Vijesti

EU na Međunarodnom kaznenom sudu

Grupa međunarodnih odvjetnika 3. je lipnja Međunarodnom kaznenom sudu predala tužbu kojom zahtijeva procesuiranje EU zbog smrti na Mediteranu, odnosno kreiranja najsmrtonosnije migrantske rute. Dokument od 245 stranica zahtijeva kažnjavanje zbog europske politike odvraćanja koja žrtvuje ljudske živote na Mediteranu kako bi dugoročno odvratila druge ljude u pokretu od nauma traženja utočišta u Europi. Optužnica je usmjerena protiv EU i triju država članica: Italije, Njemačke i Francuske. Podnesak uključuje i terećenje za zločin protiv čovječnosti zbog 12 000 smrtno stradalih osoba i 40 000 osoba kojima su prisilnim vraćanjem u Libiju prekršena ljudska prava i koji su izloženi mučenju i nečovječnom postupanju, o čemu su europski dužnosnici bili informirani. Ova tužba predstavlja iznimno važan korak u zaštiti života i obrani ljudskih prava osoba u pokretu te poštivanja europskog i međunarodnog prava.

Prošle subote rano ujutro u objektu Miral u Velikoj Kladuši, u kojem su smještene izbjeglice, izbio je veliki požar. U požaru su ozlijeđene 32 osobe, izgorjele su 3 prostorije s 247 kreveta, a MUP Unsko-sanskog kantona je potvrdio kako je požar uzrokovao električni rešo. Ispred objekta su postavljeni šatori za privremen smještaj ljudi iz kampa. Udruženje Solidarnost – Bosnia na svojoj Facebook stranici upozorilo je kako su zaposlenici IOM-a nakon požara svima oduzeli rešoe, kuhala i pekače, kako preko 400 osoba spava ispred kampa jer nemaju pravo ulaska, kako nemaju gdje obavljati nuždu niti se tuširati. Inicijativa Dobrodošli! ponovno ističe kako EU ne smije ignorirati situaciju u Bosni i Hercegovini i očekivati da će BiH sama odgovoriti na humanitarnu krizu. Osobama koje se trenutno nalaze u Bosni i Hercegovini potrebno je osigurati adekvatne životne uvjete, pristup međunarodnoj zaštiti i integraciji, a to je moguće jedino solidarnim djelovanjem i raspodjelom odgovornosti među zemljama članicama EU.

Bosanske vlasti su najavile izgradnju novog objekta za prihvat izbjeglica u blizini Bihaća. Navedeni objekt bi trebao zamijeniti dva postojeća: Miral u Velikoj Kladuši i Biru u Bihaću

Agencija za europsku graničnu i obalnu stražu je počela patrolirati uz albansko-grčku granicu krajem svibnja. Slični dogovori su nedavno sklopljeni i sa Srbijom, Sjevernom Makedonijom, Crnom Gorom te Bosnom i Hercegovinom, ali je Albanija prva zemlja u kojoj je počela provedba programa čiji je cilj blokirati ulazak izbjeglica na područje EU. Bilten navodi kako zaposlenici Frontexa smiju nositi oružje i boriti se “protiv bilo koje vrste kriminala, od ‘ilegalnih migracija’ do krađe automobila ili trgovine drogom”. Frontexova misija nije vremenski ograničena, odnosno ovisi o potrebi EU. Albanske vlasti ju pak vide kao korak naprijed prema članstvu u Uniji.

Iz Sirije dolaze nove potvrde o opasnosti ranih povrataka izbjeglica u zemlje iz kojih su izbjegli. Prema svjedočanstvima povratnika i organizacija koje monitoriraju stanje ljudskih prava, Asadova vlada povratnike ispituje, prijeti kako bi došla do informacija o članovima obitelji, a u nekim slučajevima i muči. Prema informacijama Sirijske mreže za ljudska prava, u posljednje dvije godine je pritvoreno gotovo 2000 povratnika, a na stotine ih je uhićeno na nekadašnjem pobunjeničkom teritoriju. Predstavnici UN-a tvrde kako su povratnici povezani s opozicijom, medijskim aktivizmom i humanitarnim radom najmanje dobrodošli. Dodatno zabrinjavaju pritisci u susjednim državama na Bliskom Istoku, u kojima se restrikcijama pokušava izbjeglice natjerati na povratak u Siriju.

policijskim pritiscima na udruge koje u Hrvatskoj pomažu izbjeglicama, pisali smo u prošlotjednom izvještaju. U Francuskoj je, međutim, kriminalizacija solidarnosti toliko uzela maha da francuska policija, prema svjedočenjima aktivista, uznemiruje i napada te prijeti uhićenjima i tužbama osobama koje pomažu izbjeglicama i drugim osobama u pokretu u Calaisu i Grand-Syntheu. Aktivisti su upozorili kako, nakon uništavanja tzv. Džungle, policija nastavlja ljudima uništavati šatore i koristiti nasilje, a za aktiviste je i dijeljenje hrane postalo opasno.

U Kasselu, u Njemačkoj, ovog je tjedna ubijen političar Walter Luebcke koji se od početka humanitarne krize zalagao za dobrodošlicu izbjeglicama. Luebcke je zbog svoje podrške izbjeglicama često bio na udaru desnih radikalnih skupina. Policija, međutim, još ne komentira njihovu povezanost s Luebckeovim ubojstvom.

Koordinacija za integraciju, neformalna mreža organizacija civilnog društva koje kroz svoj rad pružaju podršku izbjeglicama u integraciji, šesti puta za redom organizira Tjedne IZBJEGLICAma! – niz javnih događanja kojima poziva građane da se upoznaju s novim članovima hrvatskog društva pod motom “Upoznajmo se, promijenimo perspektivu!”. Tjedni IZBJEGLICAma! započeli su 6. Lipnja međunarodnom konferencijom “Zajednice prakse – stari i novi članovi društva u procesu integracije”, a traju do Svjetskog dana izbjeglica 20. lipnja. Raspored  6. Tjedana IZBJEGLICAma  možete pronaćiovdje.

hr Croatian
X