Vijesti

Europske odgovornosti i lokalni izazovi

Prošli tjedan građani država članica Europske Unije imali su priliku glasati za svoje predstavnike u Europskom parlamentu. U ovom članku Infomigrants analizira kako će izborni rezultati utjecati na pitanje migracija. Inicijativa Dobrodošli podsjeća kako nam osim ovog prakticiranja i izražavanja političke volje, ostaju svakodnevni alati – aktivizam i političke borbe za globalnu promjenu, kako bismo postali solidarnije društvo.

Kada je riječ o pitanju migracija na europskoj razini, najčešće se raspravlja o Dublinskoj uredbi. Francuska organizacija La Cimade objavila je izvješće Pakleni stroj europskog sustava azila“  unutar kojeg analizira učinak Dublinskog postupka naspram prava prognanika u Francuskoj. Za mnoge ljude koji traže azil kada dođu u Europu, riječ ”Dublin” asocira na stalnu prijetnju koja bi ih u svakom trenutku mogla oboriti. ”Dublin” ih vraća u beskrajne postupke, neprestanu sumnju i strah od povratka u zemlju u kojoj ne žele živjeti.“

Međutim, ”Dublinu” se može pravno suprotstaviti – uspješan primjer dolazi iz suda u Genovi gdje je premještaj tražiteljice azila i njene kćeri onemogućen, zbog opravdane opasnosti da bih transfer izložio tretmanu koji bi bio u sukobu s humanitarnim načelima definiranim u članku 4. Povelje Europske Unije o temeljnim pravima. Ovdje možete pronaći odluku na talijanskom jeziku, koju je objavio odvjetnik, a kasnije ju je  objavila platforma Metlingpot Europa. „Sudac naglašava stanje hrvatskog sustava prihvata i opću klimu u zemlji. Brojni izvori koje je naveo podnositelj zahtjeva dovode do mnogih sumnji u sustav prihvata i azila u Hrvatskoj,  a zabrinjavajući su i kritični uvjeti u prihvatilištima i, općenitije, kulturna klima netolerancije i diskriminacije koja se osjeća u civilnom društvu, ali i među vladinim čelnicima protiv izbjeglica koji dolaze u zemlju.’’

Hrvatska definitivno treba poboljšati svoj sustav azila i integracije, i revidirati svoje financijske prioritete i političke izbore. H-alter je ovoga tjedna objavio članak koji pokazuje kako je Hrvatska na vrhu zemalja EU za izvoz oružja i druge vojne opreme u posljednjih nekoliko godina. Neka od oružja prodanih u Saudijsku Arabiju sigurno su korištena tijekom rata u Jemenu. Dok se europske zemlje glasno igraju žrtve kada je riječ o temi izbjeglica koje pokušavaju doći do Europske unije, svjesno su mirne kada je u pitanju odgovornost za prodaju oružja u ratom razorenim zemljama ili zemljama poput Saudijske Arabije koje interveniraju u Jemenu.

U međuvremenu, 50 osoba došlo je 29. i 30. svibnja u Hrvatsku kroz projekt preseljenja. Do sada su tim projektom stigle 202 osobe, međutim, kao što je već spomenuto u prethodnim izvješćima, 30% njih je napustilo zemlju.

Inicijativa Dobrodošli! izražava punu podršku radu udruge Are You Syrious? s djecom te od nadležnih očekujemo da hitno poduzmu sve potrebne korake kako bi se njihov rad u Prihvatilištu Porin nastavio bez odgađanja, a propušteno što prije nadoknadilo. Njihov kontinuirani volonterski rad s najmlađim stanovnicima Porina je od iznimne važnosti te pomaže uključivanju djece izbjeglica u hrvatsko društvo, pridonoseći stvaranju kulture dobrodošlice.

U našoj susjednoj državi Bosni i Hercegovini, lokalne vlasti smatraju da volonteri remete javni red i mir pomažući izbjeglicama. Kao rezultat toga, rad nekima od njih je zabranjen – više o tome možete pročitati u ovom članku. Ovo je posljednji primjer kriminalizacije solidarnosti, ali nije jedini: danas Europa sve više postaje mjesto represije prema onima koji su spremni suprotstaviti se govoru mržnje i netoleranciji, promovirajući i svakodnevno prakticirajući solidarnost. Više o tome možete pročitati u ovom članku.

Najave:

  • 1. i 2. lipnja u Zagrebu odvijat će se manifestacija „Dani Dugava“  koja će imati zanimljiv program prepun raznih aktivnosti tijekom vikenda. Više o aktivnostima možete pronaći ovdje. Radionice, koncerti, sportske aktivnosti, čitanje i razmjena dojmova, jako puno plesa, dobre glazbe i dobrih vibracija!
  • 9. lipnja, u Goriziji u  Italiji, odvit će se prosvjed protiv detencijskih centara i nasilja  nad izbjeglicama diljem Balkanske rute. Više o prosvjedu možete pronaći ovdje.
  • Više informacija o problemu detencije možete pronaći na Border Criminologies blogu na koje je objavljeno istraživanje o ulozi civilnog društva i mobilizaciji u ime izbjeglica koji se nalaze u detenciji.
  • Od 6. do 8. lipnja  grupa „Migrant Bodies – Moving Borders” u Zagrebu će okupiti plesače iz Italije, Hrvatske i Francuske kako bi se otvorio dijalog s piscima, producentima, organizacijama i udrugama koje pomažu izbjeglicama, obrazovnim ustanovama, fakultetima, članovima partnerskih organizacija, stručnjacima i građanima. Ovdje se nalazi Facebook event na kojem možete pronaći više informacija o rasporedu predstava, radionica i panela.
hr Croatian
X