Vijesti

Novi dokazi o nezakonitom postupanju policije

foto: SRF video https://www.srf.ch/news/international/ausschaffung-ueber-gruene-grenze-kroatische-polizei-bei-illegaler-abschiebung-gefilmt

Ovoga je tjedna švicarski medij SRF objavio reportažu sa snimkama policijskog postupanja na hrvatskoj granici s BiH. Navedeni izvještaj nam donosi nova svjedočanstva i dokaze o nezakonitom postupanju hrvatske policijie na granici s BiH. Snimke konkretno pokazuju kolektivno protjerivanje na zelenoj granici te policijski kombi koji ljude dovozi iz dubine teritorije republike Hrvatske, što potvrđuje da se ne radi o “obeshrabrivanju”, a sve bez prisutnosti bosansko-hercegovačke policije koja bi tamo bila da se radi o zakonitom readmisijskom procesu. Svjedočanstva ponovno potvrđuju da se radi o europskom, a ne samo hrvatskom problemu, jer izbjeglice govore o lančanom protjerivanju iz Slovenije preko Hrvatske do BiH.  Snimke donose i potresna svjedočanstva djece koja opisuju policijske prijetnje oružjem, kao i svjedočanstva o uskrati traženja azila. MUP, uobičajeno, odbacuje odgovornost bez ikakvih protudokaza i zakonski utemeljenih argumenata. Pitamo se koliko se još kršenja ljudskih prava treba dogoditi da hrvatske vlasti preuzmu odgovornost i zaustave nezakonita postupanja.

Istovremeno, H-alter je objavio tekst temeljen na svjedočanstvima izbjeglica i prethodno objavljenim izvještajima, o mučenju u garaži s plavim vratima koja po opisu može odgovarati policijskoj postaji u Korenici i koja se nalazi u neposrednoj blizini dječjeg igrališta. Svjedočanstva opisuju uskraćivanje hrane, uskraćivanje vršenja nužde i fizičko nasilje koje se događa ne samo na granici, nego i u dubini hrvatskog teritorija.

Amnesty international poziva na odbacivanje svih optužbi za koje se tereti Tom Ciotkowski, britanski državljanin koji je u Calaisu dokumentirao policijsko nasilje prema izbjeglicama i volonterima. Ciotowskog terete za nepoštivanje vlasti i napad na službenu osobu. Dosta je kriminalizacije solidarnosti i napada na one koji štite ljudska prava!

Za kraj, nekoliko najava za sljedeće dane:

Sutra u 19h, u kinu Europa, na Subversive Film Festivalu, gostuje Sandro Mezzadra, suvremeni teoretičar koji se bavi postkolonijalnom teorijom i migracijama.

U ponedjeljak ujutro vas pozivamo na tribinu Centra za mirovne studije Europa i migracije: gdje povlačimo granicu? gdje će predstavnicimi Amnesty Internationala, Human Rights Watcha i CMS-a predstaviti i komentirati trenutnu situaciju vezanu za migracije, kao i očekivanja od donositelja odluka na lokalnoj i razini Europske unije kako bi se kršenje ljudskih prava zaustavilo i preveniralo za ubuduće, a osigurali putevi za dolazak i mogućnosti zaštite u EU.

Sljedećeg tjedna H-alter organizira dva događaja u suradnji sa Zelenom akcijom, pod nazivom Migracije u fokusu: Živa knjižnica održat će se u Zelenoj akciji u utorak u 19 sati, a tribina Drugi glasovi s terena u srijedu u 18 sati.

hr Croatian
X