje agencije ponovno postavlja naglasak na sprječavanje osoba u potrazi za sigurnošću, zaboravlja kako FRONTEX i njihove kontinuirane nasilne  i nezakonite prakse ljude neće spriječiti da dolaze i traže međunarodnu zaštitu, samo će to iskustvo učiniti još traumatičnijim. 

O traumatičnosti puta prema sigurnosti i opasnostima te tragično izgubljenim životima govori i priča oca kojem je preminuo sin uslijed oglušivanja grčke obalne straže na njihov poziv za hitnom pomoći. Iako je poziv za pomoć upućen organizaciji Aegean Boat Report koja je potom proslijedila lokaciju grčkoj obalnoj straži, pomoć nikada nije došla, odnosno brodica grčke obalne straže pojavila se u daljini, ali nikada nije pružila pomoć unesrećenima. 

Lesvos Calling kampanja lansirala je “Caravan for freedom of movement”  koji započinje iz Trsta te će dosegnuti Maljevac u Hrvatskoj. Karavana je lansirana 18. ožujka, na obljetnicu potpisivanja ugovora Europske unije s Turskom. Kampanjom se želi upozoriti na narativ koji trenutnu situaciju kontekstualizira kao humanitarnu katastrofu, kao da je riječ o nekoj prirodnoj katastrofi, bez da se identificiraju oni koji su za nju odgovorni. 

U Srbiji su se protiv virusa COVID-19 uspješno cijepile prve izbjeglice. Iz BiH s druge strane dolazi vijest kako je izbjeglički kamp Borići u izolaciji zbog prodora virusa. Pristup zdravstvenoj zaštiti u normalnim okolnostima je često onemogućen izbjeglicama, a trenutna zdravstvena kriza njihov položaj izbjeglica još više naglašuje. Važno je da zagovaramo i da naši novi članovi društva imaju sustavan pristup zdravstvenoj zaštiti. 

 

hr Croatian
X