OstaloVijesti

Europsko nasilje: protjerivanja se događaju na svakoj granici!

Border Violence Monitoring Network objavio je još jedno sveobuhvatno izvješće o nezakonitom protjerivanju i policijskom nasilju na europskim granicama. U listopadu je Border Violence Monitoring Network objavio 40 izvještaja o nezakonitim protjerivanjima i policijskom nasilju. Ovi slučajevi, koji se odnose na iskustvo 1003 osobe u pokretu, svjedoče o brutalnim graničnim sustavima na unutarnjim i vanjskim granicama EU-a. Ispitanici su doživjeli niz fizičkog, psihološkog i strukturnog nasilja, što je detaljno ispitano u ovom izvještaju.

Izvještaj analizira:

  • Policijsko nasilje i incidente silovanja na hrvatskoj granici
  • Organizirano nezakonito protjerivanje iz unutrašnjosti Grčke
  • Zlostavljanje na talijanskim pomorskim i kopnenim granicama
  • Zabrana pomaganja u Bosni i Hercegovini
  • Anti-migrantski prosvjedi u Srbiji i Italiji
  • Nezakonito protjerivanje iz Mađarske

Europska praksa ilegalnih i nasilnih kršenja ljudskih prava nije prisutna samo u balkanskoj regiji: ECRE u svom tjednom izvještaju izvještava da je austrijska policija navodno bila uključena u nekoliko slučajeva nezakonitog protjerivanja u Sloveniju, nakon čega je uslijedilo lančano protjerivanje u Bosnu i Hercegovinu. Podnesena je prijava protiv austrijske policije. Prema izvješćima iz medija i nevladinih organizacija, austrijska policija u dva incidenta u rujnu protjerala je skupine ljudi preko granice u Sloveniju, unatoč njihovim zahtjevima za azil. U prvom incidentu od 5. rujna o kojem su izvijestili No Name Kitchen, a dokumentirali Border Violence Monitoring Network, pet osoba je zadržano u selu Laafeld i potom protjerano kroz Sloveniju i Hrvatsku u Bosnu, trpeći usput poniženja od strane policije, bez dostupnog prevoditelja, a uskraćeno im je pravo na podnošenje zahtjeva za azil.

U drugom incidentu od 28. rujna koji je zabilježio član ECRE-a asylkoordination österreich sudjelovalo je sedam osoba koje je austrijska policija uhitila u blizini sela Halbenrain. Iako policija priznaje da su registrirani i predani slovenskim dužnosnicima, Ministarstvo unutarnjih poslova poriče da su prije protjerivanja izrazili volju za podnošenje zahtjeva za azil. Odvjetnik Clemens Lahner, zastupajući jednog od protjeranih u prijavi protiv austrijske policije, ističe da je svaki izbjeglica svjestan da mora zatražiti azil, a njegov klijent objašnjava da je to učinio nekoliko puta na engleskom i francuskom jeziku. Glasnogovornik i stručnjak za azil u asylkoordination österreich, Lukas Gahleitner-Gertz izjavio je: “Naša dokumentacija slučajeva ukazuje na to da je vlada dobro upoznata s rutom  protjerivanja unatrag koja počinje na južnoj granici Austrije i proteže se do Bosne. Vladino poricanje zahtjeva za azilom nije vjerodostojno, a također je u suprotnosti s vlastitom argumentacijom o tome da je Austrija glavno odredište izbjeglica.”

Zbog graničnih režima ugroženi su životi izbjeglica i drugih migranata: puno ih je izgubilo život pokušavajući doći do sigurnosti. Iz tog razloga, 21. studenog u Zagrebu, Inicijativa Dobrodošli! se prisjetila svih žrtava pograničnih režima. Video ulične akcije možete pogledati na ovom linku.

U petak i subotu 27. i 28. studenoga mreža „RiVolti ai balcani“ održat će međunarodnu konferenciju na temu kršenja ljudskih prava na europskim granicama s fokusom na balkansku regiju. Konferenciju možete pratiti uživo na facebooku i postavljati pitanja. Vidimo ovo kao priliku za solidarnost s lokalnim inicijativama koje su svakodnevno glasne o nasilju na granicama i za poticanje rasprave u kojoj će biti prisutne i odgovorne institucije koje će, nadamo se, pružiti odgovore i predložiti rješenja.

 

Projekt „Pružanje podrške žrtvama nasilnih i nezakonitih protjerivanja iz Hrvatske“ je podržan sa 4,850.09 € financijske podrške Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru EGP i Norveških grantova.

Working together for a green, competitive and inclusive Europe.

hr Croatian
X