Vijesti

Kako Europa kažnjava solidarnost? – podcast Centra za mirovne studije

Što znači kriminalizacija solidarnosti i kako se to točno solidanost uopće može kriminalizirati? U ovom podcast govorimo o rastućem trendu kriminalizacije solidarnosti unutar Europe. Kriminalizacija solidarnosti opisuje državne aktivnosti i pokušaje sprječavanja i zaustavljanja pojedinaca, grupa, inicijativa, insitutcija i drugih aktera u akcijama kojima pomažu ljudima koji su u potrebi, a čiji status nije reguliran ili je u procesu reguliranja. Kriminalizacija solidarnosti uključuje kažanjavanje ljudi zbog radnji poput pružanja pravnih informacija, kupovine sendviča ili vode ili vođenja nekogaliječniku, kao i spašavanja nekoga od smrzavanja, utapanja ili umiranja. Ono što smatramo običnom i očekivanom ljudskom reakcijom u posljednje vrijeme postale su rizične, zločinačke i neželjene.

U podcastu Centra za mirovne studije nastalom uz podršku platforme CROSOL o ovoj temi razgovaraju Sara Kekuš i Ana Ćuća, a prilog podcastu poslala je Jelena Sesar iz Amnesty Internationala.

Sara Kekuš diplomirala je politologiju na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Nakon pohađanja Mirovnih studija i godine provedene na studiju u Francuskoj, počela je volontirati u sklopu Centra za mirovne studije. Za vrijeme humanitarne krize 2015. godine zaposlila se u CMS-u, a danas je voditeljica CMS-ovog programa Azil, integracija i ljudska sigurnost.

Ana Ćuća je politologinja koja je diplomirala ljudska prava na Sredenjoeurpskom sveučilištu (CEU). Tijekom studija specijalizirala se u području kriminalizacije solidarnosti. Od 2019. godine zaposlenu u Centru za mirovne studije gdje se bavi pitanjem zapošljavanja izbjeglica i drugih migranata, nasilnim i nezakonitim protjerivanjima izbjeglica i drugih migranata i kriminalizacijom solidarnosti.

Jelena Sesar istraživačica je Amnesty Internationala za podučje Balkana i Europske unije. Posljednjih godina istražuje kršenja ljudskih prava izbjeglica na Balkanu, ali i prati pritiske vlasti prema braniteljima ljudskih prava. Ima preko petnaest godina iskustva u međunarodnom razvoju u postkonfliktnim okruženjima s koncentracijom na izgradnju institucionalnih kapaciteta, demokraciju i upravljanje i vladavinu zakona.

hr Croatian
X