Vijesti

Tražimo sankcioniranje nasilja i kolektivnog protjerivanja izbjeglica!

Kolektivna, nezakonita i nasilna policijska protjerivanja izbjeglica na granicama Hrvatske nastavljaju se bez obzira na uporna upozorenja brojnih međunarodnih i domaćih institucija i organizacija. Zastupnici Europskog parlamenta jučer su na sjednici Odbora Europskog parlamenta za građanske slobode, pravosuđe i unutarnje poslove oštro prozvali Vladu Republike Hrvatske zbog nasilja prema izbjeglicama i pritiska na udruge koje štite njihova ljudska prava.

Europski parlamentarci pitali su Europsku komisiju koje će korake poduzeti te jesu li već pokrenuli prekršajni postupak prema hrvatskim vlastima zbog nezakonitog protjerivanja 7000 ljudi o kojima su zastupnici Europskog parlamenta bili obaviješteni. Od Vlade RH zatražili su hitni prestanak kolektivnog protjerivanja i omogućavanje pristupa azilu sukladno međunarodnom, europskom i nacionalnom pravu.

Paralelno s tim zasjedanjem, trideset zastupnika Europskog parlamenta objavilo je otvoreno pismo Europskoj komisiji i Vladi Republike Hrvatske u kojem traže hitni prekid svih nezakonitih postupanja prema izbjeglicama, ali i prema udrugama, pravnicima i drugim braniteljima ljudskih prava izbjeglica i migranata. Dodatno, zatražili su provjeru načina na koji su vlade Hrvatske, BiH te Srbije utrošile europski novac namijenjen zaštiti granica, ali i temeljnih ljudskih prava izbjeglica jer sumnjaju da je došlo do zlouporabe dodijeljenih sredstava.

Nastavljajući se na pitanja koja postavljaju europarlamentarci, kao i na nedavno objavljene izvještaje Amnesty Internationala, UNHCR-a, organizacije No Name Kitchen i drugih međunarodnih aktera koji prate stanje na hrvatskih državnim granicama, udruge Are You Syrious i Centar za mirovne studije te Inicijativa Dobrodošli predstavili su Peti izvještaj o nezakonitim protjerivanjima i nasilju Republike Hrvatske: Nezakonite prakse i sustavno kršenje ljudskih prava na granicama Europske unije.

Zbog najmanje deset tisuća dokumentiranih nezakonitih protjerivanja pozivaju na odgovornost Ravnateljstvo policije, ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića i načelnika Uprave za granicu Zorana Ničena te traže istragu i sankcioniranje pojedinačnih policijskih službenika koji su, usprkos postojećoj zakonskoj odredbi o mogućnosti odbijanja izvršenja nezakonite naredbe, svojim postupanjem prekoračili ovlasti i prekršili zakone.

Are You Syrious, Centar za mirovne studije, i Inicijativa Dobrodošli zahtijevaju sankcioniranje nalogodavaca i izvršitelja te hitan prekid nezakonitog postupanja prema izbjeglicama i volonterima. Hrvatska se zbog takvog ponašanja našla na sramotnoj listi zemalja u kojima se ne poštuju temeljna ljudska prava, zajedno s Mađarskom i Italijom čiji su režimi postali paradigmatski primjeri nedopustivog ophođenja prema izbjeglicama, migrantima i organizacijama civilnog društva.

U izvještaju se nalaze neka od svjedočanstava koja su zadnjih mjeseci prikupljena na terenu, a koja iz prve ruke govore o premlaćivanju, ponižavanju, izgladnjivanju i seksualnom nasilju prema izbjeglicama i migrantima koji su zatečeni na području RH. Kako bi se ovaj problem sagledao u širem regionalnom kontekstu, na konferenciji za medije na kojoj je predstavljen izvještaj sudjelovali su i aktivisti organizacije Italian Consortium of Solidarity te potvrdili kako se lančana protjerivanja događaju od Italije do Bosne i Hercegovine, preko Slovenije i Hrvatske.

PETI IZVJEŠTAJ O NEZAKONITIM PROTJERIVANJIMA I NASILJU REPUBLIKE HRVATSKE

hr Croatian
X