Vijesti

Povjerenica za ljudska prava Vijeća Europe Dunja Mijatović: Europske zemlje krše izbjeglička prava ističe

Mađarska je kriva za nepoštivanje migracijskog i azilnog prava Europske unije, mišljenje je Savjetnika Suda pravde EU Priita Pikamäeja, nakon što je Europska komisija tužila Mađarsku oko njihovog nelegalnog postupanja s izbjeglicama. Zaključeno je tako da Mađarska izbjeglicama ne osigurava pravo na traženje azila, te da velik dio njihovih zakona krši europsko pravo.

Nastavno na presudu Velikog vijeća Europskog suda za ljudska prava kako Španjolska nije svojim postupanjem prekršila čl.4. Protokola 4. Konvencije za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda o zabrani kolektivnog protjerivanja vezano uz slučaj N.D. i N.T. protiv Španjolske, organizacije Forensic Architecture te ECCHR istražile su da li zaista, kako Sud tvrdi, postoje procedure za “legalni” ulazak u zemlju i traženje azila. Njihovo istraživanje pokazalo je kako su zaključci Suda i Španjolske lažni te da su ljudi iz afričkih zemalja (koje nisu zemlje Magreba) sistematsko diskriminirani na granici u Melilli, teritoriju Maroka kojeg okupira Španjolska, te da osobe koje pokušavaju doći do španjolske granice u Melilli moraju izbjegavati posebnu marokansku graničnu policiju te proći tri granična punkta za provjeru, na kojima im je konstantno onemogućen prolazak, te tako i onemogućeno traženje azila.

Novo istraživanje Balkanske istraživačke mreže (BIRN) otkrilo je malo poznate detalje kako je konzultantsko-rukovoditeljska tvrtka McKinsey iz SAD-a bila uključena u stvaranje EU politika i ubrzavanje procesa azilnih aplikacija na prenapučenim grčkim otocima tijekom 2016. i 2017. godine. Njihov angažman bio je dio kontroverznog pakta Europske unije s Turskom s ciljem smanjivanja dolazaka izbjeglica u Europu. Izgleda kako su europske institucije uložile velike napore kako bi sakrile ulogu tvrtke McKinsey te se postavlja pitanje o problematici eksternalizacije javnih politika u ruke privatnih firmi koje se bave menadžmentom.

Ovaj tjedan donio nam je još loših vijesti oko još smrti izbjeglica na Balkanskoj ruti. U četvrtak su u rijeci Mrežnici pronađena tijela dvoje mlađih muškaraca. U posljednje tri godine, ne računajući ove slučajeve, na ovom području smrtno je stradalo 25 izbjeglica, te po načinu stradavanja prevladava utapljanje u rijekama. Otprilike jedno tijelo isplivalo je u nekoj od rijeka mjesečno, a samo Mrežnica ih je u lipnju izbacila šest.

Povjerenica za ljudska prava Vijeća Europe Dunja Mijatović upozorila je kako zemlje europske unije žrtvuju izbjeglička prava kako bi zaštitili granice, te da se prava izbjeglica – zaštićena upravo europskim pravom – prečesto krše. Izbjeglice su tako ostavljeni da riskiraju živote na moru, vraća ih se u opasne okolnosti u zemlje iz kojih bježe, podvrgnuti su ilegalnim postupanjima, arbitrarnoj detenciji, odvajani od obitelji, smješteni u prenatrpane kampove u groznim uvjetima, istaknula je Mijatović na simpoziju o zaštiti izbjeglica.

Govoreći o izbjeglicama ostavljenim na moru, organizacija SOS MEDITERRANEE jučer je u dvije operacije spašavanja  blizu Italije i Malte spasila više od stotinjak ljudi. Osobe se nalaze na brodovima i još nije jasno u koju zemlju će uploviti.

hr Croatian
X