Vijesti

2019. godina obilježena nasiljem nad izbjeglicama i ograničavanjem pristupa azilu

Protekli tjedan situacija u Šidu, Velikoj Kladuši i Patrasu nastavlja biti kritična, ne samo zbog iznimno bijednih uvjeta u kojima osobe zaglavljene na granicama nastavljaju preživljavati, često na temperaturama ispod nule,  nego i zbog konstantnog uznemiravanja od strane policije koja nastavlja paliti šatore, pokrivače, osobne stvari, razbijati mobitele, tući i ponižavati ljude, od kojih su mnogi maloljetni dječaci. Više poslušajte na linku.

Are You Syrious? donosi specijalni izvještaj o monitoringu pushbackova na Balkanskoj ruti protekle godine. U 2019. godini Border Violence Monitoring mreža dijelila je glasove tisuća ljudi koji su govorili o pushbackovima koje su proživljavali na granicama Balkanske rute. Svaka je vlastita priča o nelegalnim i učestalo nasilnim policijskim djelovanjima. Svaka priča predstavlja osobu kojoj su bila uskraćena njena osnovna ljudska prava, svjedoke ponovne izgradnje granice pod vodstvom EU. U članku možete pročitati samo neke od trendova koji definiraju trenutni menadžment granica, poput onemogućavanja pristupa pravu na azil, sistematskog korištenja oružja, potapanja u vodu, napada psima.

Kako prenosi Žurnal, Hrvatska je na teritorij BiH od srpnja 2018. do rujna 2019. godine ilegalno prebacila najmanje 8000 izbjeglica. Žurnal je više puta pisao o ilegalnom prebacivanju migranata uz prijetnju oružjem od strane hrvatske policije, te iako su svi ti slučajevi dokumentirani, a dodatno su i mnogi drugi objavljeni od strane domaćih i stranih medija te svjetskih humanitarnih organizacija, MUP Hrvatske imao je samo jedan odgovor: ”događaj nije evidentiran”.

U Njemačkoj je više od 150 organizacija pružilo podršku inicijativi “United4Rescue”, koju je pokrenula njemačka protestantska crkva, s nadom da će uspjeti financirati operacije spašavanja u moru, kao i poslati vlastiti brod u Mediteransko more. Grupa se nada skoroj kupovini broda. Većina podrške dolazi od crkvenih organizacija, te civilnih grupa koje rade s izbjeglicama i migrantima, dok su neki od zanimljivijih podržavatelja talijanski grad Palermo te filmski director Wim Wenders.

Broj izbjegličkih dolazaka brodom na britansku obalu dramatično je porastao u zadnjih nekoliko mjeseci, s obzirom na nadolazeći odlazak Ujedinjenog Kraljevstva iz Europske unije 31. siječnja. Brojke su pogotovo porasle u zadnjih nekoliko tjedana prosinca – sve otkad je britanski datum odlaska iz EU  ponovno potvrđen nedavnim re-izborom britanskog premijera Borisa Johnsona.

Migration Policy Institute donosi pregled 10 glavnih pitanja vezanih uz migracije 2019., između ostalih činjenice da su dugotrajni sukobi, kao i novonastale krize u svijetu dovele do značajnih prisilnih preseljenja u mjestima poput Venecuele, Sirije, Iraka i afričke Sahel regije. Drugdje u svijetu, migranti i tražitelji azila suočavaju se s povećanim barijerama u dostizanju željenih destinacija; u zemljama poput SAD-a pristup azilu dodatno je sužen. Dok su se dobitci ekstremno desnih stranaka i populista u Europi i drugdje suočili s obratima u 2019., sve čvršći i negativniji stavovi prema migrantima i izbjeglicama bili su pokretač za nasilne napade na Novom Zelandu, Južnoj Africi, SAD-u.

Sličan pregled donosi portal Infomigrants, opisujući devet događaja koji su obilježili zadnjih deset godina vezanih uz pitanja migracija i azila u svijetu, od kojih su neki od njih: sirijski građanski rat, nastanak ISIS-a, pad Gaddafijevog režima u Libiji, dogovor između Europske unije i Turske o smanjenju broja izbjeglica u Europi.

hr Croatian
X