OstaloVijesti

Tvrđava Europa jača, a nasilje se i dalje nastavlja

Okrutnost tvrđave Europe i prioritizacija zaštite granica nad zaštitom ljudskih života još jednom je dokazana u Mađarskoj. Nakon što je 60-tak izbjeglica pokušalo preči granicu na graničnom prijelazu Horgoš 2 – Reske 2, mađarska policija ispalila je nekoliko hitaca kako bi obeshrabrila izbjeglice od njihova pokušaja prelaska granice. Mađarski politički vrh iskoristio je ovaj pokušaj prelaska granice za dodatno širenje negativne percepcije prema izbjeglicama, a o tome govori i činjenica kako je održana ceremonija za zaštitare ‘’jer su igrali ključnu ulogu u sprječavanju ulaska veće grupe ilegalnih migranata iz Srbije u Mađarsku.’’ Dok Mađarska opetovano prikazuje izbjeglice kao veliku prijetnju nacionalnoj sigurnosti i mađarskom narodu, u Grčkoj je, kako mediji prenose, grčko ministarstvo obrane raspisalo javni natječaj za postavljanje plutajućih zaštitnih sustava u Egejsko more. Ovi ‘’zaštini sustavi’’ planiraju se koristiti u svrhu smanjena priljeva izbjeglica koji dolaze iz Turske. Osim postavljanja sustava koji bi trebali zadržati izbjeglice daleko od EU i onemogućavanja pristupa sustavu azila, Grčka je objavila kako u ovoj godini planira vratiti 10 000 izbjeglica koje se trenutno nalaze na grčkim otocima u Tursku. Ovakve mjere, samo pokazuju kako se države članice EU sve više oslanjaju na politike koje nisu u skladu s međunarodnim pravom i predstavljaju direktnu povredu ljudskih prava.

Ovog tjedna, hrvatski ministar unutarnjih poslova, Davor Božinović, sudjelovao je na predstavljanju prioriteta hrvatskog presjedanja pred Odborom za građanske slobode Europskog parlamenta. Njegovo gostovanje brojni su europarlamentarci iskoristili kao priliku da pozovu na odgovornost i njega kao ministra, ali i državni vrh, zbog brutalnog mučenja izbjeglica na hrvatskim granicama. Pokazivajući fotografije žrtava policijskog nasilja, poručili su kako kontrola vanjskih granica mora biti u skladu s temeljnim ljudskim pravima i mora omogućavati pristup sustavu azila. Iako je hrvatski ministar unutarnjih poslova bio suočen s dokazima o nasilnim protjerivanjima izbjeglica s hrvatskog teritorija, on je ponovno odbacio sve optužbe, navodeći kako Hrvatska policija ‘’štiti’’ EU. O nasilju na hrvatskim granicama izvijestila je i Al Jazeera English u prilogu u kojem također navode kako vrh Republike Hrvatske i dalje ne želi preuzeti odgovornost za nasilna protjerivanja o kojima kontinuirano upozoravaju kako lokalne tako i međunarodne organizacije.

Prenosimo izvještaj neovisnih volonterki i volontera koji rade za organizacije u Grčkoj i ostalim mjestima na vanjskoj granici EU, a tjedno izvještavaju o svakodnevnom radu i teškim uvjetima u kojima izbjeglice borave. Izbjeglice koje su uznemirivane/maltretirane/zlostavljane od strane policije, riskiraju svoje živote iz dana u dan da bi stigle na sigurno mjesto u kojem bi mogle živjeti jednim dostojnim životom. Potpuni izvještaj možete pronaći ovdje, a pokriva najnovija zbivanja iz Šida, Velike Kladuše i Patrasa. Izazovne uvjete u zemljama koje se nalaze oko EU potvrđuje i incident koji se dogodio u Šidu, a u kojem je policija, zajedno s lokalnim radnicima zapalila osobne stvari izbjeglicama koje su se skrivale od hladnoće u napuštenoj kući. Lokalni radnici bili su izrazito agresivni, te su u jednom trenutku udarili volontere No Name Kitchen koji redovno posjećuju izbjeglice u toj napuštenoj zgradi. Osim udaraca, volonterima NNK probušena je i guma na vozilu koje koriste.

Iz Bosne i Hercegovine dolazi još jedan primjer solidarnosti s izbjeglicama. Rudari iz Banovića od svojih toplih obroka odvojili su namirnice koje su proslijedili izbjeglicama kako bi im pokazali podršku. Za kraj, lijepu priču o spajanju lokalnog stanovništva s izbjeglicama možete pronaći u Zagrebu. Riječ je o zboru Domaćigosti – ‘’naziv zbora govori o tome tko su: neki su rođeni u Hrvatskoj, neki su ovamo došli živjeti jer su to htjeli, neki su morali jer su svoje domove napustili kao izbjeglice. Među njima nema razlike.’’

hr Croatian
X