Vijesti

Militarizacija granica nastavlja se prisustvom FRONTEX-a u regiji

U ponedjeljak je održana tribina Europa i migracije: gdje povlačimo granicu? potaknuta činjenicom da se tijekom predizborne kampanje u Hrvatskoj nije moglo čuti mišljenje kandidata za Europski parlament o temi koja izuzetno zaokuplja javni prostor unazad tri godine. Na tribini su predstavnici Amnesty Internationala, Human Rights Watch-a i CMS-a predstavili i komentirali trenutnu situaciju vezanu za migracije i očekivanja od budućih zastupnika. Naime, trenutni zastupnici su u dva navrata upućivali Europskoj komisiji pitanja i zabrinutosti vezane za situaciju i postupanja policije na granici, no među njima nije bilo potpisanih zastupnika iz Hrvatske. Također, upućeni su zahtjevi zastupnicima da se u Europskom parlamentu usprotive  nasilju i ilegalnim radnjama na granicama zemalja EU te da se zalažu za provođenje temeljitih istraga, prestanak zloupotrebe i parcijalnog tumačenja hrvatskog i europskog zakonodavstva, prestanak kriminalizacije solidarnosti i razvoj aktivnih mjera uključivanja novopridošlih osoba u društvo.

Vezano za nadolazeće izbore za Europski parlament, ECRE (Europsko vijeće za izbjeglice i prognanike) je izradio pregled programa političkih grupacija na temu migracija i izbjeglica.

Jedna od najznačajnijih vijesti je da je ovoga tjedna krenula i prva FRONTEX-ova operacija u državi koja nije država članica – Albaniji. U prijašnjim izvještajima smo pisali o problematičnim aspektima ovakvih angažmana i nadležnosti ove Agencije te budućeg smjera militarizacije i sekuritizacije migracija. U tom smislu slažemo se s izjavom povjerenika Avramopoulosa kako to jest game changer, no potpuno se razilazimo u vrednovanju svrhe i posljedica koje će ovakve operacije imati po ljudske živote. Osim toga, naredne operacije već su inicirane u BiH, Makedoniji, Crnoj gori i Srbiji pa će biti zanimljivo pratiti ulogu i preobrazbu tih zemalja u čuvare EU, iako nisu članice Unije, a i pitanje je kada će to postati.

Iako slučajevi kriminaliziranja aktivista i građana koji pružaju podršku drugim ljudima nisu novost, Open democracy je objavio članak s pregledom nekih od slučajeva i razlikama u načinu vršenja pritiska na aktiviste i građane u različitim zemljama. Druga strana priče su svakako rizici koje ljudi poduzimaju ne bi li došli do sigurnosti, o tome što se događa na Mediteranu, o (ne)solidarnosti, pushbackovima i drugim kršenjima prava možete čitati u novom izvještaju Alarmphonea.

Prošlog tjedna u Zagrebu je bila i Angela Merkel koja je vrlo vješto izbjegavala medijima odgovoriti na pitanja vezana za optužbe na račun hrvatske policije prema izbjeglicama. Noć uoči njenog dolaska, na nekoliko lokacija u Zagrebu osvanuli su plakati podsjećajući na nedavne kancelarkine izjave podrške postupanju Hrvatske na vanjskoj granici. Prema navodima portala H-alter: “ Merkel je nedavno pohvalila hrvatske snage sigurnosti kako “obavljaju izvanredan posao”, dok je 2015. godine pak poručivala “Wir schaffen das” (“Mi to možemo”), ističući kako Europa može solidarno primiti izbjeglice. Plakatima se ističe licemjerje i zaokret europske politike prema izbjeglicama i migrantima. Realnost je sada drugačija – mi to možemo se odnosi na batinjanje i zlostavljanje, na odvraćanje i protjerivanje po svaku cijenu.”

Najave:

U Zagrebu će se 07.06.2019. održati međunarodna konferencija o važnosti povezivanja “novih” i “starih” članova društva u procesu integracije. Predstavit će se razne migrantske inicijative iz Austrije, Hrvatske, Italije i Slovenije koje već godinama ulažu svoje napore u izgradnju uključivog društva. Više o konferenciji pročitajte na linku.

Također, neformalna mreža organizacija civilnog društva Koordinacija za integraciju poziva vas da se priključite organizaciji 6. Tjedana IZBJEGLICAma! Javni poziv za uključivanje u organizaciju 6. Tjedna IZBJEGLICAma! je na ovom linku.

SIRIJSKI VIKEND: Građanski rat u Siriji traje od 2011., a procjenjuje se da je zbog sukoba izvan zemlje raseljeno preko pet milijuna stanovnika te da je život izgubilo više stotina tisuća ljudi. Vikend program posvećen tom najvećem sukobu u suvremenoj povijesti, donosi tri dokumentarca koji govore o posljedicama ratne tragedije koja nije samo bespovratno promijenila živote Sirijaca, već je promijenila i cijeli svijet.

Radionica Interkulturalne medijacije za sve one koji žele saznati više o modelima suživota različitih kultura, interkulturalizmu te se kroz vježbe susresti i osvijestiti predrasude, diskriminaciju i rasizam.

hr Croatian
X