Vijesti

Tražimo humanost umjesto mučenja, zahtijevamo istrage umjesto poricanja!

Centar za mirovne studije i Inicijativa Dobrodošli! jutros su akcijom ispred zgrade Ministarstva unutarnjih poslova zatražili da se umjesto poricanja nasilja nad izbjeglicama, pokrenu učinkovite istrage.

Akcija “Istraga, a ne poricanje” održana je dva tjedna nakon što su objavljene fotografije koje pokazuju fizičko označavanje izbjeglica narančastim sprejem preko cijelog tjemena, za koje izbjeglice svjedoče da je počinila hrvatska policija prilikom nehumanih i nezakonitih protjerivanja s teritorija Republike Hrvatske. Zbog neadekvatne reakcije Ministarstva unutarnjih poslova, Centar za mirovne studije i Inicijativa Dobrodošli! poručili su da je prema ljudima u nevolji potrebno pokazati humanost te da MUP treba preuzeti odgovornost i provesti učinkovite i kvalitetne unutarnje istrage, ali i ne sputavati nezavisne istrage. 

 

“Nakon nepotpunog odgovora Ministarstva unutarnjih poslova, prošlog smo tjedna ponovili upit o nehumanom i nezakonitom postupanju prema izbjeglicama. Odgovor još nismo dobili, ali očekujemo od MUP-a da izloži rezultate učinkovite unutarnje istrage, umjesto očajničkih napora blaćenja rada medija i organizacija koje izvještavaju o okrutnosti nad izbjeglicama”, rekla je Sara Kekuš iz Centra za mirovne studije.

U posljednje četiri godine vidjeli smo na tisuće svjedočanstava, fotografija i snimki, uključujući i svjedočanstva policajaca – i niti jednu učinkovitu istragu. Također, svjedočili smo i upozorenjima nezavisnih institucija poput Pučke pravobraniteljice o tome da joj je onemogućen uvid u podatke MUP-a o postupanju prema izbjeglicama i drugim migrantima.

Podsjećamo i kako je prema praksi Europskog suda za ljudska prava, obaveza države provesti učinkovitu službenu istragu o svim navodima koji upućuju na mučenje ili druga okrutna, neljudska ili ponižavajuća postupanja. Ponovni izostanak zakonski predviđene istrage još jednom bi mogao ukazati na to da je riječ o političkoj odluci i sustavnom nasilju.

 

S obzirom na to da su u više navrata policajci upozoravali na sustavne nezakonite prakse koje provodi hrvatska policija, aktivisti pozivaju policijske službenike kojima je stalo do zaštite ljudskih života da odbiju izvršiti nezakonite naredbe i takve naredbe prijave u svrhu zaštite svojih prava, te prava svojih kolega. I sam Zakon o policijskim poslovima i ovlastima predviđa da policijski službenik mora odbiti izvršiti nalog ili naredbu za koje je očito da se njima vrši kazneno djelo i prijaviti nadležnim tijelima.

“Na svima nama je da pokažemo humanost, spriječimo daljnja mučenja i nasilje te umjesto poricanja odgovornosti, zahtijevamo istrage”, zaključili su aktivisti.

hr Croatian
X