Vijesti

Rimski sud potvrdio nezakonitost readmisija koje dovode do lančanog protjerivanja

U Europskom parlamentu ovog se tjedna raspravljalo o humanitarnoj situaciji izbjeglica i migranata na vanjskim granicama Europske Unije. Tijekom rasprave, Povjerenica Johansson dotakla se i Hrvatske i neovisnog monitoringa. Naglasila je kako EK i RH redovito komuniciraju o tome kako poboljšati postojeći monitoring i istrage. Pritom je istaknula kako je Komisija, zajedno s hrvatskim vlastima, pripremila Memorandum o razumijevanju za neovisni monitoring mehanizam koji uključuje i suradnju s UNHCR-om i pučkom pravobraniteljicom.

S obzirom na javno poznatu činjenicu da neovisni monitoring još nije uspostavljen u RH, pitamo se na koji se točno način unaprjeđuje mehanizam koji ne postoji? Također, ako će pučka pravobraniteljica biti uključena u monitoring mehanizam, znači li to da će konačno imati neometan pristup informacijskom sustavu koji joj policija već godinama protuzakonito uskraćuje?

Kako bi bio djelotvoran, monitoring mehanizam mora biti transparentan i neovisan od državne vlasti.

Važna presuda protiv talijanskog Ministarstva unutarnjih poslova donesena je ovog tjedna na Rimskom sudu. Readmisije iz Italije u Sloveniju, koje se s povećanim intenzitetom provode od proljeća 2020. godine, proglašene su nezakonitima. Readmisijska vraćanja su se vršila automatizmom na temelju readmisijskog ugovora između Italije i Slovenije iz 1996. godine, koji nije ratificiran u Parlamentu i krši Ustav te europsko i međunarodno pravo. Navedena sudska odluka još jednom je potvrdila i ulogu Hrvatske u lančanim protjerivanjima opisanu u brojnim svjedočanstvima. Žalbu su podnijele pravnice organizacije ASGI, Caterina Bove i Anna Brambilla, koje su pratile slučaj pakistanskog tražitelja azila nezakonito protjeranog iz Italije do Bosne i Hercegovine u ljeto 2020. godine, zahvaljujući svjedočanstvu koje su prikupili Mreža Border Violence Monitoring (BVMN) i novinar Martin Gottske.

Međunarodna organizacija za migracije (IOM) i UN-ova agencija za izbjeglice (UNHCR) priopćile su u srijedu da su najmanje 43 osobe izgubile život u tragičnom brodolomu kod libijske obale, prvom zablježenom u 2021. godini. Libijska obalna straža pronašla je 10 preživjelih, uglavnom iz Obale Bjelokosti, Nigerije, Gane i Gambije, a izvijestili su da su svi koji su stradali muškarci iz zapadnoafričkih zemalja.

Smatramo sramotnim da se nakon svih dokaza o nezakonitoj detenciji, mučenju, ponižavanju i smrtima, izbjeglice i druge migrante nakon ovakvih nesreća i dalje vraća u pakao Libije. Sigurni i legalni putevi su jedino rješenje za spas ljudskih života na Mediteranu.

ENS Movem donosi i pregled događanja na vanjskim granicama EU sa samog početka 2021. godine: iz Bih, Šida, Patrasa i Mellile, poslušajte ovdje.

Par najava za nadolazeće tjedne:

Za kraj, izražavamo solidarnost s Autonomnom tvornicom Rog, mjestom solidarnosti, otpora i umjetnosti u Ljubljani, kojeg je policija ovog tjedna nasilno deložirala.

 

 

hr Croatian
X