Vijesti

Međunarodni dan ljudskih prava obilježile kaznene prijave, peticija protiv Frontexa te nehumani uvjeti u BiH

Centar za mirovne studije obilježio je Međunarodni dan ljudskih prava podnošenjem dviju kaznenih prijava za dva odvojena slučaja protiv nepoznatih počinitelja policijskih službenika, zbog osnovane sumnje da su ukupno 13 žrtava, od kojih dvoje djece, držali u detenciji te ih potom predali u ruke desetorici naoružanih muškaraca odjevenih u crne odore, s fantomkama na glavi. Nakon toga muškarci u crnom su žrtve mučili, ponižavali i nezakonito protjerali s teritorija Republike Hrvatske u Bosnu i Hercegovinu, a jednu od žrtvi jedan je od počinitelja i silovao. Radi se o slučaju o kojem je pisao i Guardian, a prošlog tjedna je Jutarnji list objavio podatke koji pokazuju kako je hrvatska policija nedvojbeno postupala prema navedenim žrtvama. 

A nasilje nad izbjeglicama na Balkanskoj ruti adresirali su slovenska Delovna skupina za azil i Društvo Delavska svetovalnica u pritužbi podnijetoj UN-ovom Odboru protiv mučenja u kojoj adresiraju koordinirana lančana protjerivanja izbjeglice iz Slovenije u Hrvatsku, koja potom izbjeglice protjeruje u Bosnu i Hercegovinu. Slovenske vlasti ne samo da su dozvolile sustavno mučenje izbjeglica od strane hrvatske policije, već su aktivno sudjelovale u uspostavi ilegalnog koridora lančanog protjerivanja izbjeglica, te blokirale sve pokušaje istrage i uklanjanja takvih akcija.

Osim kontinuiranih nezakonitih protjerivanja na kopnenim granicama, ovoga tjedna mreža Border Violence Monitoring objavila je odgovor zaprimljen od izvršnog direktora Frontex-a, u kojem izvršni direktor odbacuje odgovornost Frontex-a za pružanje pomoći 70-tak osoba koje su bile zarobljene na otočiću Evros, koji se nalazi između Grčke i Turske. Ove osobe našle su se tamo uslijed protjerivanja od strane grčkih vlasti i prijetnje oružjem od strane turskih vojnika, kada su se  izbjeglice pokušale vratiti u Tursku. Frontex je bio nekoliko puta informiran o hitnoj pomoći potrebnoj ovim osobama koje su praktički bile u nezakonitoj detenciji na otoku Evros, međutim izvršni direktor Frontex-a izjavio je kako Frontex nije prisutan na tom području. Iz mreže Border Violence Monitoring upozoravaju kako se Frontex namjerno oglušio na pozive u pomoć, s obzirom da su predstavnici Frontex-a prethodno viđeni na tom graničnom području, ali i ono najbitnije, Frontex ima predstavnika koji se nalazi u Turskoj, kojeg je članica mreže BVMN i kontaktirala kako bi upozorila na ljude kojima je potrebna pomoć i osiguravanje pristupa teritoriju. Izostankom reakcije od strane Frontexa još jednom je dokazano kako mandat ove agencije jest isključivo fokusiran na održavanje postojećeg sustava u kojem se izbjeglice podvrgava nezakonitim protjerivanjima, mučenju i nezakonitoj detenciji. 

Skoro 60,000 ljudi je u ovom trenutku potpisalo peticiju koja poziva izvršnog direktora Frontexa da odstupi nakon što DER SPIEGEL javno obznanio rezultate istrage koju su proveli Lighthouse Reports, Bellingcat, “Report Mainz”, TV Asahi, DER SPIEGEL a koja dokazuje da predstavnici Frontexa ne samo da su bili upoznati sa nezakonitim protjerivanjima koje je kontinuirano izvodila grčka obalna straža, već da su i sudjelovali u izvođenju istih. Spomenutom peticijom želi se dokazati, da uz aktiviste, predstavnike organizacija civilnog društva i ponekih Europarlamentaraca, šira javnost također osuđuje postupanje Frontexa i teška kršenja ljudskih prava koja ne samo da Frontex šutke gleda, već i provodi. 

Dok je tisućama izbjeglica onemogućen pristup sustavu azila, izbjeglice koje se nalaze na vanjskim granicama Europske Unije dočekuju zimu u nehumanim uvjetima. Trenutno u Bosni i Hercegovini preko 2,000 izbjeglica spava na zelenim površinama, u improviziranim skloništima i napuštenim kućama. Bez pristupa toploj vodi, sanitarnom čvoru, hrani, život na hladnoći ne samo da je nehuman već ugrožava njihove živote. Već sada postojeću krizu i nedostatak smještajnih kapaciteta produbit će i zatvaranje privremenog izbjegličkog kampa Lipa, u kojem se trenutno nalazi 1,600 osoba, a kantonalne vlasti još uvijek nisu odobrile premještaj izbjeglica u ne tako davno zatvoren izbjeglički kamp Bira. O nehumanim uvjetima oglasila se i Povjerenica za ljudska prava Vijeća Europe, Dunja Mijatović koja je upozorila na važnost osiguravanja adekvatnog smještaja za izbjeglice, i zatražila humano postupanje lokalnih vlasti prema ljudima u potrazi za sigurnošću. 

Paradoksalno, nehumane uvjete u kojima se izbjeglice nalaze adresiralo je i izaslanstvo Europske Unije u Bosni i Hercegovini navodeći kako lokalne vlasti moraju osigurati smještaj za sve izbjeglice  te su pozvali na otvaranje kampa Bira i  novih smještajnih jedinica u Tuzli. Pritom, spomenuto izaslanstvo nije prepoznalo odgovornost EU i identificiralo trenutnu situaciju kao posljedicu migracijskih politika EU koje se oslanjaju na nezakonita i nasilna protjerivanja, sekuritizaciju i eksternalizaciju migracija. Postoji adekvatno rješenje koje EU može ponuditi kako bi sve izbjeglice provele zimu u humanim uvjetima, a to je, osiguravanje pristupa sustavu azila te uspostava sigurnih i legalnih puteva. U suprotnom, situacija kojoj svjedočimo danas s godinama će se postajati sve gora, no EU više neće moći kriviti lokalne vlasti, već će morati preuzeti odgovornost za sve izgubljene živote i sustavno ignoriranje onih kojima je pomoć najpotrebnija. 

Projekt „Pružanje podrške žrtvama nasilnih i nezakonitih protjerivanja iz Hrvatske“ je podržan sa 4,850.09 € financijske podrške Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru EGP i Norveških grantova.

Working together for a green, competitive and inclusive Europe.

hr Croatian
X