Vijesti

[Dan Madine Hussiny] Akcija #PravdaZaMadinu

Na treću godišnjice Madinine smrti zahtjev za pravdom za Madinu i sve druge progonjene i umrle na granicama i u ime granica Inicijativa Dobrodošli uputila je s Trga žrtava fašizma na kojem je od 11 do 12 sati postavila strip Madina Ene Jurov.

Strip prikazuje događaje koji su doveli do Madinine pogiblje u noći 21. studenog 2017. godine i prvotno je objavljen u Izvještaju o nezakonitim protjerivanjima djece i djece bez pratnje u Hrvatskoj  (2020) koji su napisali Border Violence Monitoring Network, Centar za mirovne studije, Društvo za psihološku pomoć i Inicijativa Dobrodošli! Ovo je treća u nizu obljetnica smrti Madine Hussiny povodom koje se traži preuzimanje odgovornosti za nepovratno izgubljen život i sustav koji proizvodi takve smrti.

Podsjetimo, Madina Hussiny, šestogodišnja djevojčica porijeklom iz Afganistana, poginula je 21. studenog 2017. godine, tek nekoliko metara od hrvatske granice, nakon što je nju i njezinu obitelj hrvatska policija protjerala natrag prema Srbiji. Madinina smrt zauvijek će simbolizirati okrutnost suvremenog režima kontrole granica i europskog apartheida kojeg je on dio. Madinina majka toga je dana prešla granicu sa svoje šestero djece, hodali su oko sat vremena prije nego li su primijetili hrvatske policajce i izrazili namjeru traženja azila. Međutim, kako svjedoči obitelj, rečeno im je da se vrate u Srbiju i ponovo dođu u Hrvatsku sljedeći mjesec. Madinina majka ih je preklinjala da im barem dopuste da prenoće u Hrvatskoj, s obzirom na to da su djeca bila iscrpljena. No, policija je ignorirali sve njezine molbe. Nakon nekog vremena stiglo je policijsko vozilo koje je Madinu i njezinu obitelj dovezlo blizu državne granice gdje su im policajci rekli da slijede prugu kako bi se vratili natrag u Srbiju. Nedugo nakon toga Madinu je udario vlak i preminula je. Hrvatske institucije do danas nisu preuzele odgovornost za njezinu smrt, a Madinina se obitelj za pravdu u međuvremenu obratila  Europskom sudu za ljudska prava.

Pravda za Madinu ni danas, tri godine nakon njezine smrti, nije zadovoljena. Odgovorni za Madininu smrt nisu kažnjeni, a nasilje i smrti na hrvatskim granicama su normalizirani. Stoga inicijativa Dobrodošli! poručuje „Tražimo pravdu za Madinu i za sve koji su živote izgubili u potrazi za sigurnošću!“

Cijeli letak ovdje: Madina Hussiny 2020, strip ovdje.

hr Croatian
X