Vijesti

Tri godine od smrti Madine Hussiny bez pravde, a slučajevi nasilja i nezakonitog protjerivanja su svakodnevica

U subotu 21.11. obilježava se Dan Madine Hussiny. Voljeli bismo da ovaj dan nije potrebno oblježavati te da je Madina danas na sigurnom sa svojom obitelji i da bezbrižno odrasta u sredini koja joj je željela pružiti sigurnost. Nažalost, tako nije, jer je Madina poginula 21. studenog 2017. godine, tek nekoliko metara od hrvatske granice, nakon što je nju i njezinu obitelj hrvatska policija protjerala natrag prema Srbiji. Pravda za Madinu ni danas, tri godine nakon njezine smrti, nije zadovoljena. Odgovorni za Madininu smrt nisu kažnjeni, a nasilje i smrti na hrvatskim granicama su normalizirani. Smrti na migrantskom putu kroz Hrvatsku tragičan su ishod raskoraka između isključujućih migracijskih politika i potreba ljudi da migriraju. Obespravljeni, predugo živeći bez osnovnih životnih uvjeta, u zemljama u susjedstvu Hrvatske izgradila Europska unija, prisiljeni su na potajne ulaske u Hrvatsku i skrivanje na njezinom teritoriju. Pod cijenu “umiranja da bi se živjelo” oni prolaze kroz minska polja, planinska i šumska područja te preko rijeka koje danas već rutinski odnose njihove živote. O njihovim se smrtima u javnosti rijetko govori, o njima ne postoji ni relevantna službena statistika, no to ne može poništiti tragičnu činjenicu da se smrti na granicama i u ime granica događaju gotovo svakodnevno. Obilježavajući Dan Madine Hussiny na Trgu žrtava fašizma sutra od 11 do 12 sati postavljanjem stripa “Madina” Ene Jurov , tražimo pravdu za sve one čiji su životi nasilno ugašeni u ime granica, u ime europskog apartheida, u ime kapitalističkog profita. Antifašizam kao beskompromisna životna filozofija i stečena civilizacijska tekovina obavezuje nas na dosljednost u borbi prema potpunom oslobođenju i pravdi za sve. Prekinimo šutnju, zatražimo pravdu!

 

Mreža Border Violence Monitoring objavila je nove dokaze koji zorno razotkrivaju brutalnosti ilegalnih i nasilnih protjerivanja koje vrši hrvatska policija. Video snimka jasno pokazuje i detaljno analizira na koji su način jedinice hrvatske policije uključene u mučenja osoba koje od Hrvatske traže sigurnost i zaštitu. Naoružani muškarci s fantomkama su u brojnim slučajevima mučitelji djece, žena i muškaraca izbjeglica, zbog čega je Centar za mirovne studije od DORH-a zatražio istragu u srpnju ove godine. Ovakva postupanja na vanjskoj granici EU su zabrinjavajuća i neprihvatljiva. Ylva Johansson, povjerenica EU za unutarnje poslove, nakon što je vidjela video, istakla je da hrvatske vlasti moraju odgovarati. Ministarstvo unutarnjih poslova ponovno je odbacilo sve optužbe te diskreditiralo video snimku. Već dugo ovo ministarstvo tvrdi da dokaza nema, no činjenica je da su dokazi svuda oko njih samo što vrlo često misteriozno nestaju. Danas još uvijek ne znamo gdje su snimke policijskog postupanja, poput snimki pogibije malene Madine nastale i nestale prije tri godine. Kao reakciju na MUP-ova opetovana odbijanja bilo kakve odgovornosti te iznošenja netočnih infromacija, Centar za mirovne studije je iznio pet ključnih činjenica o ilegalnim i nasilnim protjerivanja izbjeglica iz RH.

 

Ozbiljnost situacije zorno prikazuje pismo povjerenice Johansson koje je još 23.listopada uputila ministru Božinoviću, a u kojem upozorava na određene propuste te najavljuje posjet Hrvatskoj tijekom studenog 2020.godine. Dojma smo da se taj posjet očigledno dogodio jer je MUP u svom priopćenju konačno priznao kako se neovisni monitoring ipak ne provodi. Europsko vijeće za izbjeglice i egzil (ECRE) prošloga tjedna objavilo je preporuke za izgradnju monitoring mehanizma, poručujući kako je nužno da se retorika pretvori u realnost. Pridružujemo se tim porukama uz poseban naglasak na nužnosti zaštite ljudskih prava.

 

Uz poziv na sudjelovanje u Danu Madine Hussiny – 21.11. na Trgu žrtava fašizma u Zagrebu u vremenu od 11 do 12 sati, dijelimo još nekoliko zanimljivih online predavanja najavljenih u sljedećem tjednu:

 

 

 

 

Projekt „Pružanje podrške žrtvama nasilnih i nezakonitih protjerivanja iz Hrvatske“ je podržan sa 4,850.09 € financijske podrške Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru EGP i Norveških grantova.

Working together for a green, competitive and inclusive Europe.

hr Croatian
X