OstaloVijesti

UN prozvao Hrvatsku

Posebni izvjestitelj UN-a za ljudska prava migranata Felipe Gonzales Morales u svom se obraćanju u Sarajevu 1. listopada osvrnuo na situaciju u Bosni i Hercegovini i prozvao hrvatsku zbog nezakonitih protjerivanja i nasilja. Opomena s ovako visoke razine sramotna je za Hrvatsku, ali očigledno i dalje nedovoljna za preuzimanje odgovornosti te prestanak i sankcioniranje nezakonitih i nasilnih praksi.

Osim uvjeta u BiH opisanih u obraćanju Posebnog izvjestitelja, ovog se tjedna u javnosti saznalo više o izostanku adekvatne liječničke skrbi na Vučjaku uoči zabrane rada liječničkog tima. Iako je skrb bila neadekvatna i nekima prouzročila zdravstvene komplikacije, bila je ujedno i jedina dostupna, zbog čega su izbjeglice započele štrajk glađu.

Na jugu situacija također zabrinjava. Erdogan je ovoga tjedna izjavom kako Turska ne može zauvijek smještati izbjeglice izložio opasan i nehuman plan premještanja barem dva milijuna izbjeglica na sjeveroistok Sirije. Istovremeno, ukupno 16 tijela poginulih osoba u brodolomu na putu prema Španjolskoj pronađeno je na obalama Casablance, a u Grčkoj su izbili požari u Moriji i obližnjem privremenom kampu pri čemu su jedna žena i dijete izgubili živote. Jasno je da ove tragedije nisu nesretni slučajevi već posljedica nehumanog europskog režima odbijanja i detencije izbjeglica. U ovom kontekstu treba istaknuti i govor koji je Carola Rackete održala na LIBE odboru o dvoličnosti Europe koja joj sada nudi nagrade, a prethodno je ignorirala sve pozive u pomoć.

Kroz kratke audio snimke nezavisni volonteri i oni koji sudjeluju u radu malih organizacija u Grčkoj i na vanjskim granica EU-a na balkanu, tjedno izvještavaju o svom svakodnevnom radu i teškim uvjetima u kojima žive osobe u pokretu. Iako su snimke na španjolskom, na Youtubeu su dostupni titlovi na druge jezike. Cilj projekta ENS MOVEM (u prijevodu: Krećemo se) koji provodi jedna lokalna katalonska radio stanica je doprinijeti vidljivosti onoga što se (i dalje) događa na našim granicama te upratiti aktualnosti. Ovdje možete pogledati/poslušati sve dosadašnje snimke.

Napokon i sretna vijest – Ahmed H. koji je posljednje četiri godine proveo nepravedno zatvoren u Mađarskoj, napokon je ujedinjen sa svojom obitelji na Cipru.

I za kraj, jučer, 3. Listopada diljem Europe obilježavao se Europski dan sjećanja i dobrodošlice. Dan je to sjećanja na tragediju kod Lampeduse i na sve žrtve koje stradavaju u potrazi za sigurnošću obilježavanjem kojeg se želi promicati svijest o migracijama te potrebi za solidarnošću. Uoči tog datuma u subotu je na zagrebačkom Europskom trgu otvorena izložba “Ljudi” Daga Oršića s portretima izbjeglica iz kampa u Slavonskom Brodu te održan performans “Valovi” kojim se htjelo ukazati na pitanje migracija, a sinoć je održana besplatna projekcija filma “Četiri vjetra” o beskompromisnoj solidarnosti francuskog farmera Cédrica Herroua. Učinimo 3. listopada Europskim danom sjećanja i dobrodošlice, potpišite peticiju.

hr Croatian
X