Vijesti

BBC prenio intervju s anonimnim policajcem o pushbackovima

Nastavno na policijsko svjedočanstvo objavljeno prošloga tjedna, ovog ponedjeljka je i BBC prenio intervju s anonimnim policajcem i osobama koje su doživjele pushback, nasilje i krađu, a ministar sigurnosti BiH, Dragan Mektić, ponovo je optužio hrvatske policajce da prisilno vraćaju ilegalne migrante na teritorij BiH i pritom krše teritorijalni suverenitet BiH ustvrdivši da posjeduje i dokaze. Dan kasnije predsjednica Europske komisije, Ursula von der Leyen, u svom je posjetu Zagrebu pohvalila Hrvatsku, a novi ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman potvrdio je da su Hrvatskoj iz Brisela stigle još uvijek neslužbene informacije da je ispunila tehničke uvjete za ulazak u Schengen, čime smo se ponovno uvjerili u problematično (ne)postupanje Europske unije u kontekstu pushbackova na hrvatskim i drugim europskim granicama. Slovenija se pritom spominje kao članica koja će potencijalno blokirati pristup Hrvatske Schengenu.

Također, nakon prošlotjednih vijesti o slovenskoj vojsci na granici s Italijom i prijedlogu slanja Frontexa na granicu s Hrvatskom, ovog tjedna saznajemo kako skupina slovenskih mještana na području Metlike i Črnomelja oblači maskirne uniforme i patrolira pograničnim područjem. Nesankcioniranje ovakvih patroliranja, pogotovo potaknutih antimigrantskim stavovima, može dodatno ugroziti pristup međunarodnoj zaštiti i sigurnost osoba u pokretu.

U Bosni i Hercegovini ovog su tjedna dvije osobe izgubile živote, jedna u Bihaću, a jedna u naselju Polje. Nesigurni i nehumani životni uvjeti te izostanak legalnih i sigurnih puteva tako su se još jednom pokazali kobnima za osobe u pokretu koje tragaju za sigurnošću.

U zagrebačkim Dugavama prekjučer je došlo do verbalnog sukoba tražitelja azila i lokalnog mladića. U opasnost fake newsa uvjerili smo se kada je navedeni događaj, u medijima opisan kao napad oštrim predmetom na putnike autobusa, uznemirio javnost, da bi se kasnije ustanovilo kako se radilo o verbalnom sukobu tijekom kojeg je navedeni tražitelj nosio vrećicu kroz koju su se nazirale škare. Navedeni događaj populističkom političaru Ivanu Pernaru poslužio je za ponovno sakupljanje političkih poena širenjem predrasuda, laži i neutemeljenog straha od tražitelja te zahtjevom za izmicanjem Prihvatilišta iz Zagreba. Oštro osuđujemo svako nasilje i smatramo da ga nadležne institucije trebaju zaustaviti, sankcionirati i prevenirati sukladno postojećim zakonima, bez obzira o statusu osobe, ali isto tako sankcionirati i širenje laži koje uzrokuju paniku i dodatno pogoršavaju situaciju u kojoj se tražitelji azila nalaze.

Sukladno prošlotjednom prijedlogu novog mehanizmima solidarnosti, Francuska, Njemačka, Irska, Luksemburg i Portugal dogovorili su se o preseljenju 131 izbjeglice s talijanskog broda obalne straže Gregoretti, blokiranog od prošlog vikenda u sicilijanskoj luci Augusta. Katolička crkva u Italiji također će preuzeti dio grupe spašene na Srednjem Sredozemlju prošlog četvrtka. Talijanski ministar unutarnjih poslova Matteo Salvini potom je blokirao i drugi civilni brod za spašavanje, Alan Kurdi iz Sea Eye-a, koji je jučer spasio 40 migranata s libijske obale te na Twitteru napisao kako trebaju biti vraćeni u Tripoli.

hr Croatian
X