OstaloVijesti

Feminističke i antirasističke inicijative osvojile su nagradu “Nada Dimić” u Zagrebu!

Ovog tjedna naše prijateljice iz Transmigrantskog kolektiva “Žene ženama” osvojile su nagradu “Nada Dimić”. Nagradu je osnovao “Fond za druge” 8. svibnja 2017. na obljetnicu partizanskog oslobođenja Zagreba od fašističke okupacije, i to kao uspomenu na Nadu Dimić, hrabru heroinu koju su okrutno mučili i ubili lokalni fašisti.

Transmigrantski kolektiv koristi umjetnost kako bi okupio žene koje žele da im Hrvatska bude dom, povezujući ih sa ženama koje već imaju Hrvatsku kao dom, kako bi im se olakšala integracija u novu zajednicu koja se stalno mijenja. Tim uključuje žene kojima je odobren azil, one koje ga još čekaju, strane studentice, umjetnice i aktivistkinje. Sve članice zajedno rade na implementaciji umjetničkih aktivnosti, podržavajući integraciju i lakše snalaženje u Hrvatskoj za novopridošle. Tijekom ceremonije dodjele nagrada, kolektiv Žene za žene pokazao je transparent s natpisom “Ne možete nas sve pobiti – ljubav i bijes”, poslavši važnu poruku o važnosti kontinuiranog rada na osnaživanju žena u svim sferama društva i jačoj zaštiti ženskih prava. Kolektiv je odlučio donirati dio nagrade neformalnoj inicijativi Zagreb Black Lives Matter uz objašnjenje: “U vrijeme kada smo svjedoci širenja neokonzervativnih pokreta, sve jačeg rasizma i nasilja te implementacije sve strožih migracijskih politika, pokret crnačke zajednice, svojom hrabrošću i impresivnim govorima na prosvjedu Black Lives Matter u Zagrebu, glasno su poručili da neće trpjeti nikakvo kršenje prava ili bilo koji drugi oblik ponižavanja. Svojom spremnošću da se izlažu i zalažu za prava svih manjina, podsjetili su nas da moramo ustrajati u borbi i da samo zajedno možemo pobijediti ustaljene oblike ugnjetavanja i fašizma. Zato nagradu Nada Dimić dijelimo, s poštovanjem i divljenjem, s inicijativom Black Lives Matter u Zagrebu. ”

Po tom pitanju, Alarm Phone inicijativa podsjeća na to da i u središnjem Mediteranskom moru crni životi vrijede. Svojim sveobuhvatnim izvješćem od 1. siječnja do 30. lipnja 2020., kolektiv još jednom podsjeća na to da je središnje Sredozemno more i dalje zona nasilja, kršenja ljudskih prava, nestajanja i smrti, kao i područje borbe za slobodu kretanja, kako za ljude koji bježe iz Libije, tako i za Civilnu Flotu.

Dok intenzivno nadzire Sredozemlje, Europa je pokušala sakriti dramatične učinke svojih politika prepuštanja umiranju, aktivno pretvorivši Sredozemlje u crnu rupu u kojoj su crni životi u pokretu sustavno prepuštani umiranju, ilegalnim pushbackovima ili zadržavanju na moru danima bez pomoći. Ali eksternalizacija migracija vidljiva je i u Središnjem Sredozemnom moru, kao i na kopnu. Naime, tijekom neformalnog sastanka Ministarstava unutarnjih poslova svih članica EU-a, hrvatski ministar unutarnjih poslova Božinović istaknuo je da je Frontex pojačao angažman u borbi protiv “ilegalnih graničnih prijelaza” u istočnom Sredozemlju u kojima je sudjelovala i hrvatska policija. Naglasio je važnost politike povratka u matične zemlje, još jednom nepoštivajući sve osobe koje su prisiljene napustiti svoje domove kako bi pronašle mir i sigurnost u Europi. Ono što smatramo potrebnim jest da napokon zemlje EU pronađu učinkovit lijek za omogućavanje dolaska ljudi u Europu na siguran i zakonit način i da se ljude ne prisiljava na nesigurna i opasna putovanja u kojima su životi stalno ugroženi. Mreža UNITED čuva ažurirane podatke o kobnim politikama Tvrđave Europe: Od 1993. godine, UNITED Popis umrlih izbjeglica bilježi više od 40, 555 prijavljenih slučajeva smrti izbjeglica i drugih migranata koji su umrli uslijed restriktivne politike Utvrde Europe dok su pokušavali ući u Europu. U regiji Balkana nekoliko aktivista, volontera i inicijativa pokušava prikupiti te informacije kako bi vratilo dostojanstvo izgubljenim životima i konačno pomoglo u repatrijaciji tijela. Ako želite podržati ove inicijative, pokrenite se i pročitajte u ovom dokumentu kako možete podržati ili prikupiti slične podatke te ih podijeliti kako biste pružili potporu i u svojoj zemlji.

Nažalost, izbjeglice i drugi migranti doživljavaju maltretiranje čak i kad stignu u Europu. Ovaj je tjedan Europski sud za ljudska prava presudio da je Francuska kršila prava tražitelja azila koji su mjesecima živjeli na ulici bez ikakvih sredstava za zadovoljavanje osnovnih potreba poput hrane, smještaja i zdravstvene zaštite. Pravni lijek jedan je od alata u borbi protiv ponižavajućg postupanja i nepoštovanja ljudskog dostojanstva. Ostali se alati sastoje od poduzimanja akcija i podizanja svijesti o neprihvatljivim životnim uvjetima, što je učinilo 80 umjetnika nedavno u SAD-u. Proteklih dana pokrenuli su demonstracije porukama na nebu po cijeloj zemlji kako bi podigli svijest o kulturi zatvora u SAD-u i ukidanju pritvora imigranata. Poruke ispisane na nebu su se pojavile iznad pritvorskih objekata, imigracijskih sudova, granica i drugih relevantnih lokacija na više jezika.

 

Foto: Faktiv

hr Croatian
X