Vijesti

Tjedan obilježila policijska blokada europarlamentaraca na granici RH

Tjedan je obilježila policijska blokada koja je dočekala europarlamentarce koji su u Hrvatsku došli kako bi ispitali stanje na vanjskoj granici EU, nakon brojnih upozorenja brojnih organizacija civilnog društva i institucija na nasilje i kršenja ljudskih prava na granici. Podsjećamo, europarlamentarci Pietro Bartolo, Alessando Moretti, Pier Francesco Majorino i Brando Benefei, nakon što su najavili svoj posjet Hrvatskoj hrvatskom ambasadoru u Rimu, zaputili su se na zelenu granicu u mjestu Bojna, kako bi provjerili obnašanje hrvatske policije prema izbjeglicama. Upravo iz mjesta Bojna, posljednjih nekoliko mjeseci bilježe se nasilna i nezakonita protjerivanja izbjeglica i to većinom obitelji s malom djecom. Onemogućavanje pristupa zelenoj granici i nadgledanje postupanja hrvatskih službenika prema izbjeglica europarlamentarcima, od kojih je jedan predsjednik Odbora za građanske slobode, pravosuđe i unutarnje poslove Europskog parlamenta dokazuje da hrvatski državni vrh želi pod bilo koju cijenu sakriti sustavno  i nasilno onemogućavanje pristupu sustavu azila koje se već godinama događa na hrvatskim granicama. Umjesto preuzimanja odgovornosti, hrvatski državni vrh predvođen premijerom Andrejem Plenkovićem okarakterizirao je posjet europarlamentaraca kao incident s ciljem nepoštivanja hrvatskih zakona i propisa, pritom u potpunosti ignorirajući činjenicu kako je posjet europarlamentaraca bio najavljen. Nažalost, reakcija premijera Plenkovića nije iznenađujuća, dapače odgovara uobičajenom obrascu ponašanja hrvatskog državnog vrha i Ministarstva unutarnjih poslova koji umjesto istraživanja i zaustavljanja nezakonitih radnji na hrvatskim granicama, karakteriziraju sve međunarodne i lokalne  nevladine organizacije i medije kao neprijatelje koji rade protiv hrvatskog nacionalnog interesa. Pritom u potpunosti ignorirajući činjenicu da se Republika Hrvatska profilira u zemlju na čijim se granicama svakodnevno teško krše ljudska prava i prava djece. 

O kontinuiranim kršenjima ljudskih prava govorila je i Antonia Pindulić iz Centra za mirovne studije, koja je naglasila kako već četiri godine svjedočimo onemogućavanju pristupa sustavu azila, i reflektirala se na nemogućnost traženja azila na službenim graničnim prijelazima. Razlog tome je što osobe koje bježe od rata često nisu u mogućnosti ishoditi vizu i nemaju potrebnu dokumentaciju kako bi prešle granični prijelaz Bosne i Hercegovine i došle do graničnog prijelaza Republike Hrvatske. Zbog toga se na graničnom prijelazu praktički ne može zatražiti zaštita. 

Pindulić je podsjetila kako osim zaštite granica, obveza hrvatske policije je štiti ljudske živote, ljudsko dostojanstvo i prava osoba koje se nalaze u Republici Hrvatskoj. Ovaj incident pokazuje nužnost uspostave neovisnog sustava nadzora kako bi se zaista doznalo što se to događa na hrvatskim granicama, kako bi se spriječilo nasilje i kako bi se spriječila nezakonita protjerivanja. Konkretno na primjere incidenta s europarlamentarcima vidljiva je važnost uspostave neovisnog sustava nadzora koji će biti izdvojen od Ministarstva unutarnjih poslova i koji će imati pristup zelenoj granici.

Novi članak The Guardiana opisuje razmjere hrvatske politike nezakonitih i nasilnih protjerivanja. Svjedočanstva žrtava nasilnih i nezakonitih protjerivanja pokazuju kako hrvatska policija primjenjuje silu, dehumanizira i ponižava obitelji koje su potrazi za sigurnošću. Umjesto osiguravanja pristupa sustavu azila, prema riječima svjedoka, hrvatski policajci tjeraju roditelje i djecu da se skidaju, pregledavaju dječje pelene, oduzimaju im osobne stvari, te ih potom protjeruju u Bosnu i Hercegovinu. 

Zanimljivo je kako se unutar samog Guardianovog članka žrtve nasilnih i nezakonitih protjerivanja referiraju upravo na geografsko područje kojem je ovog vikenda hrvatska policija onemogućila pristup europarlamentarcima. 

Prošlog tjedna članovi Europskog parlamenta inzistirali su na otvaranju istrage o graničnoj agenciji Frontex, a ovoga tjedna njemački magazin Spiegel ponovno donosi reportažu o zabrinjavajućim radnjama Frontexa. Osim Spiegel-a, ZDF Magazin Royale danas će objaviti nove dokaze o nezakonitom djelovanju Frontexa. 

Za kraj dijelimo obavijest Ministarstva znanosti i obrazovanja koje počinje provoditi projekt „Integracija azilanata i stranaca pod supsidijarnom zaštitom u hrvatsko društvo, obrazovanje i priprema za uključivanje u tržište rada.“ Putem navedenog projekta osobe pod međunarodnom i supsidijarnom zaštitom mogu se uključiti u tečaj učenja hrvatskog jezika, povijesti i kulture, prevesti diplome i svjedodžbe ili nastaviti osnovnoškolsko ili srednjoškolsko obrazovanje. O uvjetima uključivanja i sam kontakt možete pronaći na poveznici

hr Croatian
X