Vijesti

Ususret Danu ljudskih prava, RH nastavlja s nezakonitim protjerivanjima

https://www.facebook.com/watch/?v=387632325994466

Uoči nadolazećeg Dana ljudskih prava, na ovotjednoj #KaviZaLjudskaPrava s Dunjom Mijatović, Povjerenicom za ljudska prava Vijeća Europe, koju je organizirala pučka pravobraniteljica, raspravljalo se o ljudskim pravima u kontekstu pandemije i šire. Između ostalog, Povjerenica je podsjetila da se pushbackovi na granicama EU trebaju istražiti i zaustaviti te da bi Europa svakodnevno, a posebice u vremenima pandemije, trebala štititi ljudska prava najranjivijih, umjesto da im zatvara pristup pravu garantiranom UN konvencijom. Također je napomenula da nema razloga da RH ne objavi izvješće posjeta Odbora za sprječavanje mučenja i nečovječnog ili ponižavajućeg postupanja ili kažnjavanja iz kolovoza koji tematizira postupanje policije, jer je dosad uvijek objavljivala izvješća tog tijela.

 

No Name Kitchen je ovog tjedna objavio video u kojem nekoliko obitelji traži zaštitu vlastitih ljudskih prava. Na objavljenoj snimci, obitelji objašnjavaju kako su nekoliko puta bile na teritoriju Republike Hrvatske, države članice EU, te kako su svaki puta ilegalno protjerane. Prema nacionalnim zakonima te europskom i međunarodnom pravu, odgovorne institucije trebale su obiteljima omogućiti traženje međunarodne zaštite. Obitelji se na snimci nalaze na samoj granici, odakle mole da se prestanu ignorirati prakse ilegalnog protjerivanja ljudi.

Prošlog tjedna, kao i mjesecima ranije, brojne izbjegličke skupine na hrvatskom teritoriju koje su željele zatražiti azil obratile su se Centru za mirovne studije tražeći podršku u kontaktiranju policije, kako bi im se omogućio pristup sustavu azila, a među njima su bili i članovi ovih obitelji koji se na snimci opet nalaze na granici tražeći zaštitu. CMS je prošlog tjedna, na zahtjev izbjegličkih skupina, poslao ukupno 18 upita hrvatskoj policiji, od čega su upiti za neke skupine ponavljani gotovo svakog dana. Od 18 upita, za samo jedan su dobili potvrdu obitelji da im je omogućen pristup azilu i da su odvedeni u Prihvatilište za tražitelje međunarodne zaštite, dok im je nekoliko drugih skupina potvrdilo da ih je hrvatska policija nezakonito protjerala. Službenici hitne službe 112 CMS-u su komunicirali kako ne izlaze na teren dok policija ne locira skupinu.

Ovog tjedna, Centar za mirovne studije je kontaktiralo ukupno 12 izbjegličkih obitelji i skupina na teritoriju RH moleći za pomoć u izražavanju namjere za traženje azila. Četiri od tih skupina su bile iste obitelji koje su CMS kontaktirale u prethodna 2 tjedna, a među njima i obitelji s gore spomenutog videa. Uz pristanak osoba, CMS je kontaktirao policiju i hitnu za jednu skupinu, jer je jedno dijete trebalo hitnu medicinsku pomoć. Odgovor nije došao niti od policije niti od hitne, a izbjeglice su potvrdile da su ponovno protjerane, neke uz primjenu fizičkog nasilja.

Zahtijevamo poštivanje ljudskih prava ljudi koji su u potrazi za sigurnošću!

 

Prema napisima medija u Bosni i Hercegovini, na području mjesta Bosanska Bojna u Velikoj Kladuši danas je počelo izmještanje izbjegličkih obitelji s djecom iz napuštenih objekata u kamp Sedra. Kao i prethodnih zima, ponovno upozoravamo kako se BiH ne može sama nositi s migracijskim izazovima, kako EU mora solidarno preuzeti odgovornost, a izbjeglicama i drugim migrantima moraju biti osigurani sigurni i legalni putevi do azila i reguliranog statusa te omogućeni uvjeti za dostojanstven život.

Za kraj, o predrasudama u medijskom izvještavanju o izbjeglicama i drugim migrantima u BiH, čitajte u tekstu Vanje Stokić.

Projekt „Pružanje podrške žrtvama nasilnih i nezakonitih protjerivanja iz Hrvatske“ je podržan sa 4,850.09 € financijske podrške Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru EGP i Norveških grantova.

Working together for a green, competitive and inclusive Europe.

hr Croatian
X