Vijesti

Djeca i djeca bez pratnje sustavno nezakonito protjerivana iz Hrvatske

Centar za mirovne studije i Inicijativa Dobrodošli! pred Vladom su jutros predstavili “Izvještaj o nasilnim i nezakonitim protjerivanjima djece i djece bez pratnje” u kojem su objavljena svjedočanstva djece koja su tražila zaštitu od Hrvatske, ali im je Hrvatska uzvratila nasiljem.

“Došli smo pred vrata premijera Plenkovića i potpredsjednika Vlade i ministra unutarnjih poslova Božinovića koji već godinama okreću glavu od svjedočanstava i optužbi te šutke provode politiku kojom se dodvoravaju Europskoj uniji. Nasilja nisu lišeni ni najranjiviji – djeca”, poručila je Tea Vidović u ime Inicijative Dobrodošli!.

Izvještaj kojeg su organizacije urudžbirale Vladi donosi svjedočanstva djece i njihovih obitelji te djece bez pratnje o nasilnim i nezakonitim metodama kojima se krše nacionalni zakoni i međunarodno pravo te ljudska prava, onemogućuje pristup međunarodnoj zaštiti i, najvažnije – obilježavaju dječji životi. Iako je obaveza Vlade Republike Hrvatske i Ministarstva unutarnjih poslova voditi računa o posebnoj ranjivosti djece, poštivati njihova prava i najbolji interes, djeca svjedoče o policijskoj brutalnosti i kako ih hrvatska policija satima zatvara u nezakonitu detenciju, bez pristupa vodi i hrani.

“Dok Vlada koristi svaku priliku kako bi istaknula važnost zaštite granica, mi se pitamo kako točno prebijanjem djece, oduzimanjem njihovih osobnih stvari, zatvaranjem djece u policijske kombije po nekoliko sati u kojima ih se izlaže ekstremno visokim ili ekstremno niskim temperaturama, pucanjem i korištenjem elektrošokera nad djecom policija štiti našu granicu?”, ističe Ana Ćuća.

Točan broj djece koja su žrtve policijske brutalnosti nitko ne zna, a mreža Border Violence Monitoring je od 2017.  zabilježila 209 slučajeva nasilnog i nezakonitog protjerivanja djece iz Hrvatske, dok je Save the Children u prvih devet mjeseci prošle godine zabilježio čak 2969 protjerivanja djece na granicama Zapadnog Balkana.

Zbog nasilnog i nezakonitog protjerivanja trenutno se protiv Hrvatske vode dva slučaja na Europskom sudu za ljudska prava. Prvi je onaj obitelji tragično preminule šestogodišnje djevojčice Madine Hussiny, a drugi uključuje protjerivanje, nezakonitu detenciju i nečovječno postupanje hrvatske policije prema 17-godišnjem sirijskom dječaku, koji je usprkos traženju azila u Hrvatskoj protjeran u Bosnu i Hercegovinu.

Danas predstavljeni izvještaj šesti je po redu izvještaj o nasilnim i nezakonitim protjerivanjima objavljen u posljednje četiri godine te je kolektivni rad Centra za mirovne studije, Društva za psihološku pomoć, Inicijative Dobrodošli! i Mreže Border Violence Monitoring. Donosi i priču u slikama o malenoj Madini za čiju smrt još nitko nije odgovarao.

Stoga organizacije zahtijevaju da Vlada i Ministarstvo unutarnjih poslova konačno preuzmu odgovornost te da oni koji naređuju i provode sustavno nasilje budu sankcionirani. Odgovorne institucije dužne su provesti istrage nad onima koji provode nasilje i nezakonito protjeruju djecu koja trebaju zaštitu. Sva djeca koja su pretrpjela nasilje zaslužuju pravdu i zaštitu.

Izvještaj o nezakonitim protjerivanjima djece i djece bez pratnje

hr Croatian
X