Ostalo

Novi dokazi o nasilnim pushbackovim hrvatske policije pristižu, a EU i dalje ne preuzima odgovornost za spašavanje izbjeglica

Nastavljaju se optužbe na račun hrvatske policije i njihovog kontinuiranog provođenja  nasilnih pushbackova. Gradonačelnik Bihaća, ponovno je istaknuo kako hrvatska policija provodi nasilne pushbackove i pritom ilegalno ulazi u teritoriji Bosne i Hercegovine. Osudama o  postupanju hrvatske policije pridružio se  i eurozastupnik Zelenog/Europskog slobodnog saveza, Erik Marquardt, koji je izjavio kako ‘’europska granicna policija  djeluje poput zločinačke bande koja pljačka i premlaćuje ljude te ih ilegalno vraća u BiH iz Hrvatske.’’ Još jedna u nizu potvrda o provođenju nasilnih pushbackova stigla je u srijedu, kada je koordinator za rad sa migrantima Općine Velika Kladuša Jasmin Čehić potvrdio kako je ukupno 18 povrijeđenih izbjeglica dovezeno u Dom zdravlja Velika Kladuša. Granična policija nalazila je izbjeglice pretučene na različitim lokacijama duž granice, a izbjeglice su kasnije u izjavama rekle kako  su ušli u teritorij Hrvatske kada ih je presrela hrvatska policija, pretukla, oduzela novac, stavila u kombi i prebacila na teritorij Bosne i Hercegovine. Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske u priopćenju ponovno je odbacilo provođenje nasilnih pusbackova, navodeći kako su hrvatski policajci presreli izbjeglice prilikom prelaska granice te kako su ih od te namjere odvratili bez upotrebe sile. Međutim sadržaj priopćenja Ministarstva unutarnjih poslova osporio je mještanin Kladuše, koji je za novinare izjavio kako je svjedočio dolasku dva hrvatska policijska kombija i protjerivanju izbjeglica na teritorij Bosne i Hercegovine.  Neupitno je kako se Ministarstvo unutarnjih poslova sustavno oglušuje na brojna svjedočanstva izbjeglica o nasilju na granicama. Brojnim reportažama stranih medija poput Guradiana i BBC-a, pridružio se i njemački tjednik Der Spiegel, prenoseći svjedočanstva izbjeglica koja navode da su se hrvatski policajci smijali dok su ih udarali nogama po tijelu i licu, te da su im oduzeli mobitele i novac te spalili njihove osobne stvari.

I dok hrvatska policija i dalje provodi nasilne i nezakonite pushbackove izbjeglica, susjedne zemlje aktivno rade na dodatnoj sekuritizaciji svojih granica. Slovenska vlada moblizirala je poveći broj pripadnika rezervne policije argumentirajući kako slovenskoj granici prijeti ‘’povećani priljev migranta’’. Granična policija Bosne i Hercegovine izjavila je kako očekuje specijalističku opremu za nadzor granica od Češke navodeći kako su im ‘’žurno potrebni sofisticirani senzorski i radarski sustavi za nadzor i praćenje u dnevnim i noćnim uvjetima i otkrivanje ilegalnih prijelaza, posebne kamere, dronovi, vozila za praćenje i nadzor, mobilna oprema za izravni pristup bazama podataka kao i oprema za graničnu kontrolu namijenjenu za detekciju ljudi u skrivenim prostorima.’’

Dodatna sekuritizacija granica nije samo regionalni trend, već je politika Europske Unije. Kako prenosi Guardian, okrutne politike tvrđave Europe ne jenjavaju, i predstavljaju potpuni zaokret od politike kojoj smo svjedočili 2015 godine. Od prvotnih organiziranih misija spašavanja izbjeglica na Mediteranu, danas Europska unija umjesto brodova za spašavanje šalje dronove koji snimaju desetke izbjeglica koje se utapaju i koriste posljednju snagu kako bi signalizirali da trebaju pomoć iskorištavajući činjenicu kako trenutni zakonodavni okvir ne propisuje pomoć plovilu u nevolji bespilotnim letjelicama. Na taj način Europska unija pokušava odvratiti izbjeglice od opasnog puta preko Mediterana pritom u potpunosti otpisujući vlastitu odgovornost za njihovo spašavanje. Čak više od 400 izgubljenih života na Mediteranu ove godine nisu urgirale Europsku uniju da promjeni svoju politiku, upravo suprotno, španjolski humanitarni spasilački  brod Open Arms i dalje je u potrazi za sigurnom lukom nakon spašavanja 120 izbjeglica na moru. Kako prenosi H-alter, vlade Španjolske, Italije i Malte odbile su dati odobrenje brodu za pristajanje, međutim gradonačelnik Valencije najavio je da će tražiti dopuštenje za pristajanje broda.

Europska unija ne samo da odbija pružiti sigurnost onima koji je trebaju već se i sustavno oglašuje na  kriminalizaciju solidarnosti od strane država članica. Ribari sa Sicilije riskiraju zatvor zbog spašavanja  50 izbjeglica na moru, nakon što su satima čekali da talijanska obalna straža preuzme spašene izbjeglice. Nažalost, ovo nije izolirani slučaj kriminalizacije solidarnosti već rastući trend koji uzima sve veći danak. Više o kriminalizaciji solidarnosti i njenim razmjerima možete pročitati u novom izvješću od Institute for Race Relations kojeg možete naći ovdje.

hr Croatian
X