Vijesti

Koliko je upozorenja potrebno da nezakonita protjerivanja i nasilje prestanu?

Izvješće pučke pravobraniteljice za 2018. godinu, objavljeno prošlog petka, ističe kako i dalje pristižu pritužbe migranata i udruga na otežani pristup međunarodnoj zaštiti i nasilje policije nad migrantima u iregularnom prelasku granice, uz izostanak učinkovite istrage tih navoda. Izvješće također napominje da, nezakonito i neprihvatljivo, MUP pučkoj pravobraniteljici uskraćuje neposredni pristup podacima o postupanju prema iregularnim migrantima u svome informacijskom sustavu.

Nekoliko dana kasnije, u utorak, zastupnici Europskog parlamenta su na sjednici Odbora Europskog parlamenta za građanske slobode, pravosuđe i unutarnje poslove oštro prozvali Vladu Republike Hrvatske zbog nasilja prema izbjeglicama i pritiska na udruge koje štite njihova ljudska prava. Među govornicima (snimka) bili su i predstavnici Europske komisije, Frontexa i Are You Syriousa.

Paralelno s tim zasjedanjem, trideset zastupnika Europskog parlamenta objavilo je otvoreno pismo Europskoj komisiji i Vladi Republike Hrvatske u kojem su zatražili hitni prekid svih nezakonitih postupanja prema izbjeglicama, ali i prema udrugama, pravnicima i drugim braniteljima ljudskih prava izbjeglica i migranata. Dodatno, zatražili su provjeru načina na koji su vlade Hrvatske, BiH te Srbije utrošile europski novac namijenjen zaštiti granica, ali i temeljnih ljudskih prava izbjeglica jer sumnjaju da je došlo do zlouporabe dodijeljenih sredstava.

Nastavno na gore navedene reakcije, ali i dosadašnje izvještaje, Inicijativa Dobrodošli je, s Centrom za mirovne studije i Are You Syriousom, objavila Peti izvještaj o nezakonitim protjerivanjima i nasilju Republike Hrvatske: Nezakonite prakse i sustavno kršenje ljudskih prava na granicama Europske unije.

Zbog najmanje deset tisuća dokumentiranih nezakonitih protjerivanja pozvali smo na odgovornost Ravnateljstvo policije, ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića i načelnika Uprave za granicu Zorana Ničena. Zatražili smo hitan prekid nezakonitog postupanja prema izbjeglicama i volonterima, kao i istragu i sankcioniranje pojedinačnih policijskih službenika koji su, usprkos postojećoj zakonskoj odredbi o mogućnosti odbijanja izvršenja nezakonite naredbe, svojim postupanjem prekoračili ovlasti i prekršili zakone.

Ovog tjedna svjedočili smo i dvjema uznemirujućim vijestima u Hrvatskoj. Naime, u noći na utorak, u županijskom lovištu nedaleko Jasenovca u noćnom je lovu 57-godišnjak iz lovačke puške teško ranio iračkog migrantaInformacije o detaljima događaja konfuzne su i znatno se razlikuju u medijima, međutim MUP je potvrdio kako se radi o kaznenom djelu dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom iz nehaja. Ozlijeđeni Husein je bio kritično, ali sada je stabilno i oporavlja se. Noć kasnije, u okolici Gline, muškarac je na ulazu u dvorište pretukao devetnaestogodišnjeg mladića iz Pakistana. Zbog teških tjelesnih ozljeda, MUP je najavio kako će protiv nasilnika biti podnesena kaznena prijava Općinskom državnom odvjetništvu u Sisku. Ovaj slučaj dodatno potvrđuje kako širenje mržnje i straha imaitekako ozbiljne posljedice te da je odgovornost Vlade RH da prestane svojim politikama pridonositi atmosferi straha i mržnje, već da se okrene ljudskoj sigurnosti .

U srijedu je održan sastanak Koordinacije za integraciju – neformalne mreže organizacija civilnog društva koje kroz svoj rad pružaju podršku izbjeglicama u integraciji. Na sastanku se razgovaralo o mogućim zajedničkim koracima djelovanja vezano za senzibilizaciju lokalne zajednice u Petrinji, gdje se planira otvoriti novo Prihvatilište za tražitelje azila. Koordinacija se složila da je važno djelovati u suradnji s organizacijama iz Petrinje te da će se zajedno s njima krenuti u planiranje konkretnih aktivnosti. Ministarstvo unutarnjih poslova se, međutim, nije odazvalo na poziv na sastanak pa ne znamo koja će biti posljedica 3000 potpisa koje je prikupila Inicijativa branitelja grada Petrinje protiv najavljene gradnje Prihvatilišta za tražitelje azila u Maloj Gorici.

Osim toga, organizacije su razmijenile informacije o stanju sustava integracije. Primjećuje se kako je u 2019. 40% manje tražitelja azila u odnosu na 2018. Trenutno se u Prihvatilištu Porin nalazu 196 osoba, od čega 24 ima odobrenu međunarodnu zaštitu i čeka preseljenje u stan. U prihvatilištu Kutina nalazi se jedna obitelj i jedan samac. Također, u 2018. su 152 osobe preseljene u Hrvatsku u okviru kvota o preseljenju, a u Hrvatskoj ih je ostalo 113.

Službeni tečaj hrvatskog jezika započeo je u Zadru, dok se u ostalim gradovima u Hrvatskoj ne provodi zbog poteškoća s javnom nabavom. Organizacije koje se bave integracijom već godinama upozoravaju kako se birokratske poteškoće moraju riješiti da bi svi koji imaju pravo na tečaj hrvatskog jezika to pravo mogli ostvariti. Ovo je veliki problem za integraciju izbjeglica od kojih se očekuje aktivno uključenje u društvo, a uskraćuje im se preduvjet za to – učenje jezika.

hr Croatian
X