Ostalo

Nepostojanje sigurnih i legalnih puteva oduzima živote izbjeglica

Nepostojanje sigurnih i legalnih puteva već godinama oduzima ljudske živote. Kako se ne bi zaboravile žrtve rigidnih politika EU koje prisiljavaju izbjeglice da u potrazi za sigurnošću riskiraju vlastite živote, No Name Kitchen i Transbalkanska solidarnost pokrenuli su memorijalnu stranicu u čast svih pokojnika, žena, muškaraca i djece koji su umrli tijekom boravka, naseljavanja ili migracije u Europu kopnom i morem.

O posljedicama politika EU koje se oslanjaju na eksternalizaciju migracija pisali smo i prošlog tjedna, kojeg je obilježila tragična vijest o stradanju troje izbjeglice iz Sudana koje je ubila militantna grupa koja surađuje s libijskom obalnom stražom. Ubojstvo ovih mladića posljedica je politika EU koje financiraju rad libijske obalne straže koja samo ove godine nasilno vratila čak 6200 muškaraca, žena, i djece, pritom im onemogućivši da potraže sigurnost, i izbjegnu iz nehumanih uvjeta u kojima su svakodnevno mučeni. Kada zračne snage EU uoče na moru izbjeglice u gumenim čamcima kojima prijeti utapanje, umjesto pružanja pomoći, EU alarmira libijsku obalnu stražu koja potom protjeruje odnosno vraća ljude u Libiju gdje su izloženi mučenju i nečovječnom postupanju i nezakonitoj detenciji. Iako postoje brojni izvještaji UN-a, presude Europskog suda za ljudska prava, koji potvrđuje protuzakonitost ove prakse i nehumane uvjete u kojima su izbjeglice u Libiji prisiljene živjeti, FRONTEX i obalne straže država članica EU (Malte i Italije) umjesto pružanja pomoći izbjeglicama, ostavlja ih u rukama libijske obalne straže, pritom svjesno sudjelujući u tzv. pushbacks by proxy (protjerivanjima kroz posrednike). Upravo u novom članku The Humanitarian-a, problematizira se politika EU i posljedice na izbjeglice zarobljene u Libiji. Od 2017. godine čak 40,000 izbjeglica nasilno i nezakonito je protjerano s Mediterana u Libiju. 

Dok se EU oglušuje na situaciju u Libiji i na izbjeglice koje gube živote na njenom pragu, njemačka protestantska crkva odlučila je financirati humanitarni bord Sea Watch4, koji će vršiti operacije potrage i spašavanja na Mediteranu. Važnost organizacije humanitarnih brodova koji će vršiti operacije potrage i spašavanja na Mediteranu, ali i šire, potvrdila je i tragična vijest o utapanju četrdesetak izbjeglica u moru uz obalu Mauritanije. 

Osim opasnosti od utapanja, izbjeglicama prijeti i nasilje na vanjskim granicama EU ili Schengen zone. Upravo o nasilju i nezakonitim protjerivanjima kao nezakonitoj metodi zaštite granica govori Zehida Odobašić-Bihorac, volonterka iz Velike Kladuše u novom intervjuu. Osim nasilnim protjerivanjima koje vrši hrvatska policija, izbjeglice su sada izložene kontinuiranom nasilju koje provodi bosanska policija, a gradonačelnik Bihaća najavljuje izgradnju ponovnih improviziranih nehumanih kampova poput Vučjaka. 

Najave: 

Pozivamo Vas da nam se danas pridružite na podnevne radionice, chillanje i plesanje u organizaciji udruge Afro Badinya.  Više detalja o samom događaju možete naći ovdje.

hr Croatian
X