Vijesti

Glavni gradovi diljem EU obilježavaju Europski dan sjećanja i dobrodošlice

Platforma za međunarodnu građansku solidarnost Hrvatske CROSOL, Centar za mirovne studije i Udruga Domino povodom obilježavanja Europskog dana sjećanja i dobrodošlice pozivaju Vas na besplatnu projekciju dokumentarnog filma Četiri vjetra / To the Four Winds u Kaptol Boutique Cinema, Nova ves 17, 3. listopada u 20 sati.

Projekcija filma Četiri vjetra, redatelja Michaela Toesca organizirana je u sklopu projekta Snapshots from the Borders koji okuplja organizacije diljem Europske unije u inicijativu #NoMoreBricksInTheWall, a u Hrvatskoj ga provodi Platforma za međunarodnu građansku solidarnost Hrvatske – CROSOL. Ova inicijativa obilježava šestu godišnjicu stradavanja 368 izbjeglica u blizini otoka Lampeduze.

Njome se poziva nadležne institucije da 3. listopada proglase Europskim danom sjećanja i dobrodošlice putem peticije u koju se mogu uključiti svi građani. Ovaj datum od 2016. godine obilježava se u Italiji, a vrijeme je da njegovu važnost prepozna cijela Europa i pokaže solidarnost s ljudima koji su u potrazi za sigurnošću te sjećanje na one koji su tijekom te potrage izgubili živote.

Glavni gradovi uključeni u projekt su: Amsterdam (Nizozemska), Atena (Grčka), Beč (Austrija), Berlin (Njemačka), Bratislava (Slovačka), Bruxelles (Belgija), Bukurešt (Rumunjska), Budimpešta (Madžarska), Dublin (Irska), Helsinki (Finska), Kopenhagen (Danska), Lisabon (Portugal), London (Ujedinjeno Kraljevstvo), Luxemburg (Luxemburg), Ljubljana (Slovenija), Madrid (Španjolska), Nikozija (Cipar), Pariz (Francuska), Prag (Češka), Riga (Latvija), Sofija (Bugarska), Stockholm (Švedska), Talin (Estonija), Valletta (Malta), Varšava (Poljska), Vilnius (Letonija) i Zagreb (Hrvatska). Mostar (Bosna i Hercegovina) dodan je glavnim gradovima zemalja članica.

U navedenim gradovima održat će se različiti događaji iz područja kulture kao što su prikazivanje filmova, debate, izložbe, flash-mobovi, koncerti i sl., kako bi kod građana podigli razinu svijesti o problematici i različitim aspektima fenomena migracija i potakli ih da potpišu peticiju.

Tako će se u Zagrebu taj dan prikazivati film Četiri vjetra / To the Four Winds, redatelja Michaela Toesca. Radnja filma prati francuskog farmera, Cédrica Herroua, koji je odlučio poduzeti nešto po pitanju humanitarne krize u Europi. Herrou pruža utočište izbjeglicama na svojoj farmi na granici između Italije i Francuske i pomaže im dobiti azil i prebroditi krizu. Beskompromisni junak angažira volontere za plemenite ciljeve i bori se s lokalnim vlastima trošeći vlastite resurse i riskirajući sigurnost.

Sniman tijekom dvije godine, ovaj aktivistički niskobudžetni dokumentarac osvojio je Nagradu Golden Eye u Cannesu.

hr Croatian
X