Ostalo

[POZIV] Dan Madine Hussiny #PravdaZaMadinu

Povodom treće godišnjice smrti Madine Hussiny Inicijativa Dobrodošli! organizira obilježavanje Dana Madine Hussiny sutra 21. studenog od 11 do 12 sati na Trgu žrtava fašizma. Na trgu će aktivistkinje postaviti strip Madina Ene Jurov, uz zahtjev za pravdom za Madinu i sve druge progonjene i umrle na granicama i u ime granica.

Strip prikazuje događaje koji su doveli do Madinine pogiblje u noći 21. studenog 2017. godine i prvotno je objavljen u Izvještaju o nezakonitim protjerivanjima djece i djece bez pratnje u Hrvatskoj (2020) koji su napisali Border Violence Monitoring Network, Centar za mirovne studije, Društvo za psihološku pomoć i Inicijativa Dobrodošli!

Madina Hussiny, šestogodišnja djevojčica porijeklom iz Afganistana, poginula je 21. studenog 2017. godine, tek nekoliko metara od hrvatske granice, nakon što je nju i njezinu obitelj hrvatska policija protjerala natrag prema Srbiji. Madinina majka toga je dana prešla granicu sa svoje šestero djece, hodali su oko sat vremena prije nego li su primijetili hrvatske policajce i izrazili namjeru traženja azila. Međutim, oni su joj rekli da se vrati u Srbiju i ponovo dođe u Hrvatsku sljedeći mjesec. Madinina majka ih je preklinjala da im barem dopuste da prenoće u Hrvatskoj, s obzirom na to da su djeca bila iscrpljena. No, oni su ignorirali sve njezine molbe. Nekoliko minuta kasnije, stiglo je policijsko vozilo kojim su Madina i njezina obitelj vraćeni blizu državne granice gdje su im policajci rekli da slijede prugu kako bi se vratili natrag u Srbiju. Nedugo nakon toga Madinu je udario vlak i preminula je. Hrvatske institucije do danas nisu preuzele odgovornost za njezinu smrt, a Madinina se obitelj za pravdu u međuvremenu obratila Europskom sudu za ljudska prava.

Ovo je treća akcija #PravdaZaMadinu. Povodom prve godišnjice smrti Madine Hussiny, 2018. godine, Inicijativa za imenovanje Trga Madine Hussiny na zagrebačkom je Trgu Republike Hrvatske postavila ploču s Madininim imenom, a prošle godine na istom je mjestu povodom druge godišnjice smrti organizirana akcija podizanja makete ploče Trg Madine Hussiny.

Pravda za Madinu ni danas, tri godine nakon njezine smrti, nije zadovoljena. Odgovorni za Madininu smrt nisu kažnjeni, a nasilje i smrti na hrvatskim granicama su normalizirani.

 

Strip – Madina

hr Croatian
X