Vijesti

Vizija solidarne budućnosti

Obilježavanjem šeste godišnjice stradavanja 368 izbjeglica u blizini Lampeduze, pokrenuta je inicijativa da se 3. listopad proglasi Europskim danom sjećanja i dobrodošlice.

Brojne europske organizacije obilježile su šestu godišnjicu stradavanja 368 izbjeglica u blizini Lampeduze uz pokretanje inicijative No More Bricks In The Wall kojom se nadležne europske institucije poziva da 3. listopada proglase Europskim danom sjećanja i dobrodošlice.

Inicijativa je pokrenuta u sklopu projekta Snapshots from the Borders čiji su nositelji u Hrvatskoj Platforma za međunarodnu građansku solidarnost Hrvatske – CROSOLCentar za mirovne studije i udruga Domino, a Zagreb je jedan od 28 europskih gradova koji se pridružio kampanji i potpisivanju peticije kako bi pokazao solidarnost, ali i sudjelovao u suradnji gradova i otoka u rubnim područjima EU suočenima s migracijom na svojim granicama. Zagrebačko obilježavanje  Europskog dana sjećanja i dobrodošlice započelo je otvorenjem izložbe Daga OršićaLjudi i grupnom intervencijom Valovi udruge Domino, prema ideji Nataše Rajković i Zvonimira Dobrovića, na Europskom trgu kojima se htjelo ukazati na uvijek potrebnu međuljudsku solidarnost te ukazati na probleme migracija. Na sam Dan sjećanja i dobrodošlice prikazan je dokumentarni film Četiri vjetra redatelja Michaela Toesce koji donosi jednu sličicu izbjegličke krize kroz priču francuskog farmera Cédrica Herroua koji je živeći u dolini Roya na Francusko-talijanskoj granici pružio utočište stotinama izbjeglica i uz nekoliko prijatelja i aktivista pomogao im prijeći sve tvrđu granicu.

Članak je u cijelosti dostupan na internestkoj stranici Kulturpunkta.

hr Croatian
X