Ostalo

Hrvatska policija mučila maloljetnika, upozorile institucije RS-a

Prošlog vikenda Komesarijat za izbjeglice i migracije Republike Srbije objavio je priopćenje u kojem navodi da su državni organi Republike Hrvatske odgovorni za fizičko i psihičko mučenje maloljetnika iz Afganistana.

Prema informacijama koje je podijelio Komesarijat, dječak koji je preživio tešku fizičku i psihičku torturu najprije je izdvojen iz grupe migranata, pretučen na samoj granici, a potom zatvoren u prostoriju u kojoj su ga tukla četiri pripadnika granične policije. Navodi se da su dječaku oduzeli telefon i novac, fizički ga povrijedili, a nakon zatvaranja u prostoriju natjerali ga da se skine, gdje su potom pustili vodu i napravili baru u koju su ga ubacili i puštali struju preko elektrošokera, od čega je dječak i izgubio svijest. Nadalje, navodi se i da je dječak zadobio prijelom rebara s unutarnjim krvarenjem, hematome glave i izgubio dosta krvi. RTS je objavio i prilog s dječakovim svjedočanstvom.

Ministarstvo unutarnjih poslova RH u ponedjeljak je objavilo kako nije upoznato sa slučajem kojeg navodi Komesarijat i kako nije ostvarena bilo kakva službena komunikacija Komesarijata za izbjeglice i migracije Vlade Republike Srbije prema MUP-u RH. MUP je također naveo kako je ovo još jedna u nizu neutemeljenih i činjenično nepotkrijepljenih optužbi na račun hrvatske policije zbog njene ustrajnosti i odlučnosti u zaštiti državne granice i vanjske granice Europske unije te istaknuo kako su optužbe nepojmljive i nemaju nikakvo uporište u stvarnosti.

MUP, nažalost, nije obavijestio javnost o poduzetim radnjama i dokazima na temelju kojih je optužbe kvalificirao kao neutemeljene i činjenično nepotkrijepljene. Odgovornost je MUP-a nakon ovako teških optužbi pokrenuti internu istragu i konačno zaustaviti prakse koje krše ljudska prava. Odgovornost je Vlade RH ne dopustiti da optužbe za mučenje prođu bez učinkovite istrage i sankcije za počinitelje.

Sirijske izbjeglice u Turskoj u strahu su od deportacija u sukobom zahvaćeni Idlib. Kako prenosi BBC, istanbulske vlasti izdale su naredbu da se sve izbjeglice koje nisu registrirane u Istanbulu moraju vratiti u gradove u kojima su registrirani. Ova naredba će, prema riječima istanbulskog guvernera, biti praćena temeljitim provjerama isprava izbjeglica po cijelom gradu. Međutim, sirijske izbjeglice su istaknule kako ih turske vlasti ne vraćaju u gradove u kojima su registrirane, već ih deportiraju u Siriju, u Idlib, gdje se bilježi ponovna eskalacija sukoba. Da Turska koristi izbjeglice kao pijune u svojoj političkoj igri ponovno je potvrđeno kroz jedan u nizu ultimatuma turskog predsjednika Erdogana koji je ovoga tjedna izjavio kako će pustiti izbjeglice na Zapad ukoliko se ne dopusti formiranje sigurne zone u Siriji. Zanimljivo je kako Turska lobira za formiranje sigurne zone na sjevernom teritoriju Sirije koje je pod upravljanjem Kurda koji strahuju da će uspostavom sigurne zone oni ponovno postati žrtve Erdoganovog režima.

Dok turski predsjednik postavlja ultimatume, Grčka bilježi povećani priljev izbjeglica, zbog čega su grčke vlasti objavile implementaciju ‘’hitnih mjera sigurnosti’’ za obranu svoje granice. Ovakve politike dokaz su da države članice Europske Unije i dalje nisu voljne poštivati ljudska prava i minimalne standarde koji su određeni međunarodnim zakonima, a koje su države članice EU obvezne poštivati.

Ovoga tjedna službeno je potvrđeno kako će Matteo Salvini biti zamijenjen Lucianom Lamorgese. Nova talijanska ministrica unutarnjih poslova trebat će pokazati stvarnu distancu i suprotnost nehumanim i restriktivnim Salvinijevim politikama kojima smo do sada svjedočili, a koje su ostavile dugotrajne posljedice na živote izbjeglica te ih smjestile u začarani krug beskućništva, zlostavljanja i frustracije.

hr Croatian
X