Vijesti

Policijsko pucanje i fizičko označavanje izbjeglica obilježilo tjedan uoči Dana pobjede

Nezakonito protjerivanje izbjeglica i migranata s hrvatskog teritorija ovog je tjedna doseglo nove razmjere. Naime, prema posljednjim svjedočanstvima i fotografijama koje to pokazuju, policija ponižava ljude pri nezakonitom protjerivanju preko zelene granice,  fizički ih označavajući narančastim križem nasprejanim preko čitavog tjemena. Ovakve oznake, nažalost, mogu nas samo podsjetiti na ono najgore, i to upravo u tjednu 75. obljetnice Dana pobjede. 

Također, organizacije u BiH svjedoče kako je prošloga vikenda u noći sa subote na nedjelju zabilježeno nezakonito protjerivanje 9 osoba iz Pakistana i Afganistana, od kojih dvoje djece bez pratnje,  u neposrednoj blizini sela Glinica (Velika Kladuša), uz samu granicu s Hrvatskom. Navedene osobe su prijavile kako je hrvatska policija pritom pucala na njih.

U tijeku je istraga smrti 53-godišnjeg Ahmeda Mahmouda Omara, koji je prošlog vikenda preminuo u sarajevskoj bolnici od posljedica ozljeda zadobivenih u prihvatnom centru Ušivak krajem ožujka. Sve okolnosti još nisu poznate i istraga je u tijeku, međutim, prema izjavi direktora IOM-a u BiH, Petera Van der Auweaerta, Tužilaštvo Sarajevskog kantona provodi istragu. Pritom su uzete izjave svjedoka – obitelji i ostalih stanovnika Ušivka koji su sudjelovali u tuči. Informacije o slučaju kao i tvrdnje o sudjelovanju pripadnika osiguranja u tuči Tužilaštvu su prenijeli zaposlenici IOM-a, svjedoci i obitelj pokojnika.

Prošlog je tjedna dio članica Koordinacije za integraciju Ministarstvu unutarnjih poslova slao Molbu za hitnim djelovanjem vezanim za pravo na smještaj osobama s odobrenom međunarodnom zaštitom i stranaca pod supsidijarnom zaštitom sukladno zakonskoj regulativi – u kojoj je predloženo nekoliko mjera kojima bi se olakšala hitna i krizna situacija vezana uz skori gubitak prava na smještaj više od dvadeset osoba s međunarodnom zaštitom, kao i mjere vezane za pravo na smještaj. Ministarstvo je ovoga tjedna poslalo odgovor i, između ostalog, naglasilo kako je osiguralo da se dio dokumenata, koji su osobama s odobrenom međunarodnom zaštitom neophodni u svrhu ostvarivanja prava na smještaj i zajamčenu minimalnu naknadu pri nadležnom centru za socijalnu skrb, izdaju putem elektroničke pošte. Također, naglasili su kako u Prihvatilištu za tražitelje međunarodne zaštite na smještaj trenutno čeka šest osoba koje su status stekle tijekom ožujka i travnja ove godine. U međuvremenu od stanovnika Porina smo saznali kako su trenutni uvjeti života u Porinu za njih nezadovoljavajući, da im nedostaje kvalitetnih prehrambenih namirnica, posebice trudnicama i bolesnima. Organizacije koje pružaju podršku izbjeglicama istovremeno vlastitim kapacitetima i sredstvima pokušavaju pružiti podršku onima kojima je trenutno najpotrebnija. 

Filip Radovanović, član desničarske skupine Levijatan, 6. svibnja vlastitim je automobilom probio žičanu ogradu i upao u Prihvatni centar za migrante u Obrenovcu, prenoseći javno snimku na svom Facebook profilu, sada dostupnu na Youtubeu. Osnovni sud u Obrenovcu odbio je prijedlog Osnovnog javnog tužilaštva za određivanje pritvora od 30 dana. Osumnjičeni je pušten na slobodu, a Tužilaštvo ima rok od tri dana da uloži žalbu. Komesarijat za izbjeglice i migracije osudio je incident i istaknuo kako je nužno zaustaviti verbalne napade na izbjeglice i migrante koji u konačnici rezultiraju ovakvim napadima. U ovom, srećom, nitko nije stradao.

Posljednjih tjedana u medijima smo mogli pratiti kako socijalna distanca, odnosno karantena kojoj svjedočimo pokazuje porast nasilja prema ženama. Europski institut za ravnopravnost spolova (EIGE) objavio je kako su žene migrantkinje, tražiteljice azila i izbjeglice zbog nejasnog pravnog statusa i ograničenog poznavanja vlastitih prava posebice ranjive.

Ovaj izvještaj stiže vam upravo kad Zagreb slavi 75. godišnjicu oslobođenja. U svom proglasu povodom ovog dana, organizacija članica Inicijative Dobrodošli, Mreža antifašistkinja Zagreba upozorila je i na maltretiranja i ilegalna protjerivanja izbjeglica. 

Foto: FB & No Name Kitchen

hr Croatian
X