Vijesti

Prijedlog novog Zakona o strancima u Hrvatskom saboru, u Bosni eskalacija nasilja prema izbjeglicama

Prošli smo tjedan prenijeli vijest da je na cesti Otok-Vrbanja od anafilaktičkog šoka izazvanog ubodom stršljena smrtno stradao muškarac. Bio je to Mir Ahmad, rođen 1992. godine, porijeklom iz Afganistana gdje je nakon diplome radio kao socijalni radnik. Prema riječima njegove obitelji koja ga se i ovdje prisjeća, Mir Ahmad je volio ljude i vjerovao u njih, no i on je, poput mnogih drugih, svoju zemlju morao napustiti zbog prijetnji. Njegova obitelj traga i tuguje za njim.

Zadnjih nekoliko dana blizu Bihaća nekolicina mještana zlostavljala je izbjeglice koji borave u obližnjoj napuštenoj kući. Zlostavljanje je u ponedjeljak eskaliralo i pretvorilo se u pucnjavu, neki čak kažu rafalnu paljbu. Osim toga, neki mještani svjedoče da su izbjeglice, osim što je na njih pucano, bili i pretučeni te opljačkani. Prema navodima medija, osobe odgovorne za pucnjavu privedene su, dok je ozlijeđenim izbjeglicama pružena medicinska pomoć.

U Tuzli je u gepeku autobusa jedne prijevozničke firme s područja Tuzlanskog kantona u srijedu pronađeno mrtvo tijelo muškarca za kojeg se sumnja da je izbjeglica te da je u gepeku proveo duže vrijeme, budući da mu je tijelo pronađeno u stanju raspadanja. Više informacija očekujemo u nastavku istrage. Ako se ispostavi da je poginula osoba izbjeglica, ovo je samo još jedan slučaj u nizu mnogih koji pokazuje kako izbjeglice i dalje u velikim brojevima gube živote pokušavajući pronaći utočište u Europi koja im ne osigurava gotovo nikakve legalne načine za traženje zaštite i sigurnosti.

Ističemo dva teksta koja se bave situacijom izbjeglica u Bosni – prvi koji tematizira bosanske žene koje se solidariziraju s izbjeglicama i pružaju im direktnu pomoć i podršku, te tekst Zilke Spahić-Šiljak koji preispituje rodne stereotipe koji se pripisuju muškarcima izbjeglicama u Bosni, kao i pitanje imidža bosanskih muslimana u Europi u odnosu na muslimane izbjeglice.

Skrećemo pažnju na vizualno istraživanje mreže Border Violence Monitoring koja analizira sudjelovanje policije Unsko-sanskog kantona u činovima nasilja nad izbjeglicama blizu Velike Kladuše, kao i zanimljiv tekst analize trenutne situacije izbjeglica na Balkanskoj ruti u usporedbi sa stanjem prije nekoliko godina.

U srijedu je u hrvatski Sabor stigao Vladin Prijedlog novog Zakona o strancima, čije neke odredbe Bilten označuje kao odzdrav “civilizacijskim dosezima”. Centar za mirovne studije ističe da Prijedlog zakona i dalje sadrži niz problematičnih formulacija poput neusklađenosti sa Zakonikom o schengenskim granicama, nemogućnost podnošenja žalbi na odluke MUP-a kojom se dodatno opterećuje pravosudni sustav, ostavljanje prostora za arbitrarnost pri provođenju sigurnosnih provjera, otežano odobravanje privremenog boravka iz humanitarnih razloga, kao i potencijalne situacije daljnje kriminalizacije solidarnosti te prakse rasnog profiliranja osoba druge boje kože, etniciteta ili religije.

Dobre vijesti dolaze nam iz Italije – pet građana Eritreje stigli su u subotu u Italiju s humanitarnim vizama kako bi u Italiji zatražili azil. Muškarci su bili dio skupine 89 izbjeglica koje je Italija ilegalno vratila u Libiju 2009., nakon što ih je spasila mornarica u Sredozemnom moru. U Libiji su bili izloženi nehumanom postupanju, nasilju i torturi te su u 2016. godini pokrenuli postupak protiv talijanske vlade na sudu u Rimu, koji je okončan u njihovu korist. Za vraćanje izbjeglica u Libiju Italija je osuđena i u studenom 2019. od strane Europskog suda za ljudska prava za kršenje prava na non-refoulement. Ova važna odluka postavlja važan presedan za žrtve ilegalnih kolektivnih protjerivanja i pushbackova u njihovim daljnjim naporima za traženjem azila.

Sunday Telegraph donosi istragu oko tisuća Afrikanaca koji su u Saudijskoj Arabiji zatvoreni u neljudskim uvjetima koji podsjećaju na libijske kampove u kojem se ljudi tretiraju kao robovi, navodno kao dio napora sprječavanja širenja zaraze korona virusom. Saudijska Arabija, jedna od najbogatijih zemalja na svijetu, ima dugu povijest eksploatacije migrantskog rada, kao i rasizma prema afričkim imigrantima.

Nekoliko najava:

– Antirasistički dan akcije u Njemačkoj s decentraliziranim prosvjedima diljem zemlje: “5 Years after the March of Hope: United against Racism – For a society of the many!”, 5.9., više na linku

– Webinar u organizaciji platforme Transnational Social strike i bugarskog kolektiva LevFem: “Housing crisis and labour conflict: Essential struggles during the covid19 pandemic”, 6.9., više na linku

– Online okupljanje mladih za klimatsku i društvenu pravdu u organizaciji Young Friends of the Earth, Gastivists, ULEX i European Youth For Action (EYFA) od 3.-19.9., detaljan program možete naći ovdje

– Centar za mirovne studije u potrazi je za novim volonterima/ka za rad s izbjeglicama u Hrvatskoj, poziv možete naći na linku

hr Croatian
X