Vijesti

EU ustrajna u sigurnosnom i militarističkom smjeru

Slučaj koji se ovog tjedna dogodio na jednoj benziskoj postaji u sisačko-moslovačkoj županiji, kada je 11 osoba izišlo iz cisterni prilikom punjenja goriva, još jednom potvrđuje kako zatvorene granice i nemogućnosti legalnog i sigurnog kretanja mogu dovesti do vrlo tragičnih ishoda. Iako je ovog puta tragedija izbjegnuta, pitanje je koliko ćemo još ljude tjerati na očajničke, dehumanizirajuće i riskantne postupke kako bi pronašli sigurnost u EU.

S obzirom na najnovije obraćanje povjerenika Avramopoulosa čini se kako je realnije očekivati još nepropusnije i rigidnije postupanje nego uskori prestanak takvih nehumanih politika i praksi. Naime, Povjerenik se pohvalio kako je “broj nezakonitih dolazaka danas niži (je) nego prije početka krize, europska granična i obalna straža podigla je zajedničku zaštitu granica EU-a na novu razinu, a u suradnji s partnerima radimo na osiguravanju zakonitih migracijskih kanala, dok istovremeno ubrzavamo vraćanje”. Sigurnosno- militarizacijski diskurs u potpunosti je preuzeo temu migracija i izbjeglištva, a ljude možemo pronaći u manjem dijelu koji govori o integraciji: “Države članice dužne su štititi one kojima pružaju zaštitu i brinuti o njima”.

U tom obraćanju kaže se i kako treba raditi na poboljšanju uvjeta u Libiji, što je očito vrlo zahtjevan zadatak, ne samo zbog prethodnih izvještaja o stanju u toj zemlji već i s obzirom na najnoviji primjer mučenja onih koji su se usudili protestirati protiv neljudskih uvjeta, kako javlja Al Jazeera. Prema tom izvoru, 30 osoba je odvedeno u podzemnu ćeliju i mučeno zbog pokušaja bijega i održavanja prosvjeda. Većinu tih osoba u proteklih 18 mjeseci navodno je libijska obalna straža koju financira Europska unija, vratila u Libiju nakon što su pokušali prijeći Sredozemno more da bi došli u Europu.

Što se tiče vraćanja izbjeglica u Siriju nadležni libanonski ministar je to postavio kao prioritet iako aktivisti za ljudska prava ističu kako se povratkom u Siriju izbjeglice suočavaju s arbitrarnom detencijom i torturom. A na nove regulacije i brzo vraćanje izbjeglica nije imuna ni EU pa je tako Danska donjela novi zakon kojim je pojačano poradila na praksi koja istiskuje integraciju i prigrljuje detenciju, onemogućava izbjeglicama da budu sjedinjene sa svojim obiteljima te osobe koje su smještene u detenciju izolira na puste otočiće (kao što to čini i  Australija).

Europski parlament objavio je brief vezan za situaciju s reformom Dublinske uredbe. U briefu možete dobiti uvid u dosadašnje reforme Uredbe, mišljenja različitih aktera te u kojem je  stanju trenutna reforma.

U svom siječanjskom izvještaju “INTER AGENCY OPERATIONAL UPDATE: Bosnia and Herzegovina, 01-31 January 2019” UNHCR navodi kako “(i)zbjeglice i migranti nastavljaju prijavljivati push- back-ove na granici s Hrvatskom. UNHCR je u siječnju proveo prvi posjet nadzora zaštite granica, a redoviti posjeti nadzora osigurat će bolji uvid u trendove kretanja i povezane zabrinutosti oko zaštite. Timovi sastavljeni od osoba iz Vaša prava (VP) i Danskog savjeta za izbjeglice (DRC), u suradnji s UNHCR-om, rade na identificiranju i evidentiranju slučajeva nasilnih push-backo-ova”. Nastavit ćemo pratiti rad ovih timova i redovito izvještavati o nalazima. U tekstu Mladena Lakića na BalkaInsightu možete pročitati o broju umrlih, bilježenju smrtnih slučajeva i neizvjesnih sudbina izbjeglica i migranata u BiH.

Dok Salvini nastavlja s antiimingrantskim pohodom u kojem je više od 1.500 ljudi istjerano je iz izbjegličkog kampa u San Ferdinandu, u južnoj Italiji, u subotu je u Milanu oko 200 000 građana i građanki prosvjedovalo protiv rasizma i rasističkih politika te pokušaja Italije da zatvoriti svoje luke brodovima s osobama spašenim u Mediteranu.

U sklopu projekta The Route of Solidarity održalo se osam sastanaka s više od 300 aktivistkinja i aktivista iz Hrvatske, Grčke, Španjolske i Italije što je rezultiralo zajedničkim manifestom kojem je cilj skrenuti pozornost na probleme zatvorenih granica prilikom predstojećih izbora za zastupnike u Europskom parlamentu. Organizacije koje žele podržati ovaj manifest mogu poslati informacije (naziv organizacije, kontakt i logo) do 13. ožujka 2019. na solidarityroute@apdha.org

Jučer je otvorena izložba Igor Čoko: Zarobljeni ili Pakao je tu iza ugla, koju preporučamo posjetiti, ako ste u Zagrebu i stignete. Igor Čoko dokumentirao je život izbjeglica tijekom najgoreg perioda zime kada je snijeg umjesto da sakrije, zapravo otkrio dimenzije pakla napuštenih skladišta. Do tog trenutka relativno nevidljivi u svojoj nevolji, kroz fotografije koje su snimljene, postali su epicentar empatije i humanitarnog aktivizma ljudi.

Na Međunarodni dan žena Inicijativa dobrodošli podsjeća kako žene čine 50% ukupno raseljenih i izbjeglih osoba u svijetu. Žene su na svom putu i u izbjeglištvu izloženije nasilju i seksualnom zlostavljanu – upravo zato što su žene. I zbog njih, ali i zbog svih drugih žene koje su izložene nejednakostima – danas u 18h na Trgu žrtava fašizma u Zagrebu pridružujemo se Noćnom maršu te pozivamo sve vas da nam se pridružite bilo u Zagrebu, bilo u svojim gradovima.

hr Croatian
X