Vijesti

Financijska ruta EU jasno ukazuje na licemjernost EU

Smrtna stradavanja ljudi u pokretu dogodila su se i ovoga tjedna na različitim pograničnim područjima Europske unije te dodatno potvrdila ono na što već duže vrijeme upozoravaju mnogi međunarodni akteri. „Da bi se razumjeli prioriteti europskih vlada, treba samo slijediti novac. Njihovi financijski doprinosi za humanitarnu pomoć su znatno manji nego sredstva koja osigurava za sigurnost granica, uključujući opremanje hrvatske granične policije, kao i potporu njihovih plaća” – riječi su Massima Morattija, direktora za istraživanja u Europskom uredu Amnesty Internationala koji je objavio izvještaj o nasilju nad izbjeglicama i migrantima te njihovom zlostavljanju duž balkanske rute pod nazivom “Gurnuti na rub”. Iako se njegove riječi konkretno odnose na situaciju na Balkanu, primjenjive su na većinu graničnih područja EU na kojim se nalaze migranti i izbjeglice. Svoje živote su ovoga tjedna migranti izgubili:

  • u Šidu, Srbiji kada je prilikom pokušaja ukrcavanja na vlak za Hrvatsku smrtno stradao 30-godišnji migrant porijeklom iz Alžira.
  • u moru između Maroka i Španjolske gdje je potonuo brod na kojem je bilo 67 putnika – 45 osoba je preminulo, dok su 22 osobe spašene od strane marokanskih vlasti.

Licemjerje Europske unije dodatno je potvrdio izvještaj European External Action Service (EEAS) koji je ovoga tjedna procurio u javnost. Tekst prokazuje potpunu svjesnost institucija EU o posljedicama koje će proizaći iz operacije “Sophia” –  te da uništavanje drvenih brodova koje su krijumčari koristili dovodi do povećanja broja smrti migranata, ali i da je Libijska obalna straža direktno povezana s krijumčarskim mrežama.

Obećanja za povećanje financijske potpore humanitarnoj pomoći za izbjeglice izrečena su na trodnevnoj konferenciji Europske komisije u Brussels-u pod nazivom Supporting the Future of Syria and the Region. Ondje su predstavnici 57 zemalja i 20 međunarodnih organizacija donijeli zajedničku deklaraciju koja je potvrdila kako uvjeti u Siriji ne pružaju sigurnost i dostojanstvo koji su u skladu s međunarodnim pravom zbog čega nije moguće inzistirati na organiziranim dobrovoljnim povratcima. Ovoj odluci prethodilo je upozorenje The Independent International Commission of Inquiry on Syria upozorio o tome kako Sirija nije sigurna zemlja za 12 milijuna osoba koje su raseljene unutar i izvan nje zbog svakodnevnih protjerivanja, diskriminacije i drugih oblika nepravednog postupanja.

Ministar Božinović i dalje odbacuje tvrdnje svih onih koji se usude ukazati na nasilna postupanja hrvatske policije prema migrantima na graničnim područjima. Glavni argument za opravdavanje postupanja policije su europske direktive i zakonodavni okviri koji odvraćanja omogućavaju – što očito govori u prilog ranije spomenutom dokumentu koji je procurio u javnost, a koji prokazuje licemjerje EU. Pitanje je vremena kada ćemo takve tipove dokumenata čitati o događajima koji se zbivaju na graničnim područjima Balkana. Organizacije Are You Syrious i Centar za mirovne studije upozorile su kako ovakvo političko djelovanje vodi prema tri opasnim putanjama – “jedna je ona koja ne preza od dehumanizacije, torture i poniženja izbjeglica u sramotnoj igri moći, druga je ona koja retorički legalizira nasilne postupke i uvodi ih u regularne policijske prakse, a treća je putanja diskreditiranja organizacija koje na to upozoravaju”.

Iako u današnjem svijetu većinu političara možemo nazivati političarima razočarenja, postoje oni koji svojim primjerom građanske hrabrosti i političke neposlušnosti pružaju nadu. “Vidio sam da se granice zatvaraju, ali što se mene tiče, postoje neka temeljna prava koja se ne mogu gaziti” – riječi su Jean-René Etchegaray, gradonačelnika francuskog gradića Bayonea, smještenog na granici sa Španjolskom. Gradonačelnik Etchegaray podsjetio je na povijesnu prošlost gradića kojim upravlja; kao utočišta za Židove i kao rodno mjesto velikog židovskog pravnika Renéa Cassina, koji je pomogao izraditi Opću deklaraciju o ljudskim pravima.

 

hr Croatian
X